Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Valdība cer pēc pāris gadiem ieviest obligāto veselības apdrošināšanu

Latvijā 2017.gadā būtu jāievieš obligātā veselības apdrošināšanas sistēma, ceturtdien Saeimā ziņojumā par valdības deklarācijas īstenošanu un galvenajām prioritātēm pavēstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība).

"Par veseliem cilvēkiem Latvijā. Vēl viena reforma, ko šodien piesaku, ir veselības jomā – un tā ir obligātās veselības apdrošināšanas ieviešana, ko ceru, īstenosim jau vistuvākajā nākotnē. Vienotība sadarbībā ar Veselības un Labklājības ministrijām strādās pie tā, lai ieviestu šo sistēmu, lai nebūtu jālāpa caurumi un lai sistemātiskāk attīstītos veselības nozare. Tad nebūs jāpiešķir gada beigās papildu līdzekļi veselības nozarei, kā to valdība plāno veikt tuvāko nedēļu laikā," izteicās Straujuma.

Tāpat valdība apņēmusies turpināt skolu tīkla reformu, kas neizbēgama daudzviet mazo klašu dēļ.

"Mēs gribam un varam atļauties Latvijā kvalitatīvu izglītības sistēmu. Tādu izglītības sistēmu, kur katrs skolēns, neatkarīgi no tā, vai mācās Rīgā vai reģionā, var ar savu izglītību startēt pasaules izcilības olimpiādēs. Tieši tāpēc mēs nevaram atļauties skolas ar 12 skolēniem vai klases ar 3 bērniem. Mums jāgarantē tas, ka pamatskolas izglītību bērns var saņemt pēc iespējas tuvu mājām, tādējādi neizjaucot skolas kā vietējā kultūras centra lomu, taču vidusskolām jābūt tur, kur iespējams garantēt augstāko kvalitāti," izteicās premjere.

Kopumā 10 sēdēs ar katru no pašvaldībām izrunāta konkrētu vietu specifika. Katrai pašvaldībai ir sava balss. Sēdēs piedalās arī LIZDA ar savu balsi. Jaunais pedagogu algu modelis tiek radīts ar mērķi, lai valsts finansējums izglītībai tiek izmantots efektīvāk, caurskatāmāk un godīgāk, uzsvēra Straujuma.

"Tas ir priekšnoteikums, lai ar nākamā gada 1.septembri varētu paaugstināt pedagogu algas, piesaistīt skolām konkurētspējīgus skolotājus," pauda valdības vadītāja.

Premjerministre uzsvēra, ka valdības prioritātes saistītas ar valsts budžeta izstrādē noteiktajām prioritātēm - valsts drošību, sabiedrības veselību, izglītības jomu un nevienlīdzības mazināšanu. Viņa akcentēja, ka viens no būtiskākajiem finansējuma avotiem ir ES līdzekļi, tāpēc viņa mudināja valdības pārstāvjus paātrināt ES fondu līdzekļu investīciju apguvi.

Tāpat kā prioritātes nosauktas tiesiskuma stiprināšana un ēnu ekonomikas apkarošana.

Tradicionāli opozīcija ziņojumam par valdības darbu un plāniem veltīja daudz kritikas, minot, ka pašai valdībai trūkstot nākotnes vīzijas un stratēģijā iekļautie darbi ir Eiropas Savienības direktīvu un NATO nosacījumu izpilde, vēsta aģentūra LETA. Savukārt parlamentārietis Māris Kučinskis (ZZS) norādīja, ka šī ir pirmā reize, kad Ministru prezidenta ikgadējais ziņojums atbilstoši likumdošanai ietver arī ziņojumu par Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju Latvija 2030 un Nacionālā attīstības plāna izpildi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas