Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Gerhardam jāatbild premjeram par dāsno Flika atalgojumu

Piektdien ir pēdējā diena, kad satiksmes ministram Kasparam Gerhardam (TB/LNNK) premjeram Valdim Dombrovskim (JL) jāiesniedz rakstisks skaidrojums par valstij daļēji piederošās lidsabiedrības _airBaltic _vadītāja Bertolta Flika atalgojumu.

Dienai apliecināja premjera preses pārstāve Līga Krapāne, ceturtdien vakarā satiksmes ministrs atbildi premjeram vēl nebija sniedzis, V.Dombrovskis to gaidīšot līdz piektdienai.

Par to, ka aicinās satiksmes ministru risināt jautājumu par B.Flika algas pārskatīšanu, paužot pārsteigumu par ļoti augsto atalgojumu, premjers izteicās gada pirmajā darba dienā, kad kļuva skaidrs — B.Flika mēnešalga pērn par darbu airBaltic valdes priekšsēža amatā veidojusi 20 000 latus (uz papīra). B.Flika algas apmērs izrietēja no viņa Valsts ieņēmumu dienestā pērnā gada pēdējā darba dienā iesniegtās amatpersonu deklarācijas. Kopumā B.Fliks no airBaltic pērn bija guvis gandrīz 300 000 latu ienākumus, 240 000 veidoja alga par airBaltic vadīšanu.

K.Gerhards, kura vadītā Satiksmes ministrija ir 52,6% valstij piederošo airBaltic daļu turētāja, šonedēļ Dienai atzina, ka atbildi premjeram sniegs. «Ja premjers to ir prasījis, tad viņa uzdevums tiks izpildīts,» Dienai vispārīgi atzina ministrs. Konkrētu atbildi, par to, vai uzskata, ka B.Flika alga ir pārāk liela un ka tā būtu jāsamazina, K.Gerhards nesniedza, vien norādīja, ka tā ir atbilstoša starptautiskajā tirgum un pamatoja ar faktu, ka B.Fliks vada uzņēmumu, kura peļņa pērn veidojusi 14 miljonus latu.

Premjera mudinājums satiksmes ministram risināt jautājumu par B.Flika algas samazināšanu izskanēja jau vasarā, kad valdība konceptuāli izlēma par airBaltic pamatkapitāla palielināšanu un papildu valsts ieguldījumu lidsabiedrības kapitālā aptuveni 15 miljonu latu apmērā. Kopš tā laika B.Flika atalgojums nemainījās, un K.Gerhards Dienai iepriekš apšaubīja, ka B.Flika algu nepieciešams samazināt, jo tā esot atbilstoša starptautiskajam līmenim.

B.Fliks ilgstoši izvairījies no amatpersonas deklarācijas iesniegšanas, turot noslēpumā savus ienākumus. airBaltic vadībā B.Fliks strādāja kopš 2002.gada — viņa atalgojumu, prēmijas un papildus finanšu labumus noteica ar airBaltic īpašniekiem slēgtais darba līgums, kas ir slepens. Tomēr administratīvā tiesa uzlika par pienākumu lidsabiedrības valdes locekļiem iesniegt ienākumu deklarācijas, jo uzskata tos par valsts amatpersonām. Pēc sprieduma visi valdes locekļi atkāpās no valdes locekļu amatiem, turpmāk pildot tikai izpildfunkcijas, tomēr viņiem jāiesniedz deklarācija, kas aizpildāma, beidzot amata pienākumu pildīšanu.

B.Flikam piederošā kompānija Baltijas Aviācijas sistēmas ir 47,2% airBaltic daļu līdzīpašniece. Darījums tika īstenots pērn janvārī, pēc tam, kad valdība atteicas, no skandināvu lidsabiedrībai SAS piederošo airBaltic daļu iegādes. airBaltic pirkumu finansēšanai B.Fliks sniedzis 28,2 miljonu latu vērtu ķīlu, iespējams, Latvijas Krājbankā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas