Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Jūrmalā sākas priekšvēlēšanu cīņas

Miljonāra Aleksandra Bašarina paziņojums par jaunas partijas Uz priekšu, Latvija! izveidošanu uzskatāms par priekšvēlēšanu cīņas starta šāvienu Jūrmalā - pilsētā, kurā deputāta vieta domē ir sevišķi iekārota. Neoficiāli tiek pieļauta tādu sabiedrībā zināmu personu kā Aināra Šlesera un Sarmītes Ēlertes kandidēšana, ko viņi paši gan noliedz.

Jauni spēlētāji

Uz 15 Jūrmalas domes deputātu vietām pēdējos gados kandidējuši 14, 16 un pat 21 saraksts, bet lielākais ievēlēto deputātu skaits no viena saraksta ir trīs. Jūrmalas dome tradicionāli saistās arī ar kukuļošanas skandāliem un biežu pilsētas mēru nomaiņu. 2009. gadā drīz pēc vēlēšanām sākās deputātu migrācija - Raimonda Munkevica partijuJūrmala mūsu mājas pameta Māris Dzenītis (šobrīd Reģionu alianse), toties tajā iestājās saskaņietis Vladimirs Maksimovs. Par R. Munkevica atbalstīšanu no Saskaņas centra (SC) izslēdza arī pārējās divas ievēlētās deputātes Larisu Loskutovu un Mariju Vorobjovu, tiesa, L. Loskutovu vēlāk SC rindās atjaunoja. Savukārt drīz pēc Vienotībasizveidošanās un Jūrmalas nodaļas nodibināšanas to pameta no Sabiedrības citai politikai (SCP) domē ievēlētā Dzintra Homka, kura, tāpat kā M. Vorobjova, iestājās LPP/LC - partijā, kas tagad vairs neeksistē. Tādējādi vairākiem esošajiem deputātiem nāksies meklēt jaunu politisko identitāti. «Jūrmalā ir nelāga tradīcija, ka ievēlētie deputāti tiek vai nu izslēgti, vai paši aiziet no savām partijām. Nav pamata domāt, ka nākamgad būs savādāk,» uzskata Providuspētniece Iveta Kažoka, kura skeptiski vērtē pārvaldes kvalitātes uzlabošanos šai pilsētā pēc vēlēšanām.

Pēdējā laika notikumi liecina, ka vēlēšanu maratons pamazām sākas ne vien Rīgā, bet arī Jūrmalā. Jaunās partijas Uz priekšu, Latvija! dibinātājam Aleksandram Bašarinam jau ir deputāta pieredze Jūrmalas domē - viņš bija ievēlēts 2001. gadā no Labklājības partijas, 2003. gadā kļuva par domes Attīstības komitejas priekšsēdētāju un iestājās LPP. Ar A. Bašarina vārdu saistās vairāki pretrunīgi vērtēti un līdz šim neīstenoti projekti Jūrmalā, piemēram, ledus halle Dubultu laukumā vai kuģa formā veidots restorāns kāpu zonā Mellužos, daudzstāvu viesnīca bijušā restorāna Jūras pērle vietā u. c., taču vairākas daudzdzīvokļu mājas Jūrmalā ir uzbūvējuši ar A. Bašarinu saistīti uzņēmumi. Jaunās partijas paziņojumā teikts, ka tās valdē ievēlēti arī Latvijas Universitātes pasniedzējs Oskars Galanders un Kristīgās akadēmijas pasniedzējs Mikus Solovejs. Partija uzskatot, ka domē jāizskauž korupcija un nepieciešamas reformas. I. Kažoka norāda - Jūrmalā līdzšinējā pieredze liecina, ka vietējās partijas veiksmīgi strādā ar elektorātu tālāk no pilsētas centra un gūst pārstāvniecību domē. Vienlaikus pētniece norāda, ka likums liedz piedalīties vēlēšanās iedzīvotāju apvienībām, neļaujot kandidēt cilvēkiem, kuri labprāt palīdzētu pilsētai. Viņasprāt, vēl viena problēma ir tā, ka sarakstu augšgalā nonāk partiju vadībai pietuvinātas personas, tādēļ ievēlēti tiek ne paši spēcīgākie kandidāti.

Salīdzinoši nesen nodibinātā Reformu partija (RP), kurai vēl nav plašas pārstāvniecības pašvaldībās, plāno piedalīties ar savu sarakstu un cer uz rezultātu, kas ļaus būt pozīcijā ar ietekmi uz lēmumiem, tātad vairāk nekā vienu deputāta vietu, norādīja RP izpilddirektors Ivo Valdovskis, tomēr viņš atturējās nosaukt iespējamās «lokomotīves» vārdu. Šobrīd RP Jūrmalas domē nav pārstāvēta, tajā gan iestājās bijušais Jūrmalas mērs Romualds Ražuks, taču drīz pēc tam viņu ievēlēja Saeimā. Precīzas informācijas pagaidām trūkst arī par vairākām citām partijām, kuras, visticamāk, piedalīsies vēlēšanās. Piemēram, bijusī Jūrmalas domes priekšsēdētāja Inese Aizstrauta apliecināja, ka viņa startēs no Zaļās partijas saraksta, taču par partijas plāniem kopumā vēl atturējās izteikties.

Baumas un patiesība

Nesen izplatītas baumas par vairāku politikā pieredzējušu personu iesaistīšanos Jūrmalas vēlēšanu cīņā. Portālāpietiek.com publicēta ziņa par bijušā LPP/LC līdera Aināra Šlesera iespējamo kandidēšanu Jūrmalā no jaundibinātas partijas saraksta, ko pats ekspolitiķis noliedz: «Nezinu, kam jānotiek, lai es savu viedokli mainītu. Man ir konkrēti plāni biznesā, kas aizņems pietiekami daudz laika. Ja es lemšu citādi, tad pats arī paziņošu, man nebūs nepieciešami starpnieki.» Neoficiāli izskanējusi arī versija, ka Jūrmalā no Vienotības saraksta varētu kandidēt Sarmīte Ēlerte. Viņa pati to noliedz un sauc par muļķībām: «Cilvēki vienkārši visu kaut ko iedomājas, ka tas ir iespējams, un pēc brīža iedomājas, ka tā arī ir. Tie ir pieņēmumi.» Viņa neesot domājusi par kandidēšanu nevienā sarakstā pašvaldību vēlēšanās, arī Rīgā ne.

(Visu rakstu lasiet 25.septembra laikrakstā Diena)

Top komentāri

zinātājs
z
Bašarins ir izcils mūdzis, līdz šim sačakarējis visus nozīmīgākos pilsētas objektus Jūras pērlē, Lido, Caborg, Kikerigi, sanatorija Baltija, bērnu mākslas skola u.c. to voetā primitīvi uzbliežot dzīvoklīšus. No Bašarina rokas barojās tagadējais deputātu vairākums gan pozicijā gan opozicijā, Truksnis, Munkevics, Ānčāns, Homka, Visockis, Starks un Tampe. Bet nu laikam ir krīze, apnicis šim citus barot, taisās pats lemt lai varētu iemuķīt vēl Bražciemu (~23ha), Dubultu vēderu (~20HA), Dubultu laukumu ar Undīni (~4ha) u.c.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas