Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

No 2016.gada sāks paaugstināt pensionēšanās vecumu

Sākot ar 2016. gadu, pensionēšanās vecumu plāno pakāpeniski paaugstināt par pusgadu, līdz 2021. gadā tas sasniegs 65 gadus, portālu Diena.lv informēja Labklājības ministrijas pārstāve Marika Kupče.

Ministrijas pārstāve norādīja, ka sagatavotie grozījumi likumā Par valsts pensijām nepieciešami, lai “sekmētu valsts pensiju sistēmas ilgtspēju, kā arī pilnveidotu atsevišķas tiesību normas”.

Likumprojekts paredz pensionēšanās vecuma paaugstināšanu gan vīriešiem, gan sievietēm.

Līdz ar vispārējā pensionēšanās vecuma paaugstināšanos, pieaugs arī pensionēšanās vecums tiem cilvēkiem, kuriem ir tiesības pensionēties 5 gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma. Šajā kategorijā ietilpst - piecu un vairāk bērnu vecāki, bērna invalīda vecāki, politiski represētie un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki. Arī šīm personām pensionēšanās vecums pakāpeniski pieaugs, sākot ar 2016. gadu, līdz 2021. gadā tas sasniegs 60 gadus.

Tāpat ar 2016. gadu paaugstinās arī minimālo apdrošināšanas stāžu no 10 līdz 15 gadiem, veicinot iedzīvotājus godīgi veikt valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, uzsvēra Labklājības ministrijas pārstāve.

Ministrija atgādina, ka ilgstošāks darba stāžs nodrošina lielāku vecuma pensijas apmēru.

Atbilstoši likuma grozījumiem cilvēkam uz laiku tiks pārtraukta invaliditātes pensijas izmaksa, ja tās saņēmējs, pārtraucot darba attiecības, būs izvēlējies saņemt bezdarbnieka pabalstu, skaidroja M.Kupče.

Patlaban bezdarbnieka pabalstu nevar saņemt vienlaicīgi arī ar citiem sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem kā, piemēram, izdienas un vecuma pensiju, slimības pabalstu, atlīdzību par darbspēju zaudējumu u.c.

Grozījumi vēl jāpieņem Saeimā.

Patlaban tiesības uz vecuma pensiju ir sievietēm un vīriešiem, kuri sasnieguši 62 gadu vecumu un kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 10 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas