Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Prezidents: Sarežģīti, kurš būs Saeimas vairākumam akceptējams premjers

Valsts prezidents Andris Bērziņš apņēmies aktīvi iesaistīties jaunās valdības ministru izraudzīšanā un cer, ka neviens no potenciālās koalīcijas dalībniekiem nebūs gatavs tādiem eksperimentiem, kas pieredzēti 11.Saeimas sākumā, viņš atzinis intervijā Dienas komentētājam Romānam Meļņikam.

Fragments no intervijas: 

Cik aktīvi plānojat iesaistīties ministru izvēlē?

Tieši tā - aktīvi iesaistīšos. Kaut vai budžets, nākošgad paredzētā prezidentūra ES Padomē - tas uzliek pienākumu ministru amatos izvēlēties cilvēkus, kas zina savu nozari. Es domāju, ka partijas, kas ieguvušas lielāko pārstāvniecību Saeimā, ir gana pieredzējušas, labi saprot situācijas nopietnību. Tāpēc gribu ar visām tikties, lai pastāsta, vai spēj ar citiem vienoties un kurš būs reālais premjera kandidāts.

To jau priekšvēlēšanu laikā netrūka!

Bija lokomotīves - saraksta vilcēji, bet vajag premjeru. Tāpēc tas ir sarežģīts jautājums, kurš īsti būs Saeimas vairākumam akceptējams valdības vadītājs un kas būs ministru amatos. Es domāju, ka veselības ministra amats vispār būs tāds, pēc kura neviens ļoti netieksies.

Arī uz izglītības un zinātnes ministra amatu diez vai kāds rausies.

Jā, tāpat arī uz finanšu - zinām, ka aizsardzībai jāpiešķir papildu finansējums (par to, es domāju, nebūs strīdu), jautājums: kam ņems nost pie krītošas ieņēmumu līknes? Es saprotu Vilka kungu, kas nevēlas turpināt darbu šajā amatā.

Minējāt premjera kandidātus. Vai, jūsuprāt, arī pašreizējā valdības vadītāja vēlēšanās vairāk bija kā lokomotīve, nevis reāla pretendente uz premjera amatu?

Man nav nekas pret Straujumas kundzi, viņa premjeres darbu ir veikusi godprātīgi. Ja viņa gatava uzņemties valdības vadību arī turpmāk, domāju, ka atbalsts viņai būtu. Bet vai viņa to gribēs... tas ir jājautā pašai.

Saistībā ar prezidentūru ES Padomē mainās prasības pret premjera kandidātu?

Tas drīzāk jautājums, vai viņai tīri personīgi būs vēlme turpināt šo darbu. Es vados pēc tā, ka viņa strādāja ļoti sarežģītā laikā, tika kritizēta arī par to, ko centās darīt ļoti labi. Tāpēc ir nedēļa laika - lai partijas iekšienē un savā starpā visu izrunā. Ja no sešām Saeimā tikušām partijām būs tādi, kas atnāks un teiks: esam vienojušies par premjera kandidātu, mums ir vairākuma atbalsts, konkrēti pretendenti uz ministru vietām, tā būs konkrēta runa.

Pēc kādiem kritērijiem vērtēsiet jaunos ministrus?

Pēc iepriekšējās darbības rezultātiem, spējas pildīt savus pienākumus. Arī līdzšinējā valdībā daži sevi ļoti labi parādījuši, kā, piemēram, kultūras ministre, ko es ar lielāko prieku redzētu šajā amatā arī turpmāk.

Kuru vēl?

Tas ir partiju jautājums. Es negribu vairāk nevienu minēt, lai nesaka, ka es, vienu ceļot, otru pazeminu.

Pieredzei ir nozīme?

Pagājušās Saeimas sākums parādīja - ja tev nav izglītības un pieredzes, rezultāts ir, maigi sakot, bēdīgs. Redzam, kur dažas ministrijas nokļuvušas un kāds darbs jāpieliek, lai tās dabūtu vismaz tajā līmenī, kur bija. Tāpēc es ceru, ka neviens nebūs gatavs eksperimentēt.

Kā domājat, valdību ātri izdosies izveidot?

Saeimā ievēlēto vairums ir gana pieredzējuši, ceru, ka jau nākamnedēļ varēsim runāt par konkrētām iespējamās valdības aprisēm, konkrētiem cilvēkiem. Vismaz tāda ir mana vēlme.

Visu interviju ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu lasiet otrdienas, 7.oktobra, laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas