Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ēlerte: Kultūras ministram slikts padomnieks būtu subjektīva patika vai nepatika

Kultūras ministram slikts padomnieks būtu subjektīva patika vai nepatika pret kādu mākslinieku vai kultūras institūciju, tas naudas ziņā noplicinātajā kultūras nozarē nestu jaunus postījumus, uzsver kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (V).

Ņemot vērā, ka pašlaik budžeta finansējums, piemēram, muzejiem nepilnīgi nosedz eksistēšanas izdevumus, uz rezultātiem balstītus kritērijus naudas sadalei, kuri ir izstrādāti, pilnībā varēs iedarbināt, tikai atjaunojoties finansējumam.

Pārredzot kopumā kultūras budžeta sadalījumu, var teikt, ka vismazāk 2009.gada dramatisko budžeta samazinājumu ir izdevies kompensēt muzeju un kino nozarei, Latvijas valsts arhīviem, Nacionālajai bibliotēkai un Valsts kultūrkapitāla fondam, atzīst Ēlerte. Tāpēc nākamajai kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei (VL-TB/LNNK) Ēlerte iesaka pievērst šo jomu finansējumam īpašu uzmanību.

Pacietīgu iedziļināšanos no nākamās ministres prasīs Daugavpils teātris. Teātra finansiālā un mākslinieciskā lejupslīde ir apturēta, šovasar nomainīta teātra vadība, ir sākts ieviest Daugavpils teātra mākslinieciskās attīstības un ilgtspējīgas finansiālās pastāvēšanas plāns. Bet vēl vismaz gadu teātrim vajadzēs gan īpašu atbalstu, gan rūpīgu uzraudzību.

Kultūras ministrei būs jāturpina nodrošināt, lai KM un kultūras jomas pārstāvji piedalītos visu svarīgo valsts plānošanas dokumentu izstrādē. Tikai tā var nodrošināt, ka kultūru "neaizmirst" un tiek nostiprināta tās nozīmīgā loma tautas dzīvē un valsts attīstībā, kā arī kultūras jomai nākotnē tiek piesaistīti atbilstoši līdzekļi gan no Latvijas budžeta, gan Eiropas Savienības fondiem.

Šī gada sākumā Kultūras ministrija iedibināja tradīciju - pateicības koncertu kultūras sponsoriem. 2010.gadā ziedojumi kultūras jomai sasniedza Ls 1,2 miljonus. Gatavība ziedot kultūrai ir jāveicina arī turpmāk un par ziedoto jāmāk pateikt paldies, uzsver Ēlerte. Ziedojumu jomā nozīmīgs ir valsts kapitālsabiedrību pienesums. Taču līdz šim tas noticis bez pietiekami skaidriem un pārskatāmiem kritērijiem. Tāpēc ir jāizstrādā noteikumi par kapitālsabiedrību ziedojumu kārtību, tie būs jāpieņem nākamajai valdībai.

Taču jau šobrīd Ēlertes vadītā KM ir vienojušies ar Latvijas Valsts mežiem par ziedojumu kārtību kultūras nozarē - nauda nonāks VKKF mērķprogrammās un tiks sadalīta konkursa kārtībā - pārskatāmi, kā jau tas gadiem iedibināts VKKF principos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas