Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ījabs: TP aiziešana no politiskās skatuves ir bēdīgs signāls tam, kas notiek Latvijā ar labu gribošiem politiķiem

Tautas partijas (TP) aiziešana no politiskās skatuves ir bēdīgs signāls tam, kas reizēm notiek Latvijā ar labu gribošiem, relatīvi moderniem un eiropeiskiem politiķiem, sacīja politologs Ivars Ījabs.

"TP situācija ir diezgan nedroša. No vienas puses, ir skaidrs, ka nākamajās Saeimas vēlēšanās tai nespīd pilnīgi nekas, jo viņu reitingi ir vēl sliktāki nekā partijai Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā (PCTVL) un Aināram Šleseram (LPP/LC), taču, no otras puses, TP ir cilvēki, kuri nevēlētos, ka uzvarām vainagotais zīmols aiziet nebūtībā, turklāt, vairoties no bankrota, partija tiek likvidēta," teica politologs.

Viņš norāda, ka ir jānogaida, ko partija lems ārkārtas kongresā. Viņš pieļauj, ka TP jaunieši mēģinās piedāvāt TP jauno versiju, lai arī viņi saprot, ka viņiem nespīd spoža nākotne. Ījabs atgādina, ka TP bija viena no pirmajām lielajām partijām, kas nāca ar demokrātiskiem, tiesiskiem un eiropeiskiem lozungiem. TP pagājušā gadsimta 90.gados un šī gadsimta pirmajos gados arī daudz ko darīja. Tas, ka viņi pašlaik ir deģenerējušies līdz tādai pakāpei, ka izvēle ir starp likvidāciju un vairāk nekā viena miljona latu soda naudas maksāšana par priekšvēlēšanu kampaņas pārkāpumiem, ir ļoti bēdīgs attīstības rezultāts, sacīja Ījabs.

TP ir un paliek piesaistīta vienam cilvēkam. "Tas ir līdzīgi kā Tarasam Buļbam - "es tevi radīju, un es tevi arī nogalināšu". Viens no iemesliem, kuru dēļ TP ir nonākusi tik bēdīgā situācijā gan no reitingu, gan politiskās ietekmes viedokļa, ir tas, ka partiju nav bijis iespējams šķirt no Andra Šķēles personas. Tas arī pierādās pēdējā laikā, tādēļ visi jautājumi, kas saistīti ar TP nākotni, ir jāuzdod Šķēlem," piebilda politologs.

Kā ziņots, TP Jaunatnes organizācija 9.jūlijā gaidāmajā ārkārtas kongresā rosinās partiju likvidēt. Tikmēr TP vecbiedri prognozē, ka ārkārtas kongresā būs asas debates par partijas turpmāko darbību.

Bijušais finanšu ministrs un Saeimas deputāts Oskars Spurdziņš uzskata, ka ārpus Rīgas TP ir labas potences, tās pārstāvji sekmīgi strādā daudzās pašvaldībās. Kongresā, pēc Spurdziņa domām, gaidāmas asas debates par to, vai TP ir jāstartē 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanās, jo cerību pārvarēt 5% barjeru ir maz.

TP priekšsēdētājs Andris Šķēle noliedz, ka šaurā lokā tiekot apsvērta TP likvidēšana. Ārkārtas kongresā esot gaidāmas debates un balsojums tikai par to, vai TP ar atsevišķu sarakstu kandidēs 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanās, aģentūrai LETA Šķēles viedokli darīja zināmu TP preses sekretārs Arno Pjatkins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas