Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dombrovskis atsakās no Eiropas Parlamenta deputāta mandāta

Jaunās Vienotības saraksta līderis Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Valdis Dombrovskis ir nolēmis atteikties no EP deputāta mandāta, lai arī pārejas posmā turpinātu darbu Eiropas Komisijā (EK).

Dombrovskis pašlaik ir EK viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos, kurš ir atbildīgs arī par finanšu tirgu stabilitāti, finanšu pakalpojumiem un Kapitāla tirgus savienību. Pašreizējā valdošā koalīcija ir vienojusies viņu virzīt kā Latvijas pārstāvi darbam arī nākamjā EK sastāvā, kam darbu vajadzētu sākt šī gada rudenī.

"Esmu šonedēļ pārrunājis ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) darba turpināšanu EK. Ministru prezidents uzsvēra, ka Latvijai ir būtiski saglabāt esošo ietekmi EK, īpaši ņemot vērā darbu pie nākamā Eiropas Savienības daudzgadu budžeta. Ņemot to vērā, esmu piekritis palikt EK arī pārejas posmā, atsakoties no EP deputāta mandāta," aģentūru LETA informēja Dombrovskis.

Dombrovskis kā svarīgākos darbus EK pārejas posmā minēja Eiropas Semestra rekomendāciju un dalībvalstu budžetu uzraudzību, kā arī nepieciešamību turpināt iestrādes attiecībā uz banku sektora un finanšu tirgu stabilitāti un darbu pie eiro zonas reformām.

Nākamajā EK sastāvā Dombrovskis labprāt turpinātu darbu ekonomikas un finanšu jomā, "nostiprinot Eiropas un Latvijas ekonomikas".

"Tās ir lieliskas ziņas, ka viceprezidents Dombrovskis turpinās darbu manas Komisijas sastāvā. Eiropai Valdis vajadzīgs," paziņojis EK prezidents Žans Klods Junkers.

Viņš paudis, ka Dombrovska nopietnā pievēršanās daudzām svarīgām problēmām, kas saistītas ar ekonomikas pārvaldību un finanšu tirgiem, šobrīd viņu padarot par grūti aizvietojamu.

Līdz ar Dombrovska lēmumu pie EP deputāta mandāta jūlijā tiks Inese Vaidere, kura Jaunās Vienotības sarakstā bija palikusi pirmā "aiz svītras".

Maija izskaņā Dombrovskis kā Jaunās Vienotības saraksta līderis tika ievēlēts EP, kur darbs viņam būtu jāsāk jūlija sākumā. Sākotnēji no viņa puses izskanēja plāni stāties darbā EP, uz pārejas laiku noliekot pilnvaras EK, tomēr vēlāk politiķis domas ir mainījis. Paralēli izskanēja, ka EK prezidents Žans Klods Junkers neesot apmierināts, ka pārejas posmā EK sastāvu līdzīgu iemeslu dēļ grasījās pamest vairāki komisiāri.

Latvijas Ministru kabinets 11. jūnijā pēc ilgākām partiju pārrunām nolēma Dombrovski vēlreiz nominēt darbam EK. Valdība uzdeva Ārlietu ministrijai paziņot par Dombrovska virzīšanu amatam ES Padomes ģenerālsekretāram.

Līgums par Eiropas Savienību nosaka, ka EK locekļus Eiropas Padome iesaka iecelt amatā, pamatojoties uz dalībvalstu ierosinājumiem.

Pašreizējo EK locekļu pilnvaru termiņš beidzas šā gada 31. oktobrī. Līgums par ES nosaka, ka ES Padome, vienojoties ar ievēlēto EK priekšsēdētāju, pieņem to pārējo personu sarakstu, ko tā iesaka iecelt par EK locekļiem. Tos izraugās, balstoties uz dalībvalstu ierosinājumiem.

Līdz ar to Latvijai ir jāizvirza kandidāts EK locekļa amatam. Līgums arī paredz, ka, izvēloties kandidātu, ir jāievēro nosacījums, ka EK locekļus izraugās, pamatojoties uz viņu vispārējo kompetenci un uzticību Eiropas idejai, un no tādu personu vidus, kuru neatkarība nav apšaubāma.

Papildināta visa ziņa

Top komentāri

viens
v
Rakstā minēts, ka Eiropas Padome kaut ko lems par Eiropas Savienības lietām. Līdz šim to darīja Eiropadome, kas ir ES dalībvalstu valdību veidota institūcija. Eiropas Padome ir institūcija, kurā ietilpst 47 Eiropas valstis, tajā skaitā arī Krievija, Ukraina un citas, kuras nav ES dalībvalstis. Cienījamajiem LETAS žurnālistiem vajadzētu doties uz Aspazijas bulvārī esošo Eiropas māju, lai nedaudz izglītotos par Eiropas Savienības pārvaldības jautājumiem.
rekur
r
EK viceprezidents saņem apm. 300.000 EU gadā, bet deputātiņš tikai nabaga 7000 mēnesī. Jā un vēl, pēc tam, pensija kādi 8000, līdz mūža galam. Jūs no tādas naudas atteiktos?
Janka
J
Lai veicas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas