Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

TP un LPP/LC apvienības līdera lomu uzņemas Ulmanis

Bijušais Valsts prezidents Guntis Ulmanis sestdien Tautas partijas (TP), LPP/LC un reģionālo partiju apvienības _Par labu Latviju _dibināšanas pasākumā tika ievēlēts par apvienības valdes priekšsēdētāju.

Pirms publiski G.Ulmanis tika virzīts valdes priekšsēdētāja amatam, tika paziņots, ka politiskajai apvienībai vajadzīgs “politiski pieredzējis līderis, tāds cilvēks, kurš guvis sabiedrības atzinību, kurš ar savu līdzšinējo darbu, dzīvi, piemēru, ir parādījis, ka nesavtīgi spēj pildīt uzticētos pienākumus, mīl savu valsti, varētu teikt, ir īsts valstsvīrs”.

LNT īpašnieks, kustības Par labu Latviju padomes priekšsēdētājs Andrejs Ēķis, kurš pieteica apvienības līdera kandidātu, raksturoja viņu kā cilvēku, “kurš savieno laikmetus”.

Uzrunā pēc apstiprināšanas jaunajā amatā G.Ulmanis teica: “Latvijas skaistumam, Latvijas labumam, Latvijas spēkam kustības dalībnieki, iedvesmotāji, atbalstītāji, visi tie, kam rūp Latvijas nākotne. Šis brīdis nav vienkāršs, šis brīdis liecina par to, ka mēs beidzam gausties, beidzam nepārtraukti kritizēt, komentēt, bet liksim lietā visas savas zināšanas, savu spēku, savas emocijas, savu patriotismu lietišķā darbā.”

Viņaprāt, sestdien notikušais pasākums parādīja, cik tas ir sarežģīti. “Jā, mēs jūtam solidaritāti, bet, lai man atvaino visi tie, kas šodien atbildēja uz jautājumiem, šīs atbildes liecināja, ka vienkāršu atbilžu nav. Bet mēs ticam, ka visu to var izdarīt,” teica G.Ulmanis. Viņš piebilda: pāršķirstot mūžīgās grāmatas lapaspuses, vienmēr mēs tur atrodam vārdus: ja tev ir laiks, tad izmanto šo laiku tautas labumam, cilvēku labumam. Viņš ticot, ka cilvēki, kuri sestdien pulcējās, un tie, kas stāv aiz viņiem, kas viņus ir deleģējuši, ir gatavi savu laiku veltīt tautas labumam.

“Mans ne sevišķi īsais mūžs dod pārliecību, ka nekādi zaudējumi, nekādas katastrofas nav notikušas. Ir situācija, kad Latvija veidojās kopā ar daudzām citām valstīm, ir situācija, kad esam izgājuši cauri gan uzvaras reibumam, gan zaudējuma rūgtumam. Ir situācija, kad katrs personīgi esam pārliecinājušies, ka personīgais “es” ne vienmēr ir svarīgākais valstī un arī pašam. Ir situācija, kad mēs redzam, ko mēs varam, ko mēs nevaram, ko mēs negribam,” klāstīja G.Ulmanis. Viņš pauda viedokli, ka “mums ir spēcīga tauta, spēcīgi cilvēki ar lielu apņēmību”. Jā, politiskās partijas drusciņ pašķīstot laika gaitā, bet šī sanāksme, viņaprāt, varētu liecināt, ka tomēr ir iespēja un varam politisko struktūru Latvijā sakārtot. Bez tās, bez demokrātijas, bez politiskajām partijām Latvijai nākotnes nav, uzskata eksprezidents.

“Braucot uz šejieni, man pretī nāca divas automašīnas, kuru braukšanas stilu varētu apzīmēt vienīgi ar vārdu “ārprātīgi”. Es ļoti ceru, ka mūsu vidū nav šādu ārprātīgu vadītāju, ārprātīgu cilvēku, kas neapjauš, kādu atbildību un kādus uzdevumus viņi nākotnē ir vai nav spējīgi risināt,” paziņoja G.Ulmanis. Viņš arī pauda viedokli, ka pasākuma dalībniekiem ir ļoti spēcīgs intelektuālais potenciāls, un viņš personīgi nebaidoties no konkurences apvienības iekšpusē, nebaidās, ka iestāsies arvien vairāk gudru cilvēku un ka viņi varētu meklēt sev labumu, nedomājot par valsts labumu, “jo gala beigās mēs paši to nosakām un paši to veidojam”.

Vēlāk preses konferencē, atbildot uz jautājumu, kādēļ nolēmis startēt politikā, viņš norādīja, ka “20 gadus jau esmu šajā politikā, vienkārši turpinu un turpināšu varbūt daudz intensīvāk nekā es līdz šim to darīju”.

Uz jautājumu, kurš cilvēks pirmais izteicis piedāvājumu kļūt par apvienības līderi, G.Ulmanis teica, ka “viskonkrētāk uzrunāja mana sirdsapziņa” un vēlēšanās strādāt tautas labā, valsts labā. Viņam esot licies, ka nepārtaukta iziešana ēterā, televīzijā, radio, avīzēs ar gudriem padomiem, dažāda vieda kritiku, ar vērtējumu, ir mazākais, ko viņš varēja dot, tāpēc apmēram pirms mēneša viņš izvēlējies šo ceļu, proti, piedalīties kādā no politiskajiem spēkiem. “Nevaru vairs atcerēties, kurš cilvēks ļoti konkrēti un tieši to izdarīja,” piebilda G.Ulmanis. Jāatgādina, ka viņš jau agrāk ir piedalījies pirmdienās sanāksmēs Lido pie uzņēmēja Gunāra Ķirsona.

Politiskās apvienības valdē būs 14 cilvēki, seši no viņiem pārstāvēs kustību Par labu Latviju. Tie būs Atis Sausnītis, Juris Savickis, Aleksejs Šeiņins, Aleksandrs Milovs, Aivars Ločmelis un Guntis Rāvis. Tautas partiju pārstāvēs Andris Šķēle un Mārtiņš Zemītis, LPP/LC – Ainārs Šlesers un Normunds Teteris, partiju Ogres novadam – Edvīns Bartkevičs, partiju Latgales tauta – Mečeslavs Vēveris, bet partiju Vienotā Rēzekne – Jurijs Petkevičs.

Runājot par apvienības valdi, G.Ulmanis preses konferencē pauda viedokli, ka tajā esošie 14 cilvēki ir autoritatīvi, pieredzes bagāti un, viņaprāt, nopelniem  bagāti. “Šī valde nav kaut kāda izkārtne, tā pēc ilgām pārdomām izveidota ar nodomu strādāt apvienības pilnveidošanas labā,” paziņoja politiķis. Viņš šo apvienību redzot kā vienu no perspektīvākajām politiskajām partijām, lai gan tā šobrīd ir apvienība. “Mani ne ar [LPP/LC līderi Aināru] Šleseru, ne ar [TP līderi Andri] Šķēli nekad nav saistījušas nekāda veida biznesa attiecības, vienīgais politika un interese par tiem procesiem, kas notiek Latvijā, Latvijas attīstībā.  Es esmu bieži ar šiem kungiem ticies, runājis un strādājis un es redzu viņu politisko potenciālu,” paziņoja eksprezidents.

Viņš arī apgalvoja, ka valdes priekšsēdētāja vēlēšanas nenotika dažās mirkļos un minūtēs, par to ticis runāts daudzām dienām un naktīm, līdz saskaņoti daudzi faktori un momenti, “kā strādāt tautas labklājības labā”. Tā arī radusies kustība. Viņš novēlēja A.Šleseram un A.Šķēlem tik daudz neakcentēt biznesa panākumus, bet gan savu politisko intelektu.

Sākotnēji G.Ulmanis pasākumā bija ieradies kā goda viesis. Viņš pirms pasākuma nevēlējās Dienai atklāt, kurš tieši viņu ir uzaicinājis. Sākumā G.Ulmanis jokojot teica, ka te ir skaists telpas un cilvēki, kuriem ir lieli un diženi nodomi. Viņš vēl esot apmulsis un neko vairāk nevarot komentēt.

Uz jautājumu, vai viņš varētu kandidēt arī Saeimas vēlēšanās, G.Ulmanis atbildēja: "Dzīve rādīs". Vaicāts, vai šāds piedāvājums ir izteikts, viņš attrauca, ka daudzi jau tagad visu ko piedāvā. Saeimas vēlēšanu iznākumu viņš atturējās komentēt, vien norādīja: tie spēki, kas patlaban ir redzamākie, starp tiem arī notiks "labestīgās kaujas" par iekļūšanu Saeimā. Viņš minēja Saskaņas centru, TP un LPP/LC apvienību, kas tiks dibināta sestdien, Zaļo un Zemnieku savienību, Vienotību.

Arī Saeimas deputāts un komponists Raimonds Pauls piedalījās apvienības dibināšanas pasākumā, lai arī viņš nav pārreģistrējies TP un neplāno kandidēt vēlēšanās. R.Pauls Dienai teica, ka ir atnācis tikai kā klausītājs, jo apvienības vadībā ir cilvēki, ar kuriem visus šos gadus viņš ir bijis kopā politikā. Vēlēšanās viņš nekandidēšot, jo rudenī jau sākšoties citi darbi. Esot jāgatavojas lielajam koncertam Arēnā Rīga 16.janvārī, kur viņš vēlas saaicināt kopā visus kolēģus, ar kuriem kopā ir strādājis uz skatuves. Janvārī R.Paulam paliks 75 gadi.

Kā novēroja Diena, žurnālistus sestdienas pasākumā, kas notiek Ķīpsalas izstāžu zālē, sagaidīja frakcijas konsultante Sarmīte Kolāte, savukārt Arno Pjatkins (TP) katru žurnālistu aizveda uz sektoru, kurā nodrošināti attiecīgi darba apstākļi, piemēram, te var pieslēgt datoru.

Jau vēstīts, ka sestdien tika dibināta TP un LPP/LC apvienība, tajā vēl būs arī partija Jaunlatvija, partija Ogres novadam, partija Latgales tauta, partija Vienotā Rēzekne. No apvienības saraksta kandidēs arī kustības Par labu Latviju pārstāvji.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Sadarbības memorands

"Par labu Latviju" programma

Tautas deklarācija

"Par labu Latviju" prioritātes

KOMENTĀRI

Bijušais Valsts prezidents būtu pelnījis zināmu cieņu, taču Guntis Ulmanis nekad nav bijis gudrs politiķis, harismātisks līderis un nebūs tāds arī turpmāk, vērtējot partiju apvienības "Par labu Latviju" valdes priekšsēdētāja izvēli, aģentūrai LETA sacīja polittehnologs Jurģis Liepnieks.

Viņš uzskata, ka "Par labu Latviju" "arhitektus" vajā neveiksmes. Runājot par uzņēmēju iesaistīšanos politikā, Liepnieks norādīja, ka uzņēmējiem ir pamats uztraukties par valsts attīstību, viņi vienmēr ir gribējuši būt tuvāk valsts varai, lai varētu ietekmēt lēmumu pieņemšanu un būt informēti par valstī notiekošo.

"Uzņēmēju motivācija iesaistīties politikā ir skaidra un saprotama un viņiem nav ko pārmest. Tomēr nedomāju, ka šiem uzņēmējiem būs būtiska nozīmē, jo viņi pārstāv noteiktu uzņēmējdarbības kategoriju, kas nav ne plašākā, ne ietekmīgākā. Elektorāls efekts īpaši neveidosies, taču uzņēmēju apvienošanās un iesaistīšanās politiskajos procesos nav nosodāma. Protams, ne uzņēmēji orientējas politikā, ne Ulmanis spēj ko piedāvāt sabiedrībai. Tā ir kārtējā dekoratīvā figūra, kārtējais mēģinājums aizpildīt vakuumu, šoreiz vismaz ar cilvēku, kuram ir kaut kāda biogrāfija," uzskata Liepnieks.

Sabiedrības attieksme pret bijušo Valsts prezidentu Gunti Ulmani ir neitrāla vai drīzāk pozitīva, sacīja sociologs, pētījumu centra SKDS valdes loceklis Arnis Kaktiņš.

Viņš pieļauj, ka Ulmanis nav palicis sabiedrības atmiņā ar ko sliktu vai nosodāmu, jo pēdējos gados antivaroņu nav trūcis.

Avots: LETA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas