Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Mediķu streiks - protests ne tikai pret algām

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
muris
m
Nu re, cik labi ir nokārtojusies Tava dzīve! Esi kaut ko vērtīgu izmācījusies, laikam tak ieņem labu vietu, ja jau vari atļauties privāto medicīnu, un , pats galvenais, esi tikusi vaļā no nīstamās māsiņas profesijas! Tikai mani nepamet sajūta, ka cilvēkam slimības gultā par to no sirds jāpriecājas. Neteikšu -lai tev veicas ! Vienkārši -tik paštaisnam un naidīgam cilvēkam diezkā nevar veikties
Ieva
I
Jā, protams, tikai padomā, kā šādās situācijās jūtas tas pacients. Nē, ir protams, tādi, kas cirtīs ar dūri galdā, sak es esmu slims, tāpēc man pienākas, bet citi, un ar to es nedomāju tikai savi vienu, ieraus galvu plecos un klausīsies kā dakteris bauro, piemēram, par to, ka pārpildītajā kartītē nekas nav atrodams un vispār tā jūk ārā, ka slimnieks 30 grādu karstumā kuldamies no pilsētas (vai Latvijas) otras malas ir atļāvies sasvīst, ka paduses nav kārtīgi izskūtas, ka......Arī tāpēc es uzskatu, ka ir pamatīgi jāmaina visa sistēma pirmkārt jau ieviešot reģistrus, arī reālu ārstu reģistru, otrkārt ir vajadzīga informatīvā sistēma par iespējām, tiesībām un pienākumiem, treškārt jāatvieglo iespējas sūdzēties, turklāt tā, lai netiktu izpausts pacienta vārds jo Latvija ir maziņa....Bet tagad augstākais, kas tiks panākts būs iespējams kaut kāds algu pieaugums mediķiem, lielāki pacienta līdzmaksājumi un tas pats bardaks, kā jau kopš neatkarības atjaunošanas plus brūkošas un jūkošas pārblīvētas telpas, instrumenti un aparāti, kuru klātbūtnē nedrīkstēs šķaudīt, lai neizjūk no vecuma.....
Ieva
I
Priecājos, ka tev veselība ir tik laba, lai ietu pie privātajiem, jo man atliek tikai tie, kas valsts darbā ir iesituši rokas un ievingrinājušas acis. Nu jā, bet ar to mazgāšanu ir smagi: nekad neaizmirsīšu to māsu, kas Bērnu slimnīcas ķirurģiski-ginekoloģiskajā palātā iestūma spaini un pateica, kamēr grīdu neizmazgāsiet, ēst nedabūsiet. No otras puses, grīdas mazgāšana ir nekvalificēts darbs, kam izglītība nav nepieciešama. Vajadzētu sanitāres, taču tām var maksāt vēl mazāk.....Vecā problēma, ka tādā valstī labas algas var uztaisīt tikai deputātiem....Kas, starp citu, arī ne sūda nav mainījušies.....
ululiņš
u
Par tiesībām tev taisnība. Bet ja tev speciālists pateiktu tā kā manai sievai... Labi zināms, ka AK-47 nekur sevišķi nesmādē.Taču tas varētu būt izņēmums.
Bijusī medmāsa>Ieva
B
Nav jau mans mērķis pateikt ko sliktu par medmāsām. Runa jau par to vai ir adekvāti vienkārši likt pie algas saglabājot esošo sistēmu un darba stilu. Ja nekas nemainās, bet vienkārši ik pa laikam jāpieliek simtiņš - kur te loģika?! Darba ražīguma jau nepieaugs, kā strādāja tā arī strādās ar lielāku algu. Jā, zemākajiem darbiniekiem ir nenormāli mazas algas, lai izdzīvotu Latvijā (dārga zeme!), tad lai grīdas mazgā māsu palīgi (bail teikt - māsiņas aiz sevis telpas lai izmazgā - apvainosies, tas laikam būtu necienīgs darbs māsiņai).
Teiksma
T
Mīļie, dakteri! Vispirms darbs un tad maize. Celiet profesionalitāti un ētiku tad arī aldziņa neizpaliks! Tas neattiecas uz visiem, bet tiem kas piketē un streiko.
Bijusī medmāsa
B
No medmāsas darba aizgāju, jo izlēmu mācīties augstskolā un tad strādāt privātā iestādē - man šķiet, ka katram vajag izglītoties un šiverēties, lai pie naudas tiktu. Turklāt - ar cieņu un mīlestību izturos pret pacientiem un pati šādus apstākļus sev un viņiem organizēju. Ar medmāsiņām kontaktēju daudz tieši darbā pieņemšanas jautājumos. Par valsts medicīnu - cenšos iespēju robežās iet pie maksas ārstiem, jo valsts medicīnas iestādēs ir sajūta, ka nevajadzīgi un nevietā pazemo cilvēkus. Sajūta kā pēc apliešanas ar samazgām... Es domāju, tā ir tāda nepareizi izprasta un pielietota varas apziņa - kā senos laikos, kad pacienti sēdēja rindās poliklīnikā un māsiņas vai ārsti kā labākā šķira virssvārcim plīvojot, gāja garām. Un tikai no viņiem bija atkarīgs cik ilgi kurš sēdēs un kuru aicinās kabinetā. Vai - pacienti sēž aiz durvīm, bet iekšā dakters ar māsiņu dzer kafiju... Man tas nav pieņemami, tāpēc arī bijusī medmāsa. Tā ir nepareiza darba organizācija, nekad tā neesmu darījusi līdz šai baltai dienai (mana kafija var gaidīt arī līdz darbdienas beigām, bet pacientu, ja viņš ir atnācis es nedrīkstu uzkavēt savas kafijas dēļ!). Bet strādāju toreiz es vairāk - mums bija sanitāri (arī par to esmu strādājusi melnās miesās) un māsu palīgu nebija.
Ieva
I
Te ir ne tikdaudz problēma ar dakterīšiem, kā savu tiesību nezināšana (es, starp citu arī nezinu): kur iet, ko darīt. Plus vēl respekts, plus vēl aizspriedumi pret krievu ražojumiem. Bet vispār jā, ja par aparatūru, rindām utt. dakterīši vēl šad tad runā, tad par to, lai uztaisītu informatīvas lapas, kur tāpat kā piemēram tas ir pie jeņķiem, būtu skaidri norādīti visu pienākumi, teleoni un adreses kur sūdzēties, aprakstītas jaunās iekārtas un iespējas- par to, ka būtu vajadzīga šāda sistēma, neviens nerunā.....
ululiņš
u
Rakstīju, bet varu atkārtot. Manai sievai sastāstīja, ka esot 3 dažādi stimulatori: 2 importa un krievu. Viens maksājot 5000ls, otrs 500ls, bet tos krievu, protams liek par brīvu, bet, kā jūs saprotiet, krievu ir krievu... Sieva šausmās sāka skraidīt pa nodaļu, meklējot norādīto ārstu aiz vēlēšanās uzzināt, vai tā starpība tiešām tik liela. Gadījās pa ceļam māsiņa, kura painteresējās, ko sievai no tā daktera vajag. Sieva izstāsta. Māsiņa sāk ņirgt un saka:"Tie krievu stimulatori vien tik ir. Citu nemaz nav." Es pa tām starpām paguvu situāciju izsāstīt prof. H. Lācim, lai viņam vieglas smiltis. Viņš pateica īsi:"Es tur ievedīšu kārtību." Tā arī izdarīja. Bet sievasmāte nomira no vēža 93 g.v.
Ieva
I
Nevis šiem, bet tiem, kas mēģināja izspiest. Savukārt savukārt stāsts par šo ierēdņu armiju ir kā reizi īstais stāsts, jo viņi noēd jau tā trūcīgo budžetu. Jā, starp citu tu nepateici, kā beidzās epopeja ar stimulatoru?
ululiņš
u
Nekad laikam nesapratīšu, ar ko tāds streiks principā atšķiras no šantāžas vai reketa. Jebkurā gadījumā tā ir un paliek naudas izspiešana savtīgos nolūkos. Viss atkarājas tikai no nosaukuma - ja tas skaitās streiks, tad ir godīgs, pārējās nezin kāpēc krimināli sodāmas darbības. Jau agrāk sīki aprakstīju, kā manai sievai Stradiņos mēģināja izspeist naudu par sirds stimulatora ielikšanu sievasmātei. Kā augstāk atzīmēja kāds komentators, šiem dod cik gribi, vienmēr būs par maz, tāpat kā skolotājiem, policistiem u.t.t. Bet par uzpūsto ierēdņu skaitu ministrijās, padomēs un valdēs ir pavisam cita saruna.
Ieva
I
Es daudz slikta varētu pateikt par, piemēram, Bērnu slimnīcas Vienības gatvē māsām, taču nevajag vispārināt. Labi, dažas no māsām, kuras nebēt nesēž māsu istabā, turpat kāpnēs pīpē, taču arī tās nebūt nav visas...Turklāt, cik var spriest pēc jūsu izvēles, tad ar šitādu algu cerēt, ka strādās tikai un vienīgi īstās, pareīzās un pašaizliedzīgās, ir velti.....
Kolege
K
Miilaa maasina, tad kaapeec Tu esi bijusii?
Bijusī medmāsa
B
Neatbalstu mediķu streiku, nestrādā vidējais personāls ar tādu atdevi, lai pieliktu vēl pie algām. Nakts dežūru laikā māsiņas laiž viena otru uz mājām, bet nakts darbs tiek apmaksāts pat vairāk kā dienas maiņa!!! Darbs tiek sadalīts uz māsu, māsu palīgu un sanitāru - tad lūdzu var rēķināt cik intensīva tā strādāšana ir. Māsas nav pārslogotas, bet viņām ir sajūta, ka par atrašanos slimnīcas teritorijā; par skaitīšanos, ka esi darbā, bet pašrocīgi kolēģītis aizstāj uz kādu laiku vai uz visu nakti; par pusdienu ēšanu un kafijas pauzēm ir jāsaņem alga , lai var ērti dzīvot... Mīļās māsas, privātie strādā grūtāk un zina, ar kuru darbību un kādu attieksmi konkrēti katru santīmu nopelna. Valsts slimnīcā dzīvo ar domu, ka pienākas vairāk; ka kādam ir nauda, ko mums maksāt vairāk utt. Lūdzu strādājiet vairāk slodzes, apvienojiet sanitāru un māsu palīgu pienākumus un algas vai arī māsu un māsu palīgu pienākumus un algas. Vajadzētu mūsu slimnīcās pieaicināt gudros vadītājus un menedžerus ar uzdevumu racionalizēt un pārvaldīt šīs iestādes, kā to dara ar lielajiem privātuzņēmumiem - "Laimu"un alus brūžiem.
netaisnīgi
n
Tie steiki beigsies ar to ,ka maksāsim mēs , iespējamie slimnieki. Rīgas slimnīcās māsiņas ar dažādām piemaksām saņem uz rokas līdz 500Ls. sanitāri, jā , ļoti maz. Ģimenes ārsti Rīgā saņem apmēram 1500Ls.mēnesī. Ko tad darīt pārējiem, kuru algas ir zemākas?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aptauja

Vai jūs streikosiet/nestreikosiet? Kāpēc?

Andris Norko, Gaiļezera slimnīcas radiologs


Streikā piedalīšos, jo man līdz kaklam visi solījumi jau kopš padomju laikiem. Medicīna Latvijā atstāta novārtā, naudas pietrūkst visam, ne tikai algām. Kamēr trūks naudas medicīnas jomā kopumā, tikmēr arī nebūs naudas lielākām algām. Visvairāk, manuprāt, vajag atbalstīt ģimenes ārstus, jo viņu atbildība ir neielaist akūtas slimības, citādi pacienti nonāk pie mums slimnīcā. Es strādāju vairākās darbavietās, kopumā atalgojums apmierina, bet man jau apriebies skriet no vienas vietas uz otru.

Raimonds Rutkis, Gaiļezera slimnīcas Toksikoloģijas centra Reanimācijas nodaļas medbrālis

Pirmajai palīdzībai jāstrādā, nevaru streikot. Ja varētu, protams, to darītu. Mans atalgojums ir smieklīgs — uz papīra 324 lati mēnesī. Vajadzētu par 200 latiem vairāk, jo šobrīd knapi iespējams apmierināt cilvēka pamatvajadzības. Man ir 24 gadi, dzīvoju kopā ar draudzeni, īrējam dzīvokli, neko lieku atļauties nevaram. Ja šāda alga būs ilgstoši, tad jāmeklē cits darbs, bet es ceru, ka tomēr algas palielinās.

Guna Selecka, studente, brīvprātīgā ķirurga asistente Gaiļezera slimnīcā


Streikā nepiedalīšos, jo man ir mācības. Taču redzu, cik dakteri ir noslogoti, un viņiem noteikti nepieciešama lielāka alga. Gandrīz visiem ārstiem ir divas vai trīs slodzes. Lielākais mīnuss noslogotībai ir tas, ka nav iespējams iegūt papildu zināšanas, apmeklēt kursus, kaut gan mediķiem tas ir tik nepieciešams! Vairāki mani kursabiedri tāpēc aizbraukuši strādāt ārzemēs. Arī es esmu apsvērusi šādu domu, taču vēl ceru, ka pēc streika saredzēsim perspektīvu darbam Latvijā.

Lidija Vīgrieze, ģimenes ārste Piltenē

Nestreikošu, tāpat kā lielākā daļa Ventspils rajonā praktizējošo ģimenes ārstu un māsiņu, kaut gan atbalstām pārējo kolēģu izvirzītās prasības par algu paaugstināšanu. Esam pašnodarbināto statusā, tātad no svara ir katra darba diena. Otrām kārtām citu profesiju un arī mediķu līdzšinējā pieredze rāda, ka šādas akcijas mūsu biezādainajai valdībai un Saeimai nozīmē mazāk nekā kniepadatas dūriens. Streikot liedz arī lauku specifika — pacienti ārsta apmeklējumam ir pieteikušies mēnesi uz priekšu — ar to ir vienkārši cilvēciski jārēķinās.

Tatjana Jakubova, Rēzeknes veselības aprūpes centra arodkomitejas vadītāja, ārsta prakse bērnu psihiatrijā.

Rēzeknes poliklīnika strādās. Katrs ārsts kā privātprakses vadītājs to nolēma individuāli, neviens viņu nepiespieda. Es arī strādāšu. Jūs redzat, kādas pie mums ir rindas. Mēs strādājam pēc pierakstu sistēmas, pacienti ir pierakstījušies pie speciālistiem uz izmeklējumiem jau vairākas nedēļas un mēnešus iepriekš arī no attālām vietām, no kurienes varbūt reizi nedēļā uz Rēzekni kursē autobuss. Turklāt īsti neredzu jēgu šim streikam.

Kristīna Bacanova, ginekoloģe Ventspils slimnīcā

Man streikot iznāks tikai vienu dienu, jo ceturtdien jādežurē, lai sniegtu palīdzību neparedzētos gadījumos. Neceru, ka ar streiku panāksim algu pieaugumu, bet par pilsoņa un speciālista pienākumu uzskatu šādi paust negatīvo attieksmi pret valdības politiku. Mūsu medicīnu Latvijā vēl balsta sava aroda fanātiķu godaprāts un sirdsapziņa, bet tā ilgi neturpināsies. Mums vairs nav spēka vairākām darba slodzēm, lai uzturētu ģimeni.

***

- Medmāsa


Šobrīd saņem Ls 392

2009.gadā algu celšanas grafiks paredzēja Ls 545

Arodbiedrības prasa pacelt algu līdz Ls 490

- Ārsts

Šobrīd saņem Ls 654

2009.gadā algu celšanas grafiks paredzēja Ls 908

Arodbiedrības prasa pacelt algu līdz Ls 816

norādīta vidējā mēnešalga pirms nodokļiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas