Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

SC gatavs atkāpties no ieceres atlikt starptautiskā aizdevuma atdošanu

Līdzīgi kā pēc "Saskaņas centra" (SC) un Zatlera Reformu partijas pārstāvju sarunām, arī "Vienotība" un SC atraduši sadarbībai kopīgos punktus. Turklāt SC ir gatavs atkāpties no ieceres atlikt starptautiskā aizdevuma atdošanu, ja var vienoties par pensiju indeksāciju. SC un "Vienotības" pārstāvji pirmdien pēc divpusējās tikšanās paziņoja, ka viņiem ir līdzīgs redzējums daļā valsts ekonomikas un tiesiskuma jautājumu, kā arī Latvijas valsts pamatnostādnēs. To pēc tikšanās atzina premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") un SC valdes priekšsēdētājs premjera amata kandidāts Nils Ušakovs.
Dombrovskis klāstīja, ka abām partijām sakrīt viedokļi ekonomikas, tiesiskuma un sociālās politikas jautājumos, bet atsevišķās jomās nepieciešamas papildu diskusijas, piemēram, par pensiju indeksāciju, jo SC uzskata, ka to iespējams veikt nākamgad, bet "Vienotība" to uzskata par iespējamu pēc gada.

Runājot par pensiju indeksāciju un atšķirīgajiem viedokļiem šajā jautājumā, Dombrovskis norādīja, ka tas jāskata 2012.gada budžeta veidošanas kontekstā un pirms vēlēšanām pateikts, ka tas varētu notikt 2013.gadā. Savukārt Ušakovs sacīja, ka SC centīsies pārliecināt to izdarīt 2012.gadā.

Ušakovs pastāstīja, ka abi politiskie spēki tiksies atkārtoti, lai turpinātu runāt par jautājumiem, kuros viedokļi vēl nesakrīt.

Runājot par ekonomikas jautājumiem, "Vienotības" pārstāvji par būtiskākajiem darbiem nosaukuši Latvijas ekonomikas stabilizācijas programmas sekmīgu pabeigšanu, starptautiskā aizdevuma programmas pabeigšanu līdz 22.decembrim, nākamā gada budžeta deficītu paredzēt zemāku par 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP) – 2,5% no IKP – un virzīties uz eiro ieviešanu 2014.gadā.

"Šajā jautājumu blokā nekādas būtiskas domstarpības [ar SC] neesam konstatējuši un faktiski esam saņēmuši piekrišanu no "Saskaņas centra" šādai fiskālai un ekonomikas politikai," teica Dombrovskis.

Tomēr pirms vēlēšanām SC minēja, ka Latvijai ar starptautiskajiem aizdevējiem ir jārunā par aizdevuma atdošanas maksājumu atlikšanu. Ušakovs aģentūrai BNS atzina, ka SC koalīcijas veidošanas sarunās strīdēsies par pensiju indeksāciju un, ja to ir iespējams paveikt jau nākamgad, SC nav iebildumu sākt atdot aizdevumu un virzīties uz eiro 2014.gadā.

"Eiro jau nav pašmērķis," piebilda Ušakovs.

Uzskaitot tiesiskuma jautājumus, "Vienotības" pārstāvji izklāstījusi iniciatīvas, kas paveicamas īsā laikā, – jautājums par nulles deklarāciju ieviešanu no 2012.gada 1.janvāra, iniciatīvu par legālās prezumpcijas principu privātpersonu finansējums, KNAB priekšnieka atlases kritēriju stiprināšana, atklāto balsojumu ieviešana par Saeimas ievēlamām amatpersonām, mediju patiesā īpašumu atklāšana un citiem. Arī šajā jautājumā domstarpību redzējumos nebija, sacīja Dombrovskis.

"Vienotība" arī uzskaitījusi valsts pamatjautājumu loku, norādot uz gatavību sastrādāties ar partijām, kas atzīst Latvijas valsts pamatus, tostarp latviskuma nepārtrauktību, okupācijas prettiesiskumu un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu. Dombrovskis arī pozitīvi izteicās par Ušakova izteikumu Rīgas konferencē, atzīstot Latvijas okupācijas faktu.

Dombrovskis žurnālistiem uzsvēra, ka "Vienotība" sarunas turpinās pilnīgi ar visām 11.Saeimā ievēlētām partijām. Par noteicošajiem kritērijiem koalīcijas partnera izvēlē varēšot spriest pēc nākamās sarunu kārtas.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem Saeimas ārkārtas vēlēšanās ar 28% atbalstu uzvarējis "Saskaņas centrs", otrajā vietā ir Zatlera Reformu partija (21%), trešajā – "Vienotība" (19%). Nacionālā apvienība ieguvusi 14% balsu, bet Zaļo un zemnieku savienība – 12%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas