Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Tautas partija piedāvās Gaismaspili būvēt kredītā

Koalīcijas partijas vairs kategoriski neiebilst ne pret vienu no izskanējušajiem budžeta lāpīšanas risinājumiem un ir gatavas apspriest gan mājokļa nodokļa ieviešanu, gan ienākuma nodokļa atvieglojumu likvidēšanu, gan valsts finansēto būvju un remontu apturēšanu.

Šie un citi finanšu ministra Einara Repšes (JL) vadībā izstrādātie pasākumi valdības partijām šodien būs jāapspriež koalīcijas sanāksmē un jāiestrādā budžetā, panākot papildu 175 miljonu latu ietaupījumu. Tas nepieciešams, jo tieši 175 miljonu latu patlaban trūkst, lai izpildītu aizdevējiem doto solījumu nākamā gada budžetu samazināt par 500 miljoniem latu. Līdz šim trūkstošā summa tika norakstīta kā ietaupījums uz šī gada lēmumu rēķina. Budžeta plāna atbilstību solītajam uzraudzīs arī ES ekonomikas un monetāro lietu komisārs Hoakins Almunija, kurš otrdien ierodas vizītē Latvijā. Aizdevēji jau brīdinājuši, ka solījumu neizpilde var nozīmēt sadarbības pārtraukšanu, kas Latvijai draud ar maksātnespēju jau nākamgad.

Tas, ka valdībai ir jāapspriež jauni taupības pasākumi, liecina par to, ka iepriekš neesam pietiekami veiksmīgi spējuši aizdevējiem izskaidrot Latvijas situāciju, secina Tautas partijas (TP) frakcijas vadītājas vietnieks Vents Armands Krauklis. Tomēr partija paudusi gatavību apspriest mājokļa nodokļa ieviešanu, pret kuru iepriekš kategoriski iebildusi, un arī citus risinājumus budžeta salāpīšanai atbilstoši aizdevēju prasībām. Iespēju atteikties no pārpalikušajiem iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumiem V.A.Krauklis vērtē kā pieņemamu, ja vien tā nāk komplektā ar papildu sociālās drošības pasākumiem maznodrošinātajiem. «Ja tik tālu nonāks», TP sola nākt klajā arī ar risinājumu celt Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku kredītā. Tas ļautu pārnest Gaismaspils celšanai nepieciešamos izdevumus (nākamgad - 26 miljoni latu) vairākus gadus uz priekšu, taču pēc tam būtu jāatdod kredīts. V.A.Krauklis pauž, ka gatavību kreditēt tādus objektus kā Gaismaspils izteikusi Eiropas Investīciju banka.

Skeptiski atteikšanos no ceļu un ēku būvēšanas vai remontēšanas vērtē TB/LNNK frakcijas vadītājs Māris Grīnblats, kurš uzskata, ka tam jābūt pēdējam no izskatāmajiem taupības risinājumiem, jo tas nozīmē bezdarba palielināšanos un lielākus izdevumus ielaistajiem remontiem nākotnē. Partija atbalsta paaugstinātu nodokļu slogu tukšajām dzīvojamām ēkām, kas stimulētu īres tirgu. Vēl viena koalīcijas partija - ZZS - savu attieksmi pret budžeta taupības risinājumiem sola formulēt pirmdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas