Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Prezidents aicina partijas vienoties, lai pieņemtu Latvijai un Eiropai svarīgus lēmumus

Plānojot 2012.gadā iecerēto sadarbību ar politiskajiem spēkiem, Valsts prezidents Andris Bērziņš šonedēļ uzsāks sarunas ar partijām par jautājumiem, no kuru risinājuma un konkrētiem Saeimas balsojumiem ir atkarīga turpmākā Latvijas virzība gan iekšpolitiski, gan Eiropas Savienības aktuālo jautājumu kontekstā, portālu Diena.lv informēja Valsts prezidenta kancelejā.

"Laikā, kad pasaules lielākās ekonomikas un Eiropas Savienības valstis ir izšķirīgu lēmumu priekšā, Latvijas politiķu atbildība un attieksme pret valstī notiekošo un tā ietekmi uz globāliem lēmumiem ir izšķiroša. Politiskas spekulācijas un sabiedrības šķelšana sava elektorāta paplašināšanas nolūkā nav pieņemama un pieļaujama. Partijām ir jāatrod pamati, lai vienotos Latvijai un Eiropai stratēģiski nozīmīgu lēmumu pieņemšanā. Ja vēlamies Latvijas attīstību nevis stagnāciju un cilvēku nedrošību par nākotni, šādai pieejai valstiski domājošu un atbildīgu politiķu vidū nav vietas,"  uzsvēra Valsts prezidents.

Viņš norādīja, ka neatrisināti jautājumi Latvijā var ietekmēt arī Latvijas pozīciju Eiropas Savienībai nozīmīgos jautājumos. "Latvijas interesēs ir stipra Eiropas Savienība un saliedēta, savstarpējā tolerancē un cieņā balstīta Latvijas sabiedrība," piebilda prezidents.

A.Bērziņš portālu Diena.lv informēja, ka izvirzītajā sarunu dienas kārtībā ir vairāki jautājumu bloki un tiem pakārtoti jautājumi. Viens no primārajiem jautājumiem ir  2014.-2020.gadu Eiropas Savienības budžets. "Viens no šī gada būtiskākajiem ārlietu jautājumiem ir darbs, lai nodrošinātu adekvātu finansējumu Latvijai Eiropas Savienības nākošajā daudzgadu budžeta ietvarā gan tautsaimniecības attīstībai, gan arī lauksaimniecībai, kā arī lai maksimāli nodrošinātu esošā perioda (2007.-2013.) līdzekļu apguvi. Visu Latvijas politisko spēku atbildība ir koordinēti strādāt šī mērķa sasniegšanai gan kohēzijas politikas, gan arī kopējās lauksaimniecības politikas ietvaros," teica A.Bērziņš.

Viņš arī skaidroja, ka sarunās tiks apspriests Lisabonas līguma grozījumu ratifikācijas jautājums. "Mēs nevaram atļauties būt novērotāju pozīcijās, bet mums ir jāvar piedalīties un savu iespēju robežās ietekmēt Eiropas lēmumus. Mūsu interesēs ir stabila un augoša Eiropa. Tādēļ mūsu atbildība ir pēc iespējas ātra Lisabonas līguma grozījumu ratifikācija," teica prezidents.

Vēl viens nozīmīgs partiju sarunu temats būs jaunais Eiropas Savienības līgums. "Eiropas Savienībā pašlaik notiek aktīvas debates par to, kā nodrošināt fiskālo atbildību Eiropas līmenī. Kā ilgtermiņā samērot Eiropas tēriņus ar izdevumiem. Ja vēlamies stipru Eiropu, kura spēs ilgtermiņā rūpēties gan par Latvijas drošību, gan arī būs augošs noieta tirgus Latvijas precēm, mums ar jaunā Eiropas līguma palīdzību ir jāveicina atbildīga saimniekošana Eiropā," sacīja A.Bērziņš.

Kā otro nozīmīgo sarunu bloku viņš minēja Latvijas iekšpolitikai un izaugsmei nozīmīgus lēmumus. "Fiskālās disciplīnas likuma izskatīšana Saeimā un ar to saistītie Satversmes grozījumi, kas paredz atbildīgāku fiskālo politiku un nākotnē varētu ierobežot nesaprātīgu rīcību ar valsts finansēm. Šie grozījumi ir būtisks solis uz priekšu, seko jaunākajām pasaules tendencēm. Sarunās nepieciešams ne tikai noskaidrot partiju viedokļus, bet arī izvērtēt to, lai finanšu stabilitāte nekļūtu par apgrūtinājumu ekonomiskajai izaugsmei, panākot vienošanos par to, kādu valsts budžeta plānošanas periodu izvēlēties par atbilstošāko, ņemot vērā arī Eiropas Savienības un pašvaldību kontekstu," apgalvoja A.Bērziņš.

Viņš arī uzsvēra kā nozīmīgu Nacionālā attīstības plāna savlaicīga izstrādes organizēšanu, kas paredz steidzamu, koordinētu un konsekventu valdības rīcību jau tuvākajā laikā nosakot attīstības mērķi un prioritātes, kas iezīmētu svarīgākos valsts attīstības virzienus vidējā termiņā. "Lai paveiktu šo uzdevumu darbā ir jāiesaista valdības partneri, jāuzklausa nozaru asociācijas, kā arī aktīvākās Latvijas pašvaldības," uzskata prezidents.

Kā vēl vienu svarīgu diskusiju tematu A.Bērziņš norādīja latviešu valodas kā valsts valodas un Latvijas valsts pamatu aizsardzību. "Sarunās iecerēts meklēt saskarsmes punktus saliedētākas sabiedrības veidošanai, nefokusējoties tikai uz gaidāmo referendumu vai strikti juridiskiem jautājumiem, bet domājot par iespējamiem risinājumiem tuvākajā nākotnē, kas mazinātu izteiktu politisko spēku pozicionēšanos nacionālajā jautājumā," paziņojumā presei atzina A.Bērziņš.

Pirmā saruna norisināsies trešdien plkst. 11 ar Saeimas priekšsēdētāju un valdības vadītāju pārstāvošo partiju Vienotība. Secīgi tuvāko nedēļu laikā notiks sarunas ar Zatlera reformu partiju, Visu - Latvijai!/Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, Saskaņas centru un Zaļo un zemnieku savienību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas