Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vienojas par amatu savienošanas ierobežojumiem pašvaldību deputātiem

Lielākās partijas jau veido kandidātu sarakstus 2013. gada 1. jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, bet Saeimā vēl gatavo grozījumus pašvaldību likumā, lai noteiktu amatu savienošanas ierobežojumus pašvaldību deputātiem.

Likuma sagatavošanas darba grupa otrdien secināja, ka šogad Saeima izmaiņas varētu pieņemt tikai otrajā lasījumā, projekta izskatīšanu galīgajā lasījumā paredzot janvārī. Taču vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) pieteiktās idejas, kam līdzīgu piedāvāja arī Vienotība, uzlabošanā juristi ir ieguldījuši lielu darbu, tāpēc deputāti ir noskaņoti ierobežojumus tomēr attiecināt uz nākamā pašvaldību sasaukuma deputātiem.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC) uzskata, ka tas nebūtu korekti, jo kandidātu saraksti jau top - šādos uzskatos ir arī bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS). Savukārt Lolita Čigāne (Vienotība) ir pārliecināta, ka sabiedrība ir pietiekami informēta par plānotajiem ierobežojumiem, jo tā nav jauna ideja, bet tiek apspriesta jau kopš gada sākuma, un izmaiņas rosinot pašas pašvaldības. Likuma grozījumi nenosakot kandidēšanas ierobežojumus, bet gan attieksies uz jau ievēlētajiem deputātiem, kuri nevarēs ieņemt virkni amatu. R. Vējonis savukārt uzskata, ka tas var izraisīt atteikšanos no deputātu mandātiem, lai saglabātu posteni, un tādā gadījumā vēlētājs būtu maldināts.

«Edmunds Sprūdžs ar savu nesagatavoto, populistisko ideju divas nedēļas piepildīja mediju telpu, bet pēc tam aiz viņa to visu sakopt bija jānāk ierēdņu un juristu armijai,» sacīja Lielo pilsētu asociācijas pārstāvis Māris Kučinskis, norādot uz darba grupas veikto darbu, lai šo ideju sagatavotu pieņemamā priekšlikumā. Tāpēc tagad būtu labi to pieņemt un attiecināt uz nākamo sasaukumu, uzskata vairāki Eināra Cilinska (VL-TB/LNNK) vadītās darba grupas pārstāvji. S. Dolgopolova mērķis bija nodrošināt, lai visas ar pašvaldību vēlēšanām saistītās izmaiņas būtu pieņemtas līdz 1. janvārim - ceturtdien Saeima galīgajā lasījumā skatīs jauno Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu, kā arī partiju finansēšanas likumu.

Likumu par pašvaldībām atvērt ierosināja nevis E. Sprūdžs, bet viņa partijas biedrs Jānis Ozoliņš, lai tajā paredzētu, ka domes amatpersonas ievēl un atbrīvo atklāti. Projekta izskatīšanai otrajā lasījumā tika iesniegti arī citi priekšlikumi - to skaitā Latvijas Pašvaldību savienība ierosināja svītrot atklātos balsojumus. Vienotības frakcija un E. Sprūdžs iesniedza līdzīgus priekšlikumus par aizliegumu savienot deputāta darbu ar amatu pašvaldības administrācijā, iestādes vadībā, kā arī kapitālsabiedrībās. Darba grupa uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, kā arī Lielo pilsētu asociācijas ierosinājuma pamata otrdien sagatavoja izskatīšanai atbildīgajā komisijā kompromisa variantu. Lielās pilsētas iesaka neuzskaitīt amatus, bet gan noteikt, ka pašvaldību domes deputātiem, priekšsēdētājiem un viņu vietniekiem aizliegts savienot šo darbu ar tādu amatu pašvaldībā, kura pienākumos ietilpst domes lēmumu projektu sagatavošana, tiesiskuma, lietderības pārbaude vai «ar domes darbu saistīta organizatoriska un tehniska nodrošināšana». Ierobežojums attiecas arī uz pakalpojumu sniegšanā pašvaldībai tieši iesaistītu personu. Valsts prezidenta juridiskais padomnieks Edgars Pastars, kā arī pārstāvji no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ieteica ierobežojumus noteikt amatpersonu interešu konflikta novēršanas likumā. E. Pastars uzsvēra, ka dos iespēju arī kontrolēt šo ierobežojumu ievērošanu. Arī interešu konflikta novēršanas likumu Saeimā ceturtdien plānots atvērt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas