Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

papildināts (14:58) - Potenciālā koalīcija ar atbalstu Straujumas valdībai grib ielikt pamatus sadarbībai arī pēc vēlēšanām

Reformu partija, Nacionālā apvienība (NA), kā arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) apņēmušās atbalstīt Laimdotas Straujumas kandidatūru uz premjera amatu un arī nosaukusi prioritāros jautājumus, ar ko jāturpina strādāt nākamajai valdībai, ja Valsts prezidents uzticēs Straujumai veidot jauno valdību, pirmdien pēc tikšanās ar Vienotības vadību apliecināja frakciju pārstāvji.

Vienotība ar Reformu partiju, NA un Zaļo un zemnieku savienību esot vienisprātis, ka labēji centriskajām partijām jāspēj sadarboties un "jāieliek fundamenti" kopīgai koalīcijai arī pēc rudenī gaidāmajām 12.Saeimas vēlēšanām, tāpēc jārod kompromisi domstarpību jautājumos, kas bijuši aizvadītā gada laikā, piemēram, par termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu nekustamo īpašumu pircējiem un demogrāfiju, sacīja Vienotības vadītāja Solvita Āboltiņa.

Pašlaik sarunas par partiju atbildību sadalījumu par ministrijām nenotiekot. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uz jautājumiem par to aicināja nesteigties notikumiem pa priekšu.

"Mēs nerunājām šodien par konkrētām ministrijām, šādas sarunas vēl nav bijušas ne ar vienu partiju. Šodien sarunas bija par Straujumas redzējumu," teica Demiters.

Arī Vienotības virzītā premjera amata kandidāte piebilda, ka ne ar vienu partiju neesot runāts par konkrētu ministriju deleģēšanu konkrētām partijām. Viņa arī apliecināja, ka "aizmuguriski nesākšu stādīt nekādus sarakstus".

Visas partijas gatavas deleģēt pārstāvjus darba grupām, kuras veidos jaunās valdības deklarāciju, apliecināja partiju pārstāvji.

Pašreizējais premjers Dombrovskis apliecināja, ka kopīgais redzējums ir par vienlīdzīgu visu potenciālo koalīcijas partneru atbildību sadalījumu jaunajā valdībā, taču konkrēts ministriju sadalījums vēl nav zināms. To varētu sākt trešdien, kas atkarīgs arī no Valsts prezidenta lēmuma par Strajumas kandidatūru veidot valdību.

Bērziņš pastāstīja, ka NA nosaukusi vairākus obligāti veicamus darbus, ja Valsts prezidents aicinās Straujumu veidot un vadīt valdību - tai jāveicina Satversmes preambulas izstrādi, nosakot negrozāmās lietas konstitūcijā, uzturēšanās atļaujumu jautājums un veicināt izglītību valsts valodā. Straujuma pauda, ka "neko nesolīja", bet šīs norādes esot uzklausījusi.

Straujuma uzsvēra, ka vispirms uzklausīs visas frakcijas - potenciālās sadarbības partneres - un sarunu rezultāts atspoguļošoties valdības deklarācijā. Tas varētu būt par pamatu ilgtermiņa sadarbībai, kas "vieno, nevis šķir" labēji centriskās partijas, viņu papildināja pašreizējais premjers Valdis Dombrovskis.

Par amatu sadali ar NA neesot runāts, vien NA turpinot uzsvērt, ka darbs arī nākamajā valdībā būtu jāturpina NA virzītajai kultūras ministrei Dacei Melbārdei, apliecināja Bērziņš un Straujuma.

Jau vēstīts, ka pēc ilgstošiem premjera kandidāta meklējumiem Vienotība nolēmusi atkārtoti uzrunāt zemkopības ministri Laimdotu Straujumu, kura līdz šim nebija nevienas partijas biedre. Svētdienas vakarā, pieņemot piedāvājumu, viņa iestājās arī Vienotībā. Premjera kandidāta saskaņošana ar Reformu partiju paredzama pirmdien - dienu pirms Valsts prezidenta Andra Bērziņa noteiktā termiņa, līdz kuram prezidents gaida Vienotības izvirzīto pretendentu. Līdz šim neviens politiskais spēks nav iebildis pret Straujumu. 

Straujuma pirmdien tiekas ar visām potenciālajām jaunās koalīcijas frakcijām un pēc tam - ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu. 

Papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas