Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sagaidāma politiska pārgrupēšanās

Daudziem politiķiem iemesls nopietnām pārdomām, Guntaram Gūtem atzīst Valkas mērs, Latvijas Reģionu apvienības pārstāvis Vents Armands Krauklis.

Fragments no intervijas:

Kā vērtējat pašvaldību vēlēšanu rezultātus kopumā? Vai ir kādi īpaši pārsteigumi?

Patiesībā rezultāti ir diezgan tuvi tiem, kādi tika prognozēti. Par šādu iespējamu rezultātu liecināja arī atsevišķu politisko spēku nervozitāte priekšvēlēšanu laikā. Personīgi man lielākais pārsteigums ir vēlēšanu rezultāti Madonā, kur salīdzinoši sliktus panākumus guvis līdzšinējais vadošais spēks Vienotība ar Andreju Ceļapīteru priekšgalā. Arī Liepājas iznākums pārsteidz – Liepājas partijai izdevies tomēr samērā labi noturēt savas pozīcijas, jo bija sajūta, ka Ulda Seska vadītā partija tik daudz balsu neiegūs. Taču nenoliedzami Sesks ir spēcīgs politiķis un vietējā autoritāte. Turklāt partijas panākumus varēja papildus kaldināt arī Māra Verpakovska iekļaušana kandidātu sarakstā, plus vēl basketbolista Kristapa Porziņģa paustais atbalsts Verpakovskim, kas noteikti ļāva piesaistīt papildu balsis tieši jauniešu vidū. Tēlaini sakot – viņiem izdevās pareizi sakombinēt kārtis. Nekāds pārsteigums nav arī Daugavpils vēlēšanu rezultāti – jau iepriekš bija sagaidāms, ka tur paredzamas izmaiņas līdzšinējā spēku sadalījumā, kas šobrīd arī ir pierādījies, kamēr citās Latgales pašvaldībās nekādu pārsteigumu nav. Vēl vērts pieminēt Ķekavu, kur gandrīz katrās vēlēšanās mainās vēlētāju izvēle. Kā redzam, šoreiz atbalstu guvusi Jaunā konservatīvā partija, kas zināmā mērā ir pārsteigums. Taču, skatoties kopumā, Ķekavai šie četri gadi noteikti nebūs viegli un ir sagaidāms, ka valdošā koalīcija ne reizi vien mainīsies.

Skatoties provizoriskos rezultātus, redzams, ka atsevišķi politiskie spēki tomēr ir zaudējuši savu vēlētāju vismaz pašvaldību līmenī. Vai tas neliek izdarīt kādus secinājumus, sevišķi zinot, ka nākamgad būs Saeimas vēlēšanas?

Viennozīmīgi šie pašvaldību vēlēšanu rezultāti liks daudziem politiskajiem spēkiem – izņemot gan Nacionālo apvienību – domāt, modelēt kādus iespējamos risinājumus, gatavojoties Saeimas vēlēšanām. Jau šodien ir jāsāk domāt, kāds varētu būt spēku samērs nākamajā parlamentā. Pieļauju, ka daļa politisko spēku spilgtāko personību jau šobrīd apdomā iespējamos attīstības scenārijus un nav izslēgts, ka atsevišķi politiķi varētu pat apsvērt iespēju mainīt savu partijas piederību. Visām politiski spilgtajām personībām uz pašreizējās laipiņas vietas var vairs nepietikt, tāpēc tiks diezgan aktīvi domāts, kā pārgrupēties, restartēties pirms nākamā gada parlamenta vēlēšanām.

Kā vērtējat paši savus rezultātus? Proti, Vidzemes partijas un Latvijas Reģionu apvienības kopstartu šajās vēlēšanās?

Kopumā rezultāts ir labs. Protams, ja esi politikā un gribi realizēt savas idejas, mērķus, vienmēr gribas sasniegt vēl labāk. Latvijas mērogā esam spējuši noturēt savas pozīcijas, atsevišķās vietās sasniegt pat labākus rezultātus. Rūjiena, Aizkraukle un Valka mūsu politiskajam spēkam ir tradicionāli veiksmīgas. Noteikti labs sasniegums ir mūsu panākumi Rīgā, pat labāk, nekā cerējām. Varbūt atsevišķās mazākās pašvaldībās nedaudz pietrūka, lai gūtu uzvaru, taču to ietekmē arī vietu aprēķināšanas formula. Katrā ziņā ir paveikts liels, labs darbs.

Kurās pašvaldībās pietrūka?

Tagad sāksies koalīciju veidošanas sarunas, tāpēc tomēr atturēšos minēt konkrētas vietas.

Visu interviju lasiet pirmdienas, 5. jūnija, avīzē Diena!

Top komentāri

Buks
B
Ja kāds šo Ventu Armandu var dēvēt par Politiķi- lūdzu mani turpmāk dēvēt par Romas pāvesta kandidātu.
ARGO
A
Katram novadam ir savs liktenis. Valka ir izvēlējusies dzīvot un ciest kopā ar Kraukli.
Vai tad šis mūdzis vēl dzīvs?
V
Sen bija laiks uz sev piemērotāku vietu pie barona von Toifela pārcelties.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas