Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

ZRP biedram Liepiņam nav nekas pret sadarbību ar SC

"Saskaņas centra" (SC) aicināšana koalīcijā un valdībā ir iespējama pēc vairāku šķēršļu novākšanas un priekšnosacījumu izpildes, aģentūrai LETA sacīja jaunievēlētais Zatlera reformu partijas (ZRP) deputāts Valdis Liepiņš, skaidrojot savu pausto atbalstu SC iesaistīšanai koalīcijai.

Kā ziņots, Liepiņš iepriekš bija diezgan skeptisks par sadarbību ar SC un pat neizslēdza iespēju pamest ZRP, bet nedēļas nogalē ar savu parakstu apliecināja atbalstu ZRP valdes 1.oktobra lēmumam par SC aicināšanu valdībā.

Politiķis aģentūrai LETA skaidroja, ka viņam nav nekas pret sadarbību ar SC, ja tā rīcība atbilst ZRP 10.principam: "Visi ir mūsējie, kas stāv un krīt par Latvijas valsti, tās cilvēkiem un godā latviešu valodu." Liepiņš lūdzis partijas līderim Valdim Zatleram precizēt ZRP valdes lēmumā pausto un saņēmis apmierinošas atbildes. Ja tā nebūtu, tad viņš šo dokumentu nebūtu parakstījis.

Liepiņš norādīja, ka viens no galvenajiem minētajiem šķēršļiem ir Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) atrašanās SC un tās vadītāja, Alfrēda Rubika, atrašanās SC valdē. Tāpēc viņš esot gandarīts, ka ZRP valdes lēmumā uzsvērti priekšnosacījumi sadarbībai ar SC: Latvijas okupācijas fakta un valstiskuma nepārtrauktības atzīšana, tiesiskuma principu ievērošana un atbildīga ekonomiskā politika.

Tāpat politiķi apmierina ZRP vēlme sagaidīt neatgriezeniskus soļus no SC, kas skaidri apliecinātu lojalitāti Latvijas valstij, kā arī pieprasījums SC atbrīvoties no "interfrontes un komunistiskās partijas rēgiem".

"Ja SC neizpilda šos priekšnosacījumus un prasības, nevar būt runa par SC iekļaušanu valdības koalīcijā," uzsvēra Liepiņš.

Liepiņš arī atzīmēja, ka viņš kādā no iepriekšējām valdes sēdēm uzstājies par SC nepiemērotību kā partneru valdības koalīcijā, kamēr tajā sastāv LSP. Vēlāk viņš dzirdējis, ka SC līderis Nils Ušakovs apliecinājis gatavību norobežoties no LSP.

"Daži apgalvo, ka SC esot okupācijas faktu atzinis. Īstenība ir tāda, ka Ušakovs šo vārdu minēja kādā runā ārzemnieku sanāksmē. Tas nenozīmē, ka SC ir atzinis okupācijas faktu un to viņam atgādina Rubiks, kura divi dēli ir ievēlēti 11.Saeimā. Būs jātiek galā arī ar Jāņa Urbanoviča uzskatiem grāmatā "Nākotnes melnraksti", kurā viņš noliedz okupāciju," norādīja ZRP politiķis.

Liepiņš uzskata - ja SC vispār vēlas spēlēt kādu būtisku un konstruktīvu lomu Latvijas politikā, tai un tās biedriem jāsaprot, ka Latvija nav vairs daļa no PSRS un ka Latvijā runā latviski.

Kā ziņots, ZRP valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēma, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un SC un aicināja šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim (V).

Lai arī vairāki ZRP nākamie Saeimas deputāti nav slēpuši izbrīnu vai pat noraidošu attieksmi pret SC ņemšanu nākamajā valdībā, partijas vadība svētdienas vakarā izplatīja paziņojumu, kurā apgalvo, ka visi no partijas Saeimā ievēlētie atbalstot koalīcijas veidošanu ar SC.

"Vienotība" koalīcijas veidošanai ar SC nepiekrīt un aicināja koalīciju veidot ar nacionālo apvienību VL-TB/LNNK. Tomēr pie šādiem pretējiem viedokļiem koalīcijas sarunas iestrēga un ZRP ar "Vienotību" pamatīgi sastrīdējās.

Kā iespējamu risinājumu "Vienotība" vispirms piedāvāja veidot "varavīksnes" valdību no visiem Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem, bet pēc tam nāca piedāvājums veidot "nacionālās saliedēšanās koalīciju "no četriem partneriem, opozīcijā atstājot tikai Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), ar kuru negrib sadarboties ZZS. Patlaban notiek šī piedāvājuma apspriešana, bet jau abi ideoloģiskie pretinieki - SC un nacionālā apvienība - pauduši pietiekami noraidošu attieksmi, lai šāda modeļa izveidošanu varētu uzskatīt par nereālu.

Paredzams, ka trīspusējās sarunas par četru partiju modeli varētu notikt rīt, 5.oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas