Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
"Acīmredzot Rīgas domes vairākuma domāšana ir palikusi komunistiskās partijas centrālisma līmenī," izteicies ministrs

Gerhards asi kritizē Ušakova priekšlikumu ierobežot jautājumiem atvēlēto laiku

Ieviešot laika ierobežojumu jautājumu uzdošanai, Rīgas domes vadība vēlas radīt sev komforta zonu un neieklausīties iedzīvotāju ievēlētā mazākuma viedoklī, komentējot Rīgas domes mēra Nila Ušakova (Saskaņa) ieceri atcelt jautājumu skaita ierobežojumu, tā vietā ieviešot laika ierobežojumu to uzdošanai, aģentūrai LETA sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Ministrs pirmdien izdeva rīkojumu, kas apturēja marta sākumā pieņemtos pašvaldības nolikuma grozījumus, kuri paredz, ka turpmāk deputāti nedrīkst domes sēdēs uzdot vairāk par trim jautājumiem. Dažas stundas vēlāk Rīgas mērs Nils Ušakovs žurnālistiem pavēstīja, ka pirmdienas vakarā plāno sasaukt domes ārkārtas sēdi, lai mainītu nolikumu un noteiktu, ka jautājuma skaita ierobežojums tiek atcelts, tā vietā ieviešot laika ierobežojumu. Proti, jautājumiem par vienu lēmumprojektu turpmāk tiks atvēlētas 20 minūtes, bet par budžetu jautājumus uzdot varēs pusotru stundu.

Komentējot mēra plānus, ministrs norādīja, ka domei ir tiesības veikt atkārtotus grozījumus un ministrija tos atkārtoti vērtēs. "Pusotras stundas laikā izskatīt gandrīz miljardu eiro lielu budžetu, nedomāju, ka tas ir iespējams. Šādā veidā tiks izjaukts normāls domes darbs. Iedzīvotāji ir ievēlējuši savus pārstāvjus un rēķinās, ka viņu intereses tiks aizstāvētas, bet šajā scenārijā deputātiem nebūs iespēju saņemt visas atbildes, jo ir uzlikts kaut kāds laika ierobežojums ar vairākuma uzspiestu balsojumu," kritiku neslēpa ministrs.

Viņš pauda, ka šādā veidā turpināsies mēra vēlme visu padarīt vienkāršāku un uzspiest vairākumu.

"Acīmredzot Rīgas domes vairākuma domāšana ir palikusi komunistiskās partijas centrālisma līmenī un runājot arī ar ekspertiem par to, kā Rīgas domes darbība tiek organizēta, viens no secinājumiem ir tas, ka viņi lielā mērā kopē bijušās LPSR Augstākās padomes darbību un nolikumu. Šī nevēlēšanās ievērot visu deputātu tiesības nav pareizais ceļš," sacīja ministrs.

Ja grozījumi tiks pieņemti, tie tiks nosūtīti saskaņošanai uz ministriju, kura vērtēs to atbilstību likuma normām. Patlaban ministrs gan pauda viedokli, ka "nekur normālā, demokrātiskā sabiedrībā budžeta skatīšana netiek ierobežota uzliekot pusotras stundas limitu," taču tas tikšot vērtēts tikai pēc grozījumu pieņemšanas un saņemšanas.

Komentējot radušos situāciju kopumā, ministrs norādīja, ka ar šādām darbībām Rīgas mērs vēloties savu darbu padarīt vienkāršāku, ignorējot mazākumu. Viņš sacīja, ka arī paskatoties lēmuma pieņemšanas gaitu un debates, kā arī iepazīstoties ar nolikuma grozījumu paskaidrojuma rakstu, nav skaidrs mērķis kāpēc šādas izmaiņas vispār tika virzītas. "Ja problēma ir ar domes sēžu darba sakārtošanu, to var risināt arī citos veidos. Piemēram, Saeimā ir ētikas komisija, kas var atcelt kāda deputāta dalību sēdēs. Tāpat arī pašam priekšsēdētājam ir tiesības ietekmēt domes sēdes darbības gaitu, bet šajā gadījumā tiek meklēts primitīvs risinājums pretēji visiem demokrātijas principiem," sacīja Gerhards.

Viņš arī norādīja, ka domes argumenti par to, kāpēc grozījumi nebūtu jāatceļ, esot bijuši ļoti virspusēji un iepazīstoties ar domes vadības vēstuli neesot tapis skaidrs kāpēc VARAM iebildumi nebūtu vērā ņemami. "Viņš atsaucās uz Latvijas Pašvaldību savienības nostāju un dažādiem citiem principiem, taču runa ir par konkrētu likumu un demokrātijas principu ievērošanu, kas paredz, ka arī mazākumam ir savas tiesības.

Demokrātija paredz, ka arī opozīcijai ir tiesības iegūt visu viņiem nepieciešamo informāciju un pārstāvēt savus vēlētājus.

Šis nav viena sasaukuma jautājums, tas ir ilgstošs process, jo šodienas mazākums rīt var būt vairākums un atkal otrādi," teica ministrs.

Pašvaldības nolikumu skatīs pirmdien Rīgas domes ārkārtas sēdē plkst.16.45.

Top komentāri

Gerhard !
G
Cik ilgi vēl pieļausi šī Kremļa kranča diktatoriskās izdarības RD ?!
Bērziņš
B
Pareizāk būtu ierobežot vāvuļošanu riņķi apkārt un neprecīzas atbildes, un tā vietā noteikt, ka uz uzdotajiem jautājumiem jāatbild īsi un precīzi, tad arī nebūs jāuzdod daudz jautājumu.
latviete
l
jau tas vien,ka usaks atsakas pildit Gerharda pavelesir nonsens.Tas liecina par vinu ka loti sliktu vaditaju un cilveku.Tas liecina,ka vins negrib paklauties likumam,ko pienem augstakstavoss vaditajs.Pretigi.Darisim galu sim farsam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas