Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Sprūdžs: Esmu aizskāris apjomīgas saimnieciskas intereses

Nevēlēšanās strādāt pašvaldību saimnieku interesēs un atsevišķu pašvaldību vadītājiem neērtās reformas ir vienīgais patiesais iemesls, kāpēc no Latvijas Lielo pilsētu apvienības (LLPA) puses izskan demisijas pieprasījums, uzskata vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

Šī iemesla dēļ ministru apvienības gatavība prasīt viņa demisiju nepārsteidzot.

"No pirmās dienas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatā esmu strādājis Latvijas iedzīvotāju, nevis atsevišķu grupējumu interesēs. Virzot grozījumus it kā līdz šim neaizskaramajā atkritumu apsaimniekošanas jautājumā, kā arī virzot iniciatīvu par pašvaldību referendumiem, esmu aizskāris ļoti apjomīgas saimnieciskas intereses, aiz kurām stāv "lielsaimnieki"," savā paziņojumā vērtē Sprūdžs.

Viņš norāda, ka tas ir daudzu miljonu bizness, kas iepriekš "kalpojis kā atsevišķu partiju un to sponsoru barotava".

"Šīm lietām pienācis laiks mainīties, un tam es neatlaidīgi strādāju," paziņojumā norāda ministrs.

Pēc viņa domām, valsts naudas izsaimniekotāji, ko "ārkārtas Saeimas vēlēšanas patrieca no valdības", patlaban koncentrējušies atsevišķās pašvaldībās.

"Svarīgi atzīmēt, ka vairāki šo pilsētu mēri manas neilgās darbības laikā ir bijuši spiesti saskarties ar ministrijas rīcību gan gadījumos, kad šo rīcību ir prasījis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Valsts kontrole, gan arī sabiedrības spiediena rezultātā. Tās ir gan skaļās lietas – saistībā ar [Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru] Lembergu, gan Valsts kontroles revīzijas atklājumi Jelgavā, gan arī jocīgā situācija ar mēra dārgo amata ķēdi Jūrmalā. Iespējams, ja te būtu cits ministrs, šīs lietas nemaz netiktu tālāk virzītas, kamēr es uzskatu, ka šādu lietu novēršanā joprojām esmu izdarījis pārāk maz. Un šajā apvienības publiskajā retorikā es saskatu neslēptu aizvainojumu," vēsta Sprūdžs.

Ministrs pauž prieku, ka starp lielo pilsētu mēriem nav vienprātības. Arī viņu vidū ir tādi, kas atbalsta visas vai arī daļu no Sprūdža piedāvātajām reformām. Ministrs katru dienu ar vairākiem mēriem tiekoties vai runājot telefoniski.

Sprūdžs norāda, ka LLPA nav vienīgā pašvaldības pārstāvošā organizācija. Šodien viņš uzzinājis, ka, piemēram, “Reģionu alianse”, kurā darbojas 11 pašvaldību vadītāji un 27 domēs ievēlēti deputāti, ir pieņēmusi lēmumu par atbalstu, turklāt nosakot, ka reformas jāīsteno līdz šī gada beigām, lai pašvaldības paspētu adaptēties līdz nākamajām vēlēšanām.

"Tur taču ir daudzi pazīstami mēri, tai skaitā Siguldas, Babītes, Salacgrīvas, Skrundas, Vecumnieku, Baldones, Saldus, Ādažu, Sējas, Ropažu un Alojas pašvaldību vadītāji. Tas ir vēl viens apliecinājums tam, ka tiešais darbs ar pašvaldībām un mēriem, kas ir bijis un būs mana prioritāte, palīdz sasniegt rezultātu. Jo tad ministrija un pašvaldība kopā strādā savu iedzīvotāju interesēs," norāda Sprūdžs.

Kā ziņots, LLPA vakar paziņoja, ka ir gatava prasīt ministra demisiju, ja tuvākajā laikā nebūs redzamas reālas viņa darbības. Apvienības pārstāvji vakar tikās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu un arī viņam pauduši savas bažas par nozares ministra darbību un par to, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ignorē pašvaldību argumentus problēmu risināšanā, kā arī virza neracionālas reformas, kas tendētas uz valsts attīstības bremzēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas