Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

ZRP var atstāt opozīcijā; Roni min kā iespējamo pretendentu premjera amatam

Dažas stundas pirms sarunu sākuma Rīgas pilī ir izkristalizējusies reāla iespēja, ka Zatlera Reformu partija (ZRP) var tikt atstāta opozīcijā, bet vieta koalīcijā varētu atrasties Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS). Kā iespējams šādas valdības premjers tiek minēts partijām nepiederošais bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis, liecina portāla pietiek.com rīcībā esošā informācija.

Situācijā, kad partijas 10 dienu laikā kopš vēlēšanām nav spējušas vienoties par koalīcijas modeli un premjera kandidātu, Rīgas pils patur atvērtas vismaz trīs koalīciju iespējas. Nopietnāk kā jebkad iepriekš tiek minēts koalīcijas modelis, kurā neatrastos vieta ZRP, jo pēdējā pusotra nedēļa ir parādījusi, ka Valdim Zatleram un citiem viņa partijas sarunu vedējiem ir grūti sarunāties ar Vienotības līderiem. Tiem, kas atbildīgi par nākamā valdības vadītāja nominēšanu, tas radījis bažas, vai šāda komanda spēs stabili strādāt.

Tāpat portālam kļuvis zināms, ka Valdim Dombrovskim ir ļoti maz iespēju saglabāt sev premjera amatu. Pirmkārt, izredzes ir sašķobījusi valdības neefektīvā rīcība nacionālās lidsabiedrības airBaltic glābšanai. Otrkārt, lai premjera nomināciju saņemtu Vienotība, kas vēlēšanās ieguva tikai trešo rezultātu aiz Saskaņas centra (SC) un ZRP, Valsts prezidentam vajadzētu spēcīgus argumentus. 

SC dalība koalīcijā, kas pēdējās dienās rādījās neskaidra, nav mazinājusies. Tā tiek uzsvērta kā svarīgs mērķis stabilas valdības izveidošanai un nepopulāru ekonomisko lēmumu pieņemšanai. Tomēr kā alternatīva koalīcijas modelim no SC, ZRP un Vienotības parādījusies līdz šim kā maz iespējama kuluāros apspriestā ZZS iesaiste valdībā. Šādai koalīcijai Saeimā būtu pārliecinošs 64 balsu atbalsts. Tādā gadījumā ZRP tiktu atstāta opozīcijā, to pamatojot ar partiju nespēju savā starpā vienoties. ZRP un Vienotība tiešām pēdējo dienu laikā sarunās aiz slēgtām durvīm ir izdarījušas daudz, lai radītu iespaidu par nespēju sadarboties. Vienlaikus nevar izslēgt, ka šāda informācija no augstistāvošiem politiķiem un amatpersonām nāk ar mērķi izdarīt spiedienu uz ZRP, to padarot piekāpīgāku jautājumā par nākamo premjeru un izlēmīgāku jautājumā par SC aicināšanu valdībā.

Zināms, ka ZRP neformālās partiju konsultācijās ir uzlikusi veto V.Dombrovska kandidatūrai premjera amatam, ja vien netiek izveidota plašā koalīcija kopā ar SC. Tomēr pieredzējušiem politiķiem Vienotībā ir savi apsvērumi, kādēļ tie nevēlētos, lai partijas virzīts premjers uzņemas atbildību par šādas, iespējams, nepopulāras valdības darbu. Mazās koalīcijas variants ar ZRP, Vienotību un Nacionālo apvienību pēdējās stundās pirms konsulktāciju sākšanās Rīgas pilī tiek vērtēts kā maz ticams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas