Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
Koncesijas līgumu par kopsabiedrību atkritumu apsaimniekošanā slēgs uz 20 gadiem

Bažas par ilgtermiņa monopolu

Šodien Rīgas dome lems par publiskās un privātās partnerības procedūras uzsākšanu sadzīves atkritumu apsaimniekotāja izvēlei Rīgā. Tas nozīmē, ka tiks rīkots konkurss, kura uzvarētājs ar Rīgas domi slēgs koncesijas līgumu, kas paredz, ka publiskais un privātais partneris nodibina jaunu kopsabiedrību. Izskanējušas bažas, ka modelis paredz ļoti ilgu līguma termiņu – 20 gadus –, un domes opozīcijas pārstāvis Nils Josts (Vienotība) jau iesniedzis priekšlikumu, ka līgumu slēdz uz desmit gadiem, tad izvērtē rezultātus un ir iespēja līgumu pagarināt.

Projektu kritizē arī pašlaik Rīgas domē nepārstāvētas partijas, un izskanējušas bažas, ka šāds līgums veidos monopolstāvokli un novedīs pie tarifu celšanas. Īpašā sajūsmā par koncesijas līguma noslēgšanu nav arī Konkurences padome (KP). Tās Komunikācijas nodaļas vadītājs Toms Noviks Dienai izteicās, ka 20 gadu modelis nebūtu vēlams, jo tas nozīmētu noslēgtu tirgu, un rodas šaubas, vai pēc 20 gadiem būtu kāds cits pretendents, kurš varētu piedalīties jaunajā konkursā.

Saeimas deputāts Askolds Kļaviņš (ZZS) līdz pagājušā gada jūnija vidum bija Rīgas domes Vides pārvaldes priekšnieks un labi pārzina situāciju ar atkritumu apsaimniekošanu galvaspilsētā. Viņš uzskata, ka labākais risinājums būtu jauna pašvaldības uzņēmuma veidošana, bet gadījumā, ja apsaimniekošanu veic privātie komersanti, tomēr pareiza būtu konkurence viņu starpā. "Šajā sadarbības modelī pašvaldība iegulda tiesības strādāt pilsētā un pretī iegūst iespēju piedalīties procesos, kas līdz šim nebija iespējams. Kā tas izvērtīsies dzīvē, grūti spriest, jo līdz šim nozare ir bijusi diezgan kašķīga,» vērtē A. Kļaviņš.

Nozares pārstāvji Rīgas domes piedāvāto modeli novērtējuši drīzāk atzinīgi. Pavisam mierīgs par situāciju ir Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR). "Es nebaidos no vārda "monopols," jo tam ir savi labumi. Visā Rīgā būs vienots tarifs neatkarīgi no tā, vai māja atrodas Bolderājā vai Pļavniekos, jo attālums nebūs noteicošais. Turklāt, ja skatāmies situāciju būvniecībā, tad lielu objektu īstenošanai apvienojas pat niknākie konkurenti. Neizslēdzu, ka tā var notikt arī Rīgā, kur var veidot konsorciju vai citu formu," pieļauj Stepaņenko.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 14. februāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas