Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

papildināta (21:23) - Svinības Uzvaras parkā apmeklējuši ap 150 000 cilvēku

Otrā pasaules kara beigu 67.gadadienas svinības Rīgā, Uzvaras parkā, šīs dienas laikā kopumā varētu būt apmeklējuši jau aptuveni 150 000 cilvēku, liecina pasākumu organizatoru aplēses.

Savukārt Policijas Rīgas reģiona pārvaldē pieļāva, ka līdz dienas beigām pasākuma apmeklētāju skaits varētu pārsniegt 100 000.

Uzvaras parkā, kur Rīgā trešdien notiek Otrā pasaules kara beigu 67.gadadienas svinības, mediķu palīdzība līdz šim bija nepieciešama 32 cilvēkiem, tostarp pieci tika nogādāti slimnīcās.

Medicīnas sabiedrībā ARS, kas nodrošina medicīnisku palīdzību Uzvaras svētku pasākumu laikā,  nogādāti divi cilvēki, kuri guvuši galvas un kājas traumas. Cietušie traumas guvuši alkohola reibumā.

Vēl trīs cilvēki tika hospitalizēti, jo viņiem radušies dažādi veselības traucējumi, piemēram, sirdsdarbības traucējumi vai asinsspiediena problēmas. Savukārt vēl trīs cilvēki atteikušies no hospitalizācijas.

Tāpat divi cilvēki tika nodoti policijai, jo viņi bija alkohola reibumā un huligāniski uzvedās.
Kopumā medicīnisku palīdzību Uzvaras parkā nodrošina sešas ARS mediķu brigādes, tostarp divas reanimācijas brigādes.

Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā nav saņemti izsaukumi saistībā ar Otrā pasaules kara beigu 67.gadadienas svinībām, aģentūrai LETA sacīja dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Līdz plkst.21 policisti parka teritorijā bija aizturējuši 24 pārkāpējus, kuru pārkāpumi pārsvarā saistīti ar alkohola lietošanu un pretošanos valsts varas pārstāvjiem.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA sacīja, ka šīs personas aizturētas par nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām un atrašanos sabiedriskā vietā tādā alkohola reibumā, kas aizskar cilvēka cieņu. Konkrētāk, kādus pārkāpumus aizturētie izdarījuši, ka bija nepieciešams veikt aizturēšanu, Sadovskis nevarēja pateikt.

Jau vēstīts, ka, tuvojoties pēcpusdienai, Otrā pasaules kara beigu 67.gadadienas svinībās Uzvaras parkā jau pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku, turklāt cilvēku skaits turpina palielināties, novēroja aģentūra LETA.

Parkā un tā apkārtnē pulcējas gan jaunieši, gan arī vecāka gadagājuma cilvēki. Patlaban visas brīvās sēdvietas kafejnīcās un uz soliņiem tikpat kā ir aizņemtas, tāpēc daudzi apmetušies zālienā.

Pagaidām pasākums norit bez starpgadījumiem, aģentūrai LETA sacīja Valsts policijas pārstāvji, kas uzrauga kārtību pasākumā. Tāpat nav vērojami cilvēki, kuri vāktu parakstus par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem.

Aģentūra LETA gan novēroja, ka Uzvaras parkā organizācijas Par godīgumu un taisnīgumu valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Gapoņenko dala avīzes, apvienības Sociālais bloks bukletus, kuros minēts, ka nepilsoņi ir pilntiesīgi sabiedrības un politiskās dzīves dalībnieki. Par bukletu dalīšanu vīrietim aizrādīja apsardzes firmas darbinieks, jo tas pasākumā neesot atļauts.

Parkā ir izvietotas biedrības Rodina un antifašistu aktīvistu nojumes, kurās tiek dalīti karodziņi, nozīmītes un citas lietas. Kā novēroja LETA, pasākuma norises vietā diezgan daudz tiek dalīti Krievijas Federācijas karodziņi.

Pēc aktīvista Ulda Freimaņa rīkotā gājiena uz Brīvības pieminekli pie pieminekļa Uzvaras parkā devās pērkoņkrustietis Igors Šiškins, kura tērpu rotāja Georga lentīte. Pēc neilga laika gan viņš pasākuma vietu pameta.

Cilvēki nāk ar ziediem rokās vai iegādājas tos turpat uz vietas, lai varētu nolikt monumenta pakājē vai uzdāvināt kādam no kara veterāniem. Parkā valda svētku gaisotne, un cilvēki viens otru sveic svētkos un klausās koncertu. Kara veterāni dalās savās atmiņās. Pasākumu apmeklē ne tikai vecāka gadagājuma cilvēki, bet arī ģimenes ar maziem bērniem un skolēni.

Uzvaras parkā un tā apkārtnē ir ļoti daudz cilvēku, kuri, pateicoties labajam laikam, izbauda svētku gaisotni fotografējoties, runājoties, ēdot. Dažviet manāmi nedaudz iereibuši cilvēki, kuri, neraugoties uz organizatoru aizliegumu lietot alkoholu, to paklusām dara no blašķītēm vai citiem traukiem.

Jau ziņots, ka Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) un vairāki bijušās Padomju Savienības republiku vēstnieki un diplomāti šodien Uzvaras parkā nolika piemiņas vainagu pie pieminekļa Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no nacistiskajiem iebrucējiem.

Ziedu nolikšanā piedalījās Krievijas vēstnieks Aleksandrs Vešņakovs, Baltkrievijas, Uzbekistānas, kā arī citu valstu, piemēram, Grieķijas un Ķīnas, diplomāti. Ziedu nolikšanā piedalījās arī vairāki Saeimas un Rīgas domes Saskaņas centra frakcijas deputāti.

Vešņakovs pēc ziedu nolikšanas visus apsveica Uzvaras svētkos, kā arī novēlēja veterāniem labu veselību. Žurnālistiem Vešņakovs uzsvēra, ka nevajadzētu pretstatīt cilvēkus, kas piemin Uzvaras svētkus 8.maijā vai 9.maijā.

Pēc piemiņas vainaga nolikšanas Uzvaras parkā vairāki klātesošie aplaudēja.

Tāpat trešdien svētku koncerta vadītājs nolasīja fragmentu no Valsts prezidenta Andra Bērziņa iepriekš izplatītā paziņojuma saistībā ar 8.maija piemiņas dienu. Arī pēc tā nolasīšanas pasākuma dalībnieki aplaudēja

Jau ziņots, ka pirms oficiālā pasākuma sākuma daži bija manāmā alkohola reibumā, tomēr uzvedās mierīgi un apkārtējos netraucēja.

Jau no rīta novietoto ziedu paklājs ir diezgan ievērojams, un paredzams, ka dienas laikā ar ziediem tradicionāli tiks noklāta visa pieminekļa pakāje.

Cilvēki Uzvaras parkā apskata izstādi, kas veltīta Otrā pasaules kara notikumiem. Apskatei izvietota arī Otrajā pasaules karā izmantotā kara tehnika un ieroči, kā arī dažādi suvenīri.

Jau ziņots, ka trešdien Rīgā, Uzvaras parkā, pie pieminekļa Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no nacistiskajiem iebrucējiem, notiks tradicionālie Uzvaras svētku pasākumi.

Kā ierasts, Uzvaras dienas pasākumus ignorēs valdošā koalīcija un citu labējo partiju politiķi, savukārt apmeklēs kreisi orientēto opozīcijas partiju pārstāvji.

Pasākumi pie pieminekļa sāksies plkst.9.30 un ilgs līdz plkst.23, noslēdzoties ar uguņošanu.

Plkst.10 paredzēta svinīga ziedu un piemiņas vainagu nolikšana, kurā piedalīsies gan Rīgas mērs un apvienības Saskaņas centrs līderis Nils Ušakovs, gan vairāki bijušās Padomju Savienības republiku vēstnieki. Ušakovs arī plāno ap plkst.20.30 teikt uzrunu.

Pasākumus trešdien iecerējušas rīkot arī citas organizācijas.

Apvienība pret nacismu vienojusies ar biedrībām Autonomā darbība un Rodina par Rīgā un Jūrmalā paredzēto pasākumu līdzorganizēšanu un aktīvistu piesaistīšanu, kā arī oranži-melno Svētā Georga lentīšu dalīšanu.

Plkst.10 Apvienība pret nacismu noliks ziedus pie pieminekļa Uzvaras parkā. Visas dienas garumā pieminekļa pakājē tiks dalītas Georga lentītes.

Savukārt plkst.18 tiks organizēts Uzvaras maršs no Strēlnieku laukuma līdz Uzvaras piemineklim.

Gājienu iecerējis rīkot arī aktīvists Uldis Freimanis, kurš vēloties atzīmēt "partizāņu kara sākumu pret okupantiem".

Freimanis kopā ar domubiedriem no plkst.12 līdz 14 plāno doties gājienā no Okupācijas muzeja uz Brīvības pieminekli. Pieteikumā domei viņš norādījis, ka pasākumā piedalīsies aptuveni 15 cilvēku, taču aģentūrai LETA atzina, ka cilvēku varētu būt vairāk, jo viņam varētu pievienoties arī politiski represētie un bijušie partizāni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas