Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Latvijai radiācijas risks ir nebūtisks

Latvijai Japānas radītais radiācijas risks ir nebūtisks, laikrakstam _Diena _atklāja  Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra direktora p. i. Jāzeps Malnačs.

"Ceturtdien Lietuvā ļoti niecīgā daudzumā konstatēts joda 131 [viens no radioaktīvā joda izotopiem] daudzums. Taču tas ir miljonu reižu mazāks nekā Černobiļas gadījumā. Tik neliels, ka pat nebūtu vērts par to runāt,» stāstīja J.Malnačs.  Jautāts, vai Latvijā varētu paaugstināties radiācijas līmenis pēc notiekošā Japānā Fukušimas AES. J. Malnačs uzskata - ja radioaktīvais jods sasniegtu Latviju tik niecīgā koncentrācijā, "risks ir gandrīz nulle".

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Agita Krastiņa stāsta, ka pēc 15. marta neviena pārtikas krava no Japānas uz Latviju nav sūtīta. No Japānas ienākošo kravu skaitu PVD vērtē kā nelielu, 2010. un 2011. gadā - līdz 15. martam - pārbaudītas tikai 35 kravas. Ievesta sojas mērce, rīsi, konservētas plūmes un citi produkti, arī koka paletes un medikamenti.

Pat ja Valsts robežsardzes kontrolē atklātos, ka produktos radiācijas līmenis nav paaugstināts, PVD inspektori pārbaudītu produktus un arī ņemtu paraugus laboratoriskiem izmeklējumiem. Labvēlīgu testēšanas rezultātu gadījumā, ja normatīvajos aktos noteiktais maksimāli pieļaujamais radiācijas līmenis nebūtu pārsniegts, kravu atļautu ievest. Ja būtu pārsniegts - neatļautu. Katram transportlīdzeklim robežsardze veic radiometrisko kontroli. Robežsardzē Diena uzzināja, ka kopš nelaimes Japānā ne pārtikas, ne arī citas preces no Japānas uz Latviju nav vestas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas