Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Ījabs uzskata, ka pašreizējā koalīcija nespēs izveidot rīcībspējīgu valdību

Lielāko problēmu jaunās koalīcijas nesaskaņās politologs Ivars Ījabs saskata Zatlera Reformu partijas niecīgajā politiskajā pieredzē. Viņš uzskata, ka tā ir visu iesācēju vājā vieta - nespēja bez apvainošanās izvērtēt lietas. Arī partijas iekšienē, iespējams, nav vienotības. Intervijā Latvijas Radio politologs norāda, ka nesaskaņas vajadzētu mazināt, lai nerastos valdība, kas nespēj pieņemt lēmumus.

Viņš nedomā, ka varētu tikt veidota jauna koalīcija, "jo visi labi atceras tās vecās nepatīkamās izjūtas, ar kurām bija saistīta jau šīs veidošana". 

"Mēģināt pa otram lāgam - tas būtu pašnāvnieciski diezgan daudziem politiķiem," Latvijas Radio teica I.Ījabs. "Par ko tas liecina? Tas liecina par to, ka Zatlera Reformu partija ir sākusi mosties no saviem mesiāniskajiem sapņiem un sākusi saprast, kas tā patiesībā ir par vietu, kur viņi atrodas, ar kādu lēmumu pieņemšanu ir jārēķinās un kādas ir viņu partneru intereses." 

Politologs pieļauj, ka dažāda līmeņa sarunas notiek visos kuluāros un "katrai partijai ir savs publiski nezināmu lēmumu vedēju pulks, kas satiekas dažādās kafejnīcās un tamlīdzīgās vietās un pārspriež dažādus lēmumus". "Es tomēr gribētu domāt, ka šīs koalīcijas veidošanas galvenais lēmums - proti, par to, kā tad viss notiks, tomēr tiek pieņemts to cilvēku vidū, kas attrodas publiskajā telpā - Dombrovskis, Zatlers, Āboltiņa, Sprūdžs, Bērziņš, Dzintars. Ka tur nav aizmugurē ēnu figūras un pelēkie kardināli, kas to izlemj īstenībā," komentēja I.Ījabs.

"Zatlera kungs ir uzņēmies darīt lietu, uz kuru, vismaz pēc manām domām, nav spējīgs. Un to mēs novērojām diezgan skaidri, kad pagājušajā nedēļā notika šī tanku runāšana un astes iežmiegšana starp kājām, atkāpšanās no pozīcijām. Tas liecina par to, ka lēmumu pieņemšanas kapacitāte ir pietiekami liela un šādas dusmīgas sarunas ar koalīcijas partneriem drīzāk varētu liecināt, ka viņi šādā veidā kompensē to, ka viņiem iekšienē nav vienotības un pieņemt adekvātus lēmumus."

"Tā ir jebkuras reviolucionāras partijas problēma, kas nesaprot, ka pārējiem varētu būt pavisam citi viedokļi. Līdz ar to pašiem izveidot koalīciju ar nacionālo apvienību un Vienotību, un pēc tam publiski sākt apvainoties, tas izskatās ļoti nepārliecinoši. Galvenā nelaime ir tā, ka mēs diezin vai spēsim uzticēties šādai valdībai, kad tā tiks izveidota, jo tie strīdi, lamāšanās, šantāžas neapstāsies ar to brīdi, kad valdība tiks apstiprināta. Viņas tiks paceltas Ministru kabineta līmenī, dažādas partijas izvirzīs savas prasības un aina būs tāda, kāda līdz šim bijusi."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas