Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

SC aicina sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai lemtu par budžeta grozījumiem

Politiskās apvienības Saskaņas centrs (SC)__ 11.Saeimas frakcija pieprasa premjerministra amata pienākumu izpildītājam Artim Pabrikam izskatīt iespēju sasaukt parlamenta ārkārtas sēdi, kurā tiktu pārskatītas valsts 2013.gada budžeta prioritātes. SC norādīja, ka šajā sēdē jāpieņem lēmums par finansējuma piešķiršanu pedagogu algu izmaksai un reģionālo slimnīcu parādu dzēšanai.

Jau ziņots, ka izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) konstatējis, ka iepriekšējos gados IZM budžeta plānošanā ir pieļautas kļūdas, kuru dēļ ir izveidojies iztrūkums 6 042 100 latu apmērā mērķdotācijās pedagogu atalgojumam. Iztrūkums esot izveidojies nekvalitatīvi veiktas budžeta plānošanas dēļ, pildot IZM un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības sadarbības memoranda nosacījumus.

Kā vēstīts, lai segtu iztrūkumu saistībā ar mērķdotācijām pedagogu atalgojumā, gandrīz puse no nepieciešamajiem līdzekļiem tiks iegūti RIGIBOR likmju svārstību rezultātā.

"Pašlaik, ņemot vērā, ka Izglītības un zinātnes ministrijas budžetā atklājies 6 miljonu latu iztrūkums pedagogu algām, skolotāji ir neziņā – kādi būs viņu ienākumi nākamajos mēnešos? Izskaidrošanās valdības iekšienē starp premjeru un izglītības ministru, par ko ziņo mediji, šajā situācijā nerada nekādu skaidrību. Zināms tikai tas, ka it kā izdosies atrast aptuveni 3 miljonus latu," teikts SC paziņojumā.

Tāpat SC uzdod jautājumu par valsts iespējām apmaksāt skolēnu darba burtnīcu iegādi. "Vai tiks atrasts nepieciešamais finansējums? Vai skolotāji saņems algas solītajā apmērā? Vai algu izmaksa netiks aizkavēta?" norāda Saeimas Saskaņas centra frakcijas deputāts, Sociālo un darba lietu komisijas loceklis Andrejs Klementjevs.

Viņš arī norādīja, ka Saeimā vērsušies 13 reģionālo slimnīcu vadītāji un Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs, informējot, ka stacionāru parādi par jau iegādātajiem medikamentiem pašlaik sasniedz 1,7 miljonus latu. "Nepietiekamā finansējuma dēļ veidojušies parādi. Un vienīgais veids, kā risināt šo problēmu – piešķirt papildus finansējumu reģionālajām slimnīcām 10 līdz 12 miljonu latu apmērā," uzsvēra deputāts. 

SC frakcijas deputāti uzskata, ka pašlaik valdībai ir jādod precīzas garantijas skolotājiem un mediķiem par to, ka nepieciešamie līdzekļi tiks nekavējoties piešķirti.

"Mēs zinām, ka valsts budžeta izpilde šogad apsteidz plānoto, un nauda valsts kasē ir. Vēl jo vairāk – apstākļos, kad nepietiek līdzekļu skolotājiem un mediķiem, valdība ir gatava piešķirt pusmiljonu latu eiro ieviešanas reklāmas kampaņai; tas izskatās pēc absolūta cinisma!" saka deputāts.

"Mēs uzskatām, ka šajā situācijā ir jāsasauc parlamenta ārkārtas sēde un nekavējoties jāizdara grozījumi valsts 2013. gada budžetā, paredzot finansējuma piešķiršanu pedagogu algām un reģionālo slimnīcu parādu dzēšanai. Valstij ir jāpieņem lēmums, kas mazina satraukumu sabiedrībā: reģionālo slimnīcu pacientiem ir jābūt pārliecinātiem, ka viņi saņems medicīnisko palīdzību, bet skolotājiem – ka saņems algas solītajā apjomā un to izmaksa netiks aizkavēta. Un mēs vēršamies pie Ara Pabrika, kas premjerministra Valda Dombrovska atvaļinājuma laikā pilda viņa pienākumus, ar prasību nekavējoties sniegt šādas garantijas," teikts SC paziņojumā.

Kā vēstīts, Latvijas reģionālo slimnīcu vadītāji trešdien, 17.jūilijā, tikās ar Saeimas sociālo un darba lietu komisiju, lai sēdē runātu par aktuālajām problēmām slimnīcu sektorā. Galvenā problēma aizvien ir finansējuma trūkums. Slimnīcu vadītāji arī pauduši sašutumu par Nacionālā veselības dienesta nevēlēšanos kritisko finanšu situāciju risināt.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas