Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Lūdz uzlikt arestu digitālās TV raidītājiem; skatītājus tas neietekmēšot

Tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā prokuratūra izteikusi lūgumu uzlikt arestu sešiem digitālās televīzijas raidītājiem ar aprīkojumu, kā arī ciparu televīzijas galvas stacijai. Lai gan šīs iekārtas tiek izmantotas Lattelecom virszemes ciparu televīzijas (TV) apraidei Rīgas apkārtnē, iesaistītās puses sola, ka skatītājus šāds pavērsiens neietekmēs.

Prokuratūra: iekārtas iegūtas noziedzīgā ceļā

Advokāts Jānis Rozenbergs konkrētu prokuratūras pamatojumu šim lūgumam portālam Db.lv nav varējis pateikt, jo pašu lūguma tekstu saņems tik rīt no rīta. Taču pamatdoma esot tāda, ka aparatūra ir iegūta noziedzīgā ceļā, līdz ar to ir arestējama.

Valsts apsūdzības uzturētāji digitālās televīzijas pamata krimināllietā aģentūrai LETA skaidrojuši: aparatūras noziedzīgā iegūšana esot izpaudusies tā, ka nauda, par kuru tā iegādāta, bija izkrāpta no Digitālā Latvijas radio un televīzijas centra (DLRTC). Apsūdzībā šīs tehnikas iegāde esot kvalificēta kā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija.

Bijušās Kempmayer iekārtas

Diena iepriekš vēstīja, ka aparatūru – sešus raidītājus un tā dēvēto galvas staciju, kas pēc Stokholmas tiesas lēmuma vairākus gadus mētājās muitas noliktavā, - nopirka uzņēmums Hannu Pro, kurš nopirka kādreizējo digitālās televīzijas ieviesēju Kempmayer Media Latvia un pārsauca par Hannu Digital.

Kā stāstījis prokurors digitālās televīzijas lietā Edvīns Piliksers, Hannu Pro iekārtas nopirka par vienu vienīgu ASV dolāru.

Valsts kontrole savā revīzijā apstiprinājusi, ka tās ir tās pašas iekārtas, kuras patlaban izmanto ciparu apraidei, kuru nodrošina Lattelecom un Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC). Portāls ir.lv ziņo, ka digitālās TV iekārtas, kuras prokuratūra lūdz arestēt, savulaik piederēja DLRTC. No DLRTC pāris gadus pēc tam, kad 2003.gada rudenī saistībā ar digitālās TV projektu tika uzsākta izmeklēšana, tās atpirka Kempmayer Latvijas meitasfirma. Darījumam nepieciešamo naudu - 10,4 miljonus dolāru -, pēc portāla vēstītā, samaksāja LNT šefs Andrejs Ēķis, to aizņemoties no apvienības Par labu Latviju līdera Andra Šķēles.

Neilgi pēc tam iekārtas pārpirka Hannu Digital, pārņēmot arī A.Ēķa parādu A.Šķēlem. Šis aizdevums, pēc ir.lv vēstītā, ir viens no iemesliem, ar ko prokuratūra pamatojusi lūgumu tiesai lemt par digitālās TV iekārtu arestu.

SIA Hannu Digital ir viens no Lattelecom apakšuzņēmējiem, kas sniedz infrastruktūras pakalpojumu, lai nodrošinātu televīzijas programmu zemes apraidi ciparu formātā Rīgā un Rīgas pilsētas reģionā, otrdien informēja Lattelecom. Pēc LETA iepriekš vēstītā, Lattelecom uzņēmumam Hannu Digital veicis vairākus dīvainus maksājumus. Hannu Digital sadārdzinājis ciparu televīzijas projektu par 3,8 miljoniem latu, iepriekš secināja Valsts kontrole.

Skatītājus neietekmēšot

"Spriežot pēc publiski pieejamās informācijas, prokuratūra  ir pieteikusi  lūgumu, par kura  jālemj tiesai, taču jebkurā gadījumā skatītājus tas nekādā veidā neietekmē, jo iekārtas darbojas un turpina darboties, lai nodrošinātu ciparu apraidi Rīgas reģiona iedzīvotājiem," norāda Lattelecom Biznesa atbalsta nodaļas vadītājs Toms Meisītis.

Arī ir.lv ziņo, ka virszemes TV apraides iekārtu aresta pieprasījums to lietošanu neapdraud. Ja tiesa prokuratūras lūgumu apmierinās, iekārtu īpašumtiesības tiks arestētas par labu valstij, Hannu Digital nevarēs tās pārdot vai veikt citus darījumus.

Hannu Digital: saskatīt shēmas ir ļoti radoši

Hannu Digital valdes loceklis Gintars Kavacis izsūtītajā paziņojumā norāda, ka esot "šokēts" par prokuratūras prasību un "kategoriski noraida jebkādas spekulācijas un aizdomas par noziedzīgiem darījumiem".

Viņš norāda, ka pirms trīs gadiem iegādāta laba un darboties spējīga aparatūra, kuru, kā viņš apgalvo, varētu pielietot jebkuram digitālās televīzijas projektam Eiropas Savienībā. "Šādi darījumi biznesa pasaulē notiek vai ik dienas, un saskatīt tur kaut kādas shēmas ir ļoti radoši," spriež G.Kavacis.

Viņaprāt, Hannu Pro ir uzskatāms par labticīgo ieguvēju, kas pirka firmu ar iekārtām, taču ieguva līdzi arī lielus kreditorus. "Ja, piemēram, cilvēks iegādājas automašīnu un pēc laika uzzina, ka ar to kāds izraisījis satiksmes negadījumu, vai viņš tādā gadījumā arī jāstiepj uz prokuratūru?" vaicā uzņēmuma pārstāvis.

Arī viņš norāda, ka potenciālais īpašuma arests nenozīmē, ka aparatūra tiks apstādināta. Virszemes TV signālu apraide tikšot nodrošināta arī turpmāk, un nekādas praktiskas problēmas neesot gaidāmas. No tās aparatūras, kas šobrīd tiek izmantota virszemes TV signālu apraidei Rīgas reģionā, 50% ir pārpirktā aparatūra, bet otri 50% ir papildus jaunas iekārtas, kuras Hannu Digital iegādājies pēdējo divu gadu laikā. "Ja nu radīsies kaut kādas nepārvaramas problēmas, tad tās "sliktās, bērnībā grēkojušās" iekārtas pagaidām noliksim malā, kamēr noskrien emocijas," vēsta uzņēmuma pārstāvis.

G.Kavaca ieskatā "tā vienkārši ir savstarpēja juridiska rīvēšanās pirms vēlēšanām, kas tiesiskā ceļā jāatrisina".

Par minēto prokuratūras lūgumu procesa dalībnieki otrdien digitālās televīzijas krimināllietas sēdē vēl neizteicās. Viņu viedokli tiesa plāno uzklausīt 9.augustā. Savukārt nākamā tiesas sēde gaidāma rīt, 4.augustā, plkst.10.

Tā dēvētajā digitālgeitā kopumā apsūdzēti 20 cilvēki. Aizdomas ir, ka ar pastkastītes firmas Kempmayer dalību bija paredzēts ne tikai īstenot digitālās televīzijas projektu, bet ievērojami pasūknēt arī valsts uzņēmuma dibināto DLRTC, kura turība slēpās valstij piederošajā Latvijas mobilā telefona akcijās.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas