Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

RD steidzamības kārtā atbalsta ieceri pirkt vietas privātajos bērnudārzos

Atbalstītais plāns paredz ieguldīt kopumā 1,19 miljonus latu, no kuriem daļu iecerēts izmantot, lai iegādātos 932 vietas privātajos bērnudārzos, tādējādi šogad teju par tūkstoti samazinot rindu uz vietām pašvaldības bērnudārzos. Līdz ar to pašvaldība par katru jauniegūto vietu maksātu 125 latus mēnesī.

Rīgas domes (RD) Izglītības, kultūras un sporta komiteja ceturtdien, neņemot vērā sanākušo vecāku protestus, atbalstīja plānu par 932 vietu iegādi šajā gadā privātajos bērnudārzos.

Pēc RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta aprēķiniem, šāds risinājums pašvaldībai ir praktiskākais variants, jo, pirmkārt, jaunu bērnudārzu celšana izmaksā pārāk dārgi, turklāt to darīt neesot prātīgi, ņemot vērā jaundzimušo bērnu skaita dinamiku - 2010.gadā, salīdzinot ar 2008.gadu, dzimuši pat par 5000 mazāk bērnu, norādīja departamenta Izglītības pārvaldes Pirmsskolu nodaļas vadītāja Iveta Nagla.

Pašlaik gan vēl neesot zināmi precīzi termiņi, kādos pašvaldība varētu sākt iepirkt brīvās vietas no privātajiem bērnudārziem; pašlaik uz šo priekšlikumu atsaukušies 48 privātie bērnudārzi, ar kuriem noslēgti līdzfinansējuma līgumi.

Komitejas sēdē piedalījās vairāki vecāki, kuri iebilda pret domes izstrādāto plānu iepirkt vietas privātajos bērnudārzos. Viņi pauda neapmierinātību ar to, ka par šo plānu kļuvis zināms tikai vienu dienu pirms skatīšanas komitejas sēdē, lai pēc iespējas novērstu sabiedrības iesaisti plāna apspriešanā.

Savukārt biedrība "Vecāki par izglītību" vēstulē Rīgas mēram norāda, ka RD nav atbildējusi uz biedrības 11.janvārī nosūtīto vēstuli ar lūgumu izskaidrot viedokli par plānoto līdzfinansējuma nodrošināšanas kārtību privātajām pirmsskolas iestādēm.

Biedrība uzsver, ka dome pašlaik līdzfinansē 30 latu par bērniem, kuri apmeklē licencētas privātas pirmsskolas izglītības iestādes, taču esot neizprotama pieeja, ka par daļu bērnu tiks maksāta krietni lielāka summa - 125 lati.

Līdz ar to dome sekmēšot nevienlīdzīgas finanšu situācijas rašanos starp vecākiem un pat vienas ģimenes ietvaros. Tāpat, potenciāli piedāvājot vietas privātajos bērnudārzos, kas atsaukušies konkursam, ne visiem bērniem būšot nodrošināta vienlīdzīga pirmsskolas izglītība, jo vietas labākajos privātajos bērnudārzos pašlaik esot pilnībā nokomplektētas.

Biedrība "Vecāki par izglītību" uzskata, ka pirmsskolas izglītības optimizācijas plāns būtu vienkāršojams, palielinot līdzfinansējumu, piemēram, līdz 55 latiem visiem bērniem, kuri gaida rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā un apmeklē privāto bērnudārzu.

Pašlaik rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā atrodas 5002 bērni.

Par sagatavoto plānu vēl jālemj RD prezidijā un RD sēdē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas