Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

FOTO: Piketā Rīgas mēra atbalstam pulcējas vairāki simti cilvēku, tostarp Rīgas satiksmes darbinieki

Rātslaukumā Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) atbalstam piketā pulcējas vairāk nekā 200 cilvēku, tostarp pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" darbinieku, novēroja aģentūra LETA.

Sākotnēji laukumā bija pulcējušies ap 200 cilvēku, no kuriem tikai pāris rokās turēja plakātus. Viens no tiem vēstīja "Nils Ušakovs ir vislabākais", savukārt uz otra krievu valodā bija norādīts "Rokas nost no Nila Ušakova!".

Tikmēr laukumā aiz Rīgas domes, pie Mazās Jaunielas, pulcējas vēl aptuveni 200 cilvēku, kuri no busiņiem ņēma ārā dažādus plakātus ar saukļiem, kas atbalsta Rīgas mēru Ušakovu.

Vairāki cilvēki, kuriem tika izdalīti plakāti, aģentūrai LETA atzina, ka ir "Rīgas satiksmes" darbinieki. Viņi pastāstīja, ka ar darba vadītāju atļauju šo dienu ir varējuši paņemt brīvu, lai piedalītos piketā. Klātesošie sacīja, ka uz piketa norises vietu atbraukuši ar trolejbusu bez maksas, jo "Rīgas satiksmes" darbiniekiem par sabiedrisko transportu Rīgā nav jāmaksā.

Notikuma vietā sastaptais arodbiedrības LABA pārstāvis Raimonds Gailis aģentūrai LETA ne apstiprināja, ne noliedza, ka piketa dalībnieki tiek organizēti no "Rīgas satiksmes" darbinieku vidus. Viņš norādīja, ka piketā piedalās kā pašvaldības pārstāvis. Gailis norādīja, ka darbiniekiem ir summētais darba laiks un līdz ar to visi darbinieki šeit atrodas ārpus darba laika.

Gailis arī sacīja, ka no arodbiedrības puses šo pasākumu rīko arodbiedrības pārstāvis Kaspars Grīnbergs, kurš aģentūrai LETA sacīja: "Es tā nedomāju. Nedomāju, ka esmu no "Rīgas satiksmes" un palīdzu kaut ko rīkot." Viņš apšaubīja, ka sanākušie ir "Rīgas satiksmes" darbinieki. "Es uzskatu, ka mēs visi esam Rīgas iedzīvotāji, Latvijas Republikas pilsoņi, un nevajag siet to kopā ar kaut kādām organizācijām," teica Grīnbergs.

Patlaban laukumā ir sapulcējušies vairāki simti cilvēku, kas tur Rīgas karogu, neskaitāmus plakātus, kas pauž atbalstu Ušakovam un norāda, ka atbildīgie meklējami valdībā. Sanākuši kliedz "Ušakov, Ušakov!", rībina bungas un izmanto svilpes.

Tā kā Ušakova atbalstītāji ir atnākuši pusstundu ātrāk nekā tie, kas sākotnēji pieteica piketu, lai pieprasītu Rīgas ēra atkāpšanos no amata, atbalstītāju pūlis ir ieņēmis laukuma lielāko daļu pretī Rīgas domei, savukārt Ušakova demisijas pieprasītāji pulcējas aiz šī pūļa.

Kā novēroja LETA, patlaban pret Ušakovu protestē aptuveni 30 cilvēku, kuri drūzmējas ap Rolanda statuju un uzvedas samērā klusi un mierīgi.

Ušakova atbalstītāju pūlis uzvedas skaļi un laiku pa laikam kopīgi sauc dažādus lozungus, piemēram, "Molodec!" un "Lučšij mer!". Lielas ovācijas pūlī izraisīja brīdis, kad Ušakovs kopā ar Rīgas vicemēru Andri Ameriku (GKR) iznāca pie piketētājiem. Abas amatpersonas Rātsnama priekšā uzkavējās pāris minūtes un tad pūļa uzmundrinājuma saucienu pavadībā devās atpakaļ domes ēkā. 

Promejot Ušakovs pagriezās pret pūli un parādīja uzvaras žestu, saliekot pirkstus V veidā. Rīgas mērs pateicās pūlim par atbalstu un uz žurnālistu jautājumu, kā viņš vērtē to, ka pūlī ir liels skaits "Rīgas satiksmes" darbinieku, aicināja parādīt kaut vienu darbinieku, kas šeit būtu atnācis, jo ticis piespiests.

Tikmēr bijušais Rīgas domes deputāts Jānis Mārtiņš Skuja, kurš Ušakova atbalstītāju pūļa aizmugurē pulcējis aptuveni 50 domubiedrus, kas uzskata, ka Ušakovam ir jāatkāpjas, norādīja, ka atšķirība starp abām grupām ir tāda, ka lielākajai daļai Ušakova atbalstītāju ir samaksāts gan par transportu, gan maizītēm, savukārt Ušakova pretinieku domubiedru grupa ilustrē rīdzinieku pilsonisko aktivitāti. Vairāki piketa dalībnieki gan piebilda, ka piketa norises laiks strādājošiem cilvēkiem ir ļoti nepiemērots.

Jautāts, kā Skuja vērtē abu piketu vienlaicīgi norisi, viņš norādīja, ka Latvija ir demokrātiska valsts, kurā visi var paust viedokli, taču domes vadības attieksmi raksturo tas, ka Ušakova pretinieki kā pirmie piketa pieteicēji ir nostumti maliņā.

Skuja arī piebilda, ka speciāli aicinājis piketa dalībniekus neņemt līdzi svilpes, taures un skaņu pastiprinošas iekārtas un nekliegt, jo latvieši ir civilizēta nācija. "Lai katrs izpaužas atbilstoši savam līmenim," norādot uz priekšplānā esošo skaļi trokšņojošo pūli, piebilda Skuja.

Jau ziņots, ka Ušakova atbalstītāji un pretinieki, kuri šodien vienlaikus pulcēsies Rātslaukumā iepretī Rīgas domei, cits citam netraucēs, uzskata Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR).

Rīgas domē vienlaikus pieteikti divi piketi, kuros tiks pausti pretēji viedokļi. Vispirms pieteikts pikets, lai pieprasītu Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) atkāpšanos no amata, bet drīz pēc tam tajā pašā laikā un vietā pieteikts pikets Rīgas mēra atbalstam.

Likums par sapulcēm, gājieniem un piketiem paredz, ka pašvaldībai, saņemot sapulces, gājiena vai piketa pieteikumu, jāpārliecinās, vai pasākums netraucēs citus publiskus pasākumus vai iepriekš pieteiktas sapulces, gājienus vai piketus, taču, pēc Rīgas pilsētas izpilddirektora domām, šoreiz abi pasākumi viens otram netraucēs.

Radzevičs aģentūrai LETA skaidroja, ka abu pasākumu organizatori pieteikuši piketus, kas nozīmē, ka tās būs miermīlīgas akcijas, kurās viedokļi tiks pausti ar plakātu starpniecību, netiks izmantotas skaņu pastiprinošas ierīces un teiktas runas, kas varētu izraisīt provokācijas.

Pretējo viedokļu paudēji tiks nošķirti ar policijas lentēm, un valsts un pašvaldības policijas darbinieki nodrošinās kārtību pasākumu laikā. Radzevičs uzsvēra, ka kārtība piketu laikā ir arī pašu organizatoru atbildība - likums nosaka, ka organizētājiem uz katriem 100 dalībniekiem jānodrošina vismaz viens kārtībsargs.

Radzevičs arī noraidīja iespēju, ka Rātslaukumā visiem viedokļu paudējiem varētu nepietikt vietas, norādot, ka laukumā vienlaikus var pulcēties līdz 4000 cilvēku, kā tas iepriekš ir noticis gadatirdziņos.

Kā ziņots, bijušais domes deputāts Jānis Mārtiņš Skuja šodien no plkst.13 līdz 14 organizē piketu, pieprasot Ušakova atkāpšanos no amata. Īsi pēc šī piketa izziņošanas inženiertīklu būvfirmas "SUIS Rīga" vadītājs Jānis Jukšinskis pieteicis piketu ar pretēju ideju, lai no plkst.12.30 līdz 14.30 paustu Ušakovam atbalstu.

Abi piketi pieteikti likumā noteiktajā kārtībā un netiks ierobežoti - kā aģentūrai LETA norādīja Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis, pašvaldībai ir pienākums ievērot iedzīvotāju pulcēšanās brīvību un atbilstoši likumam rūpēties par kārtības nodrošināšanu šo pasākumu laikā.

Oponenti norādījuši ļoti aptuvenu un grūti prognozējamu piketa dalībnieku skaitu - Skuja norādījis, ka piketā par Ušakova atkāpšanos varētu piedalīties aptuveni desmit cilvēki, savukārt Jukšinskis minēja, ka Ušakova atbalstam varētu pulcēt ap 500 kolēģu, radu, draugu, domubiedru.

Kā ziņots, pēc Skujas domām, tā vietā, lai sakārtotu vismaz būvniecības nozari, Ušakovs iepriekšējā sasaukuma laikā četrus gadus to vien ir darījis, kā licis pašvaldību struktūrās un uzņēmumos savus cilvēkus, ko televīzijā publiski ir arī atzinis. "Daļa viņa ''ielikteņu'' ir izgāzušies un apzagušies, bet Nils tik turpina likt savējos un nekādu atbildību par savu izvēli neuzņemas. Visa šī brīža muldēšana par atbildību, paliekot amatā, lai tiktu skaidrībā ar vainīgajiem, ir meli un paniskas bailes no varas un Rīgas kases zaudēšanas, jo Nila un SC sponsori prasa savu nodevu un SC "kāršu namiņš" var sabrukt," uzskata Skuja.

Skuja iepriekšējā Rīgas domes sasaukumā pārstāvēja biedrību "Demokrātiskie patrioti" un šogad notikušajās Rīgas domes vēlēšanās startēja no "Visu Latvijai!"-TB/LNNK saraksta, taču netika ievēlēts.

Savukārt Ušakova atbalstītāji uzskata, ka Rīgas mērs ir vienīgais, kas kaut ko darījis Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanā, jo pēc notikušā viņš atstādinājis sešus būvvaldes darbiniekus, organizējis faktu izpēti. Pēc Jukšinska domām, Ušakova kļūda bijusi tā, ka viņš nav paspējis izpētīt savu komandu. "Protams, ir problēmas un kļūdas, jo otrā pusē, "Gods kalpot Rīgai", ir interesanti cilvēki, kas skraida no vienas partijas uz otru," piebilda Ušakova atbalstītājs. Piketā iecerēts paust atbalstu Ušakovam un mudināt viņu stingrāk izturēties pret saviem darbiniekiem.

Kā liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājaslapā pieejamā informācija, Jukšinskis kopš 2005.gada februāra "Saskaņas centram" un tajā pārstāvētajām politiskajām partijām ziedojis kopumā 37 000 latu. Pēdējo ziedojumu būvfirmas vadītājs veicis šā gada janvārī, ziedojot SC 5000 latu.

Jau ziņots, ka 21.novembrī Zolitūdē sagruvusi veikala "Maxima" ēka, nogalinot 54 cilvēkus un vairākus desmitus smagi savainojot. Traģēdija rosinājusi plašas diskusijas par būvniecības kvalitāti Latvijā un par to, kas atbildīgs, ka šāda nelaime varēja notikt. Par notikušo ierosināts kriminālprocess.

Uzņemoties atbildību par notikušo, 27.novembrī par atkāpšanos paziņoja premjerministrs Valdis Dombrovskis (V), savukārt Ušakovs īpaši sasauktā preses konferencē paziņoja jau iepriekš sociālajos tīklos pausto, ka atkāpties negrasās, jo par savu atbildību uzskata palīdzības sniegšanu cietušajiem un traģēdijas izmeklēšanas veicināšanu. Pateicis savu sakāmo, Ušakovs nekavējoties devās uz savu kabinetu, izvairoties no jebkādiem žurnālistu jautājumiem.

Pievienota fotogalerija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas