Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Saeima otrajā lasījumā atbalsta izmaiņas bijušo Valsts prezidentu sociālo garantiju nodrošinājumā

Saeima ceturtdien, 6.jūnijā, otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā „Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu”, kas paredz precizēt sociālo garantiju apjomu personām, kuras bijušas Valsts prezidenta amatā.

Likumprojekts nosaka, ka turpmāk valstij bijušais prezidents vairs nebūs jānodrošina ar dzīvokli. Kā kompensējošs mehānisms no 50 uz 85 procentiem no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma tiks palielināta bijušā prezidenta ikmēneša pensija, kas dos iespēju bijušajam prezidentam brīvi izvēlēties sev mājokli. 

Eksprezidents no valsts lietošanā varēs saņemt vienu automašīnu, kuras iegādes vai nomas vērtība nedrīkstēs pārsniegt tādas automašīnas divkāršu iegādes vai nomas vērtību, uz kādu saskaņā ar Ministru kabineta izdotajiem normatīvajiem aktiem ir tiesības valsts pārvaldes iestādes amatpersonai. Šāds nosacījums attieksies arī uz bijušajiem prezidentiem, ja būs nepieciešams iegādāties jaunu automašīnu. 

Likumprojektā arī noteikts, ka Valsts prezidenta Kancelejai, ņemot vērā konkrētā pasākuma raksturu un Valsts prezidenta darba plānojumu, būs jānodrošina iespēja bijušajam prezidentam izmantot reprezentācijas telpas Valsts prezidenta rezidencē.

Izmaiņas likumā arī paredz, ka pēc eksprezidenta nāves viņam lietošanā piešķirto valsts dzīvokli varēs lietot arī viņa pārdzīvojušais laulātais, bet ne ilgāk par vienu gadu.

Paredzēts, ka bijušais prezidents pilnībā vai daļēji no sociālajām garantijām varēs atteikties.

Likumprojektā noteikts, ka sociālo garantiju izmaiņas, tostarp pensiju palielinājums, uz līdzšinējiem eksprezidentiem neattieksies. Paredzēts arī, ka pensijas palielinājums neattieksies uz pašreizējo Valsts prezidentu Andri Bērziņu. 

Izmaiņas līdzšinējā eksprezidentu sociālo garantiju nodrošinājumā rosināja Valsts prezidents A.Bērziņš, akcentējot, ka piedāvātais risinājums ļaus saprātīgi un vienkārši plānot valsts budžeta izdevumus, un vairs nebūs jātērē līdzekļi un jāpieliek pūles attiecīgās sociālās garantijas administrēšanai, tostarp valsts dzīvokļa iegādei, uzturēšanai, remontam, komunālo pakalpojumu apmaksas organizēšanai.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu”” Saeimai jāskata vēl trešajā lasījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas