Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Sīkpartijām grib liegt iespēju startēt uz Saeimu un EP

Latvijā tikai nepilni divi procenti iedzīvotāju ir kādas politiskās partijas biedri, kuriem ir monopoltiesības kandidēt Saeimas, Eiropas Parlamenta un lielāko pašvaldību vēlēšanās. Minot šo faktu, konstitucionālo tiesību eksperts Jānis Pleps trešdien Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē aizstāvēja Valsts prezidenta Andra Bērziņa ierosinājumu Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās dot iespēju piedalīties tikai tiem politiskajiem spēkiem, kuros ir vismaz 500 biedru un kas nodibināti ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām.

Pēc jurista domām, pie tik zemas uzticības partijām valsts pienākums ir sekmēt to paplašināšanos, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.Savukārt Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens atgādināja kādas visiem zināmas "vienas sezonas partijas" piemēru - tajā bija ap 2000 biedru, bet tas negarantēja šī politiskā spēka darbību ilgtermiņā. Tā ir bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera dibinātā Reformu partija, kura skaitliskā sastāva dēļ arī nonāca grūtībās, jo nevarēja nodrošināt kongresa sasaukšanai nepieciešamo kvorumu. Ikstens norādīja uz attīstīto demokrātijas valstu tendenci - tajās partijas kļūst mazskaitlīgākas. Sēdē eksperti minēja, ka arī Igaunijā, kuras partijās bija 1000 biedru, tagad pietiekot ar 500.Nosakot stingrākus nosacījumus dalībai Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, bet pēc tam pēc Valsts prezidenta ierosinājuma dubultojot arī valsts budžeta finansējumu partijām, kas Saeimas vēlēšanās ieguvušas vairāk nekā divus procentus balsu, būs samazināta politiskā konkurence, uzskata Ikstens. Grozījumus politisko partiju finansēšanas likumā komisija vēl konceptuāli trešdien neatbalstīja, jo vēlas sagaidīt Finanšu ministrijas atzinumu par šī projekta ietekmi uz valsts budžetu. Tagad valsts katru gadu paredz 613 000 eiro partiju finansēšanai, taču Valsts prezidenta izveidotā darba grupa piedāvā šo summu dubultot, lai samazinātu politisko spēku atkarību no ziedotājiem.Vairāk lasiet Ināras Egles rakstā _Sīkpartijām grib liegt iespēju startēt uz Saeimu un EP laikraksta Diena _ceturtdienas, 5.marta, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas