Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Eiropas Sociālā fonda tēriņu lietderību izmērīt nav iespējams

Eiropas Sociālā fonda līdz šim iztērētā nauda ir paplašinājusi redzesloku dažādu valsts un nevalstisko organizāciju darbiniekiem, kas apmeklējuši kursus un pētījuši ārvalstu pieredzi. Atbalstīts drukas bizness bukletu iespiešanai, akadēmiskā vide dažādu pētījumu veikšanai un firmas stratēģiju izstrādei.

Visas aptaujātās organizācijas uzrādīja plašu aktivitāšu sarakstu, taču neviena no tām nav analizējusi sava darba rezultātu pēc būtības, šodien vēsta laikraksts _Diena_. Avīzei vairākas organizācijas, tai skaitā valsts iestādes, tā arī nesniedza pilnu informāciju par fonda līdzekļu izmantošanu.

Kopš iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) Latvija līdz 2007.gadam iztērējusi 118 miljonu latu ESF naudas. Patlaban tiek tērēti 387 miljoni latu, kas piešķirti līdz 2013.gadam.

Pārskatot uzreiz pēc iestāšanās ES paveikto, rodas divi lieli secinājumi. Pirmais — 2004.gadā ES jājamzirdziņš bija dzimumu līdztiesības jautājumi un zem šīs prasības Latvija "pavilka" visdažādākās aktivitātes, lai tikai dabūtu šo naudu.

Otrais — brīžiem nauda tērēta tikai tādēļ, lai iztērētu. Piemēram, vadoši valsts ierēdņi angļu valodu vairākas nedēļas mācījās Anglijā. Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) par 10 000 latu izdeva grāmatu par arodbiedrību vēsturi. Plus vēl daudzās komunikācijas stratēģijas, kuru izmaksu ziņā līdere ir Latvijas Darba devēju konfederācija — 65 000 latu.

Pārskatot, kā tiek tērēta ESF nauda, kas iedalīta līdz 2013.gadam, jāsecina, ka taustāmais rezultāts iedzīvotājiem jūtams daudz vairāk. Izplūdušos dzimumu līdztiesības jautājumus nomainījusi reālā tirgus situācija un krīze. Nozares organizācijas sākušas iedzīvotājiem sniegt tiešu palīdzību, nevis izlīdzēties ar bukletiem.


(žurnālistes Ingas Spriņges rakstus "Miljoni, lai lauztu stereotipus par sievieti un vīrieti" un "Krīze ievieš pozitīvas korekcijas"  lasiet šodien laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas