Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

No zelta vērtās ierēdnes par ministri

Zemkopības ministra amatam izvirzītā Laimdota Straujuma var lepoties ar ilggadēju pieredzi valsts pārvaldē un faktu, ka jau 80. gadu beigās aspirantūrā studējusi tieši lauksaimniecības ekonomikā. Patlaban bezpartijiskā L. Straujuma savulaik bija Tautas partijas biedre, kuras karjera Zemkopības ministrijā kāpumu piedzīvojusi tieši laikā, kad ministrijas vadības grožus savās rokās turēja TP pārstāvoši ministri.

1999. gada novembrī, kad kādreizējā SIA Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centrs valdes priekšsēdētāja kļuva par ZM valsts sekretāra vietnieci lauksaimniecības jautājumos, zemkopības ministrs bija Aigars Kalvītis, bet 2000. gada rudenī, kad L. Straujuma kļuva par ministrijas valsts sekretāri, ministra portfelis jau bija Ata Slaktera pārziņā. Tomēr atšķirībā no daudziem citiem ierēdņiem L. Straujumai, šķiet, nekad nav pārmests partijiskums - savu amatu ZM viņa saglabāja arī tad, kad zemkopības ministra kabinetā uz ilgstošu palikšanu iekārtojās viņas bijušais padotais, Zaļo un Zemnieku savienību pārstāvošais Mārtiņš Roze.

Vēl vairāk - 2000. gadu vidū kādā aptaujā L. Straujuma bija viena no retajām valsts pārvaldes amatpersonām, kas privātā sektora vērtējumā izpelnījās atzinību kā «zelta vērta ierēdne». Vairākus gadus L. Straujuma bijusi arī Latvijas Hipotēku un zemes bankas padomes locekle, kā arī saņēmusi algu kā valsts kapitāldaļu turētāja pilnvarotā persona dažādās ZM pakļautībā esošās institūcijās. 2009. gada sākumā L. Straujuma uz brīdi nokļuva mediju uzmanības lokā saistībā ar visai iespaidīgo atalgojumu, ko saņēma, esot Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) valsts sekretāre - gada laikā viņas alga pirms nodokļu nomaksas sasniedza teju 62 tūkstošus latu.

Kādreizējais reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs (tagad - Vienotība) Dienai apgalvo, ka viņa lēmums 2007. gada sākumā uzaicināt L. Straujumu darbā par RAPLM valsts sekretāri bijis saistīts tikai un vienīgi ar viņas profesionālo kvalifikāciju, nevis faktu, ka abi tolaik bija TP biedri.

«Es Laimdotu Straujumu pazīstu kopš 1993. gada decembra, kad Pasaules Bankas projekta ietvaros veidojām Latvijā Lauksaimniecības konsultāciju centru,» saka A. Štokenbergs, atzīstot, ka arī «aizlicis kādu vārdu» par labu Vienotībaslēmumam tagad nominēt L. Straujumu zemkopības ministra amatam.

Līdz ar RAPLM likvidāciju un pievienošanu Vides ministrijai L. Straujuma zaudēja RAPLM valsts sekretāres amatu, taču kļuva par nu jau apvienotās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieci.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas