Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

papildināta - Ījabs: Pret Zatleru šajās dienās būs liela opozīcija

Tāpat viņš pieļāva, ka opozīcija pret Valdi Zatleru šajās dienās būšot liela, jo SC no malas izskatās baigs – gan skatoties uz SC deputātiem, gan, piemēram, uz partijas ekonomisko programu. "Droši vien, ka visi nav sajūsmā. Viņam nāksies piedzīvot ļoti lielu spiedienu šajās dienās. Tas saucās – Zatlera kungs, laipni lūdzam politikā," ironizēja I.Ījabs.
No vienas puses, Saskaņas centra (SC) iesaistīšana valdībā varētu padarīt politiku demokrātiskāku un vairāk uz konkurenci balstītu. "No otras puses - SC nav nekāda Dieva dāvana," tā par SC valdībā iekļaušanas pozitīvajām un negatīvajām pusēm sacīja politologs Ivars Ījabs.

Politologs kritizēja līdzšinējo sistēmu, ka ceturtdaļa vai pat trešdaļa deputātu tiek izslēgta no spēles, kamēr latviešu partijas var darīt visu, ko grib. No otras puses, SC piemīt daudz īpašību, kas pret to rada atturīgumu. 

"Ar [Alfrēda] Rubika vārdu saistās zināmi notikumu mūsu vēsturē. Ja runājam par naudas ietekmi politikā, SC nebūtu tā partija, kas apliecinātu, ka naudas ietekme nebūtu sveša," uzskata politologs. Viņaprāt, lēmums par SC iekļaušanu koalīcijā nav viegls, jo SC nav tas vienkāršākais koalīcijas partneris.

Jautāts par to, vai SC ņemšana valdībā nevarētu būt nepatīkams pārsteigums Zatlera Reformu partijas (ZRP) vēlētājiem, I.Ījabs norādīja, ka šāds lēmums nav pēkšņi nokritis no gaisa. "Tas bija zināms, ka Zatlers nāca ar runām par pārmaiņām – viņa ideāls ir Latvija bet etniskā dalījuma," sacīja politologs. 

Piedāvājums veidot varavīksnes valdību drīzāk ir interpretējams kā Vienotības nevēlēšanās uzņemties atbildību par valdību ar SC. Tajā pašā laikā viņi grib iet kaut kādā valdībā, jo nebūt valdībā Vienotībai nebūtu īsti veikli, piebilda I.Ījabs. Viņš izteica šaubas, vai nacionālā apvienība piekritīs veidot varavīksnes valdību. 

Kā ziņots, ZRP valde naktī uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēma, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un SC un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim (V). Savukārt "Vienotība" koalīcijas veidošanai ar SC nepiekrīt, kā arī aicinājusi ZRP savu viedokli līdz tikšanās reizei vēl pārdomāt. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas