Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kustība Par! rosina Vienotības frakciju pārdēvēt par Apvienoto frakciju

Kustības Par! valde deleģējusi tās vadītāju Danielu Pavļutu un valdes locekli Intu Dālderi sarunām ar Vienotības Saeimas frakciju par jaunu darba modeli, nolikumu, kā arī frakcijas nosaukuma maiņu, vēsta Par! pārstāve Marta Krivade.

Kustība Par! ierosina pārveidot līdzšinējās frakcijas Vienotība darbu Saeimā, jo pēc līdzšinējās frakcijas vadītājas izslēgšanas no savas partijas un atsaukšanas no frakcijas vadības ir  izveidojusies jauna situācija.

Kustības Par! priekšsēdētājs Daniels Pavļuts portālam Diena.lv pastāstīja, ka Vienotībai nosūtīts frakcijas nolikuma projekts. Tajā piedāvāts Vienotības frakciju pārdēvēt par Apvienoto frakciju

Savukārt Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere uz jautājumu, vai Saeimā ievēlētai frakcijai var mainīt nosaukumu, portālam Diena.lv teica, ka "tas ir iespējams, Saeimas Kārtības rullis to neregulē, tā ir viņu iekšējā lieta" un ir darāms, ja šādas izmaiņas paredz frakcijas nolikums. Taču frakcijai par to ir jāinformē Saeimas prezidijs.

"Frakcijā ir iestājušās tādas pārmaiņas, ka līdzšinējā formātā tā vairs nevar pastāvēt. Ir vajadzīgs jauns darba modelis un nosaukums. Šobrīd frakcijā strādā seši dažādu partiju biedri un četri ārpuspartiju deputāti, vairāk nekā puse deputātu nav Vienotības biedri," iepriekš uzsvēra Kustības Par! vadītājs Pavļuts.

"Tāpēc mēs ierosinām pārveidot frakcijas darbu tā, lai tiktu skaidri atzītas un respektētas Kustības Par! deputātu tiesības ievērot savas partijas programmu un lēmumus. Frakcijas lēmumi jāveido, saskaņojot visu iesaistīto partiju nostādnes. Frakcijai nepieciešams "restarts", kopīga vadība un jauns nosaukums," viņš izteicies.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli jaunu frakciju izveidošana viena sasaukuma laikā nav iespējama un tāpēc četri Saeimas deputāti - Ints Dālderis, Lolita Čigāne, Andrejs Judins un Aleksejs Loskutovs -, kuri ir Kustības Par! biedri, turpina darboties Vienotības frakcijā.

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa – Egnere (Vienotība) bija pārsteigta par Kustības Par! kolēģu ierosinājumu. Uz jautājumu, vai frakcijas nosaukumā var iekļaut tādu partiju, kas nav startējusi Saeimas vēlēšanās, Lībiņa – Egnere portālam Diena.lv atzina, ka šī ir ļoti mulsinoša situācija.

Likumā ir teikts, ka sasaukuma laikā nevar veidot jaunas frakcijas. Taču neesot regulēts, vai, mainot frakcijas nosaukumu, tajā var iekļaut partiju, kas nav piedalījusies vēlēšanās. Taču no likuma gara esot noprotams, ka tas nebūtu iespējams, uzskata politiķe.

Iepriekšējā Saeimā viņa bija ievēlēta no Zatlera Reformu partijas, kas tika pārdēvēta par Reformu partiju. Toreiz ar Saeimas prezidija lēmumu, kāds būtu nepieciešams arī šajā gadījumā, tika mainīts frakcijas nosaukums, to nosaucot par Reformu partijas frakciju.

"Taču nosaukums, manuprāt, ir sekundārs. Mums ir jāatrod sadarbības formas ar kolēģiem no Kustības Par! un es ticu, ka mums tas izdosies, jo viņi ir apliecinājuši, ka vēlas strādāt kopā frakcijā," sacīja Lībiņa – Egnere. 

Arī viņa bija minēta kā kandidāte gan uz frakcijas vadītājas, gan Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājas amatu, ja šos posteņus atstās Solvita Āboltiņa. Lībiņa – Egnere, kurai ir arī mazs bērniņš, cenšoties darīt to darbu, kas viņai ir uzticēts Saeimas prezidijā, un jaunus pienākumus negribētu uzņemties. Viņa arī saprotot, ka Nacionālās drošības komisijas vadībā var deleģēt deputātu, kuram ir pielaide valsts noslēpumam, kāda viņai ir. Iespējams, tāpēc arī viņas vārds tiekot minēts kontekstā ar šo posteni, "bet es tiešām neraujos uz amatiem," piebilda deputāte.

Mainīts virsraksts, pievienotas 3. un 4. rindkopas ar Pavļuta un Saeimas Juridiskā biroja vadītājas

Top komentāri

bars
b
Bet varbūt nolieciet deputātu mandātus? Ja nav, tad nav.
izbrīns
i
Kāds atceras, kad, kurās vēlēšanās un ar kādu rezultātu Saeimā tikusi ievēlēta kustība Par!?
:)
:
"Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli jaunu frakciju izveidošana viena sasaukuma laikā nav iespējama un tāpēc četri Saeimas deputāti - Ints Dālderis, Lolita Čigāne, Andrejs Judins un Aleksejs Loskutovs -, kuri ir Kustības Par! biedri, turpina darboties Vienotības frakcijā." Ierosinu nosaukumu "Ka tik pie siles" jeb saīsināti "Pie siles".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas