Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Dombrovskis par izredzēm uz EK prezidenta amatu: Nebūvēsim gaisa pilis

Ekspremjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), kurš būs pirmais savas partijas sarakstā Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, savu nākotni saista tieši ar šo institūciju un par izredzēm iegūt Eiropas Komisijas prezidenta amatu aicina nebūvēt "gaisa pilis".

Dombrovskis trešdien žurnālistiem uzsvēra, ka jau kandidatūra vien uz šo augsto amatu dara godu un labu publicitāti Latvijai.

"Es neuzskatu izredzes iegūt šo amatu par pārāk augstām un aicinātu nebūvēt gaisa pilis, bet arī šī iespēja uzturēt šo kandidatūru ir liela iespēja Latvijai," viņš sacīja.

Vienotībai līdz februāra vidum Dombrovska kandidatūra jāizvirza Eiropas Tautas partijai (Eupopean Peoples party, EPP), kuras sastāvā tā ietilpst. EPP, kuras reitingi no EP ievēlētajām partijām pašlaik ir augstākie, pašlaik ir četri kandidāti uz šo augsto amatu, un tai kongresā martā būs jāizvēlas vienu kandidātu no visiem izvirzītajiem. EPP vadītājs Džozefs Dauls nule izteicies, ka kandidāti uz šo amatu ir Dombrovskis, Somijas premjers Jirki Katainens (Jyrki Katainen), pašreizējais iekšējā tirgus komisārs Mišels Barnjē (Michel Barnier) un bijušais Luksembrugas premjers Žans Klods Junkers (Jean-Claude Juncker).

Vēlāk par nākamo Eiropas Komisijas vadītāju, izvērtējot visu EP ievēlēto partiju izvirzītos kandidātus, lēmums būs jāpieņem EP. 

Dombrovskis pauda, ka gatavību kandidēt uz šo augsto amatu EPP vadītājam Džozefam Daulam (Joseph Daul) izteicis neformāli.

Savukārt Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pauda cerību, ka Vienotībai EP vēlēšanās izdosies iegūt četras no astoņām Latvijai pienākošajām deputātu vietām šajā institūcijā. Par pārējo Vienotības pretendentu sarakstu uz EP vēlēšanām viņa teica, ka uz šīm vēlēšanām ir izvirzīti 19 kandidāti un to, kādus kārtas numurus kandidāti iegūs, speciāli veidota komisija lems tuvāko nedēļu laikā. Kandidātu vidū ir pašreizējie eiroparlamentārieši Sandra Kalniete, Inese Vaidere, Krišjānis Kariņš un Kārlis Šadurskis, kā arī eksministrs Artis Pabriks un parlamentārieši Ojārs Ēriks Kalniņš, Atis Lejiņš un Andrejs Judins.

Vienotības sarakstu EP vēlēšanām paredzēts apstiprināt 15.februārī partijas domes sēdē. Deputātu kandidātu secību sarakstā noteiks ranžēšanas komisija, kuras sastāvā būs arī premjere Laimdota Straujuma, ģenerālsekretārs Artis Kampars, kā arī EP saraksta līderis Dombrovskis.

EP vēlēšanas notiks 24.maijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas