Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Lielāko krimināllietu - Lemberga un digitālās TV - tiesas procesos vēl vismaz 250 sēdes

Pašlaik lielāko Latvijas krimināllietu - Ventspils mēra Aivara Lemberga un digitālās televīzijas lietu - tiesas procesos kopumā plānotas vēl gandrīz 250 tiesas sēdes.

Tiesu informatīvās sistēmas dati liecina, ka digitālās televīzijas krimināllietā kopš 2007.gada 26.novembra notikušas 73 sēdes. Šogad līdz 1.decembrim ir ieplānotas vēl 46 tiesas sēdes.

Pašlaik digitālās televīzijas krimināllietā jau kopš pagājušā gada marta norisinās liecinieku nopratināšana. Kopējais liecinieku skaits, kas jāuzklausa, ir aptuveni 120. Aprīļa vidū plānots pabeigt pratināt ārvalstīs dzīvojošos lieciniekus, tad turpinās ar vietējiem.

Arī otrā vērienīgākajā krimināllietā, kas tiek izskatīta Rīgas apgabaltiesā, - Ventspils mēra Aivara Lemberga lietā - no pērnā gada februāra līdz šim brīdim notikušas 59 tiesas sēdes. Tiesa jau ir noteikusi kalendāru nākamajām tiesas sēdēm - līdz pat 2011.gadam paredzētas 202 tiesas sēdes.

Patlaban lietā pratina cietušos.

To, vai, pēc abu lietu pārstāvošo vadošo prokuroru domām, ir iespējams šīs lietas izskatīt saprātīgos termiņos, piektdien izdevās uzzināt tikai no digitālās televīzijas lietu pārstāvošā prokurora Edvīna Piliksera.

Viņš ar prokuratūras runasvīra Andreja Vaska starpniecību teica, ka šis jautājums ir jāuzdod tiesai, kas tagad ir procesa virzītājs, taču, viņaprāt, pašlaik netiekot pārkāptas Eiropas Cilvēktiesību konvencijas normas par tiesībām uz saprātīgu lietas izskatīšanas termiņu.

Šīs krimināllietas izskatīšanas termiņu nosaka lietas sarežģītība un lielums, turklāt līdz šim nav bijuši nepamatoti gari pārtraukumi, bet, ja kāds garāks pārtraukums bijis, tas noticis pēc aizstāvības puses lūguma.

To, cik viena tiesas sēde krimināllietā, kurā nav konvoja izdevumi, valstij izmaksā, Tiesu administrācijā nevarēja paskaidrot. Tās pārstāvis Gatis Tauriņš teica, ka administrācija jau agrāk saņēmusi līdzīgus jautājumus, tāpēc ir padomā izpētīt precīzas tiesvedības procesu izmaksas. Rezultāti varētu būt nākamgad.

Lemberga lietā kopumā ir trīs apsūdzētie - Lembergs, viņa dēls un uzņēmējs Ansis Sormulis, bet digitālās TV lietā ir apsūdzēti 20 cilvēki.

Abās lietās apsūdzētie savu vainu neatzīst.

Līdz šim lielākā krimināllieta, gan lietas materiālu, gan izskatīšanas ziņā, bija Bankas Baltijas krimināllieta. Spriedums šajā lietā stājās spēkā pērn aprīlī, pēc vairāk nekā desmit gadu ilga tiesas procesa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas