Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Levits piedāvā blakus Uzvaras piemineklim uzcelt pieminekli okupācijas upuriem

Uzvaras pieminekli nojaukt nevajadzētu, bet tam blakus varētu uzcelt pieminekli okupācijas upuriem, pirmdien Latvijas televīzijas Rīta Panorāmā teica Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētājs Egils Levits. 

"Es esmu kategoriski pret to, ka šo pieminekli nojauc. Tāpēc, ka šodien vairs nav tas laiks, kad jājauc nost piemineklis. Šis piemineklis simbolizē padomju okupācijas varu un tam ir jāpaliek kā mūsu vēstures sastāvdaļai," teica Levits. 

"Mans priekšlikums būtu uzbūvēt blakus vienu citu iespaidīgu pieminekli, piemēram, okupācijas upuriem. Lai šie abi pieminekļi veidotu sava veida dialogu un parādītu šo pretrunu starp to, kā mēs to redzam un starp to, kā okupācijas vara to redz," viņš sacīja. 

Rīgas pieminekļu aģentūras direktors un Rīgas latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis LNT raidījumā 900 sekundes pirmdien skaidroja, ka pieminekļi dod impulsus par sabiedrībā notiekošo, tie varot būt arī skaudri un radikāli. Diskusijā par Uzvaras pieminekli izpalicis skaidrojums un esot jāvērtē kam piemineklis ir veltīts un attiecīgā vieta var simbolizēt otro pasaules karu. Tāpat viņš uzsvēra, ka ir jārespektē pieminekļa autori un iniciatori. "Pasaulē šodien pieminekļus nenojauc," sacīja Gailītis.

Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs LNT raidījumā 900 sekundes sacīja, ka Uzvaras piemineklis esot Rīgas pašvaldības piemineklis un Uzvaras parks turpinās attīstīties kā atpūtas zona Pārdaugavas iedzīvotājiem. 

Pēc viņa teiktā, Saeimai nav tiesību lemt par Uzvaras pieminekļa nojaukšanu. Saeimas deputāti varot vērsties Rīgas domē ar informatīvu vēstuli, kuri Rīgas dome pieņemtu zināšanai, bet tā kā Uzvaras piemineklis ir pašvaldības īpašums, jebkādi ar to saistītie jautājumi ir pašvaldības kompetencē.

Top komentāri

SC ušakovs = SS Gebels
S
Jāsāk ar to ka Parkam jāatdod Tā sākotnējā vērtība Tas nav Okupantu uzvaras parks . Bet gan Latvijas Uzvaras parks, un Uzvaras ielu var pārdēvēt par 18 novembra ielu. Lai cilvēki saprot kāpēc tas tika tā nodēvēts 1934 gadā, pirms PSRS okupantu ienākšanas.
Pasaulē šodien pieminekļus nenojauc
P
nu gan aizmelojās. kā tad pieminekli sadamam nogāza? un dažus citus līdzīgus arī? vācieši nesen veselu birzi izcirta, jo no gaisa lidojot nejauši atklāja, ka koki rudenī dzeltē dažādā laikā, un izveidojas smuks kāškrusts - nacistiskās vācijas dendrologi, rau, bija papūlējušies. ar ko tad koki bija vainīgi? neredzu īpašu atšķirību starp sadama pieminekli, kāškrustu birzi un šo te okupācijas simbolu.
Dievs Tava zeme deg!
D
Rīgas domē ir augstākstāvoša institūcija par Saeimu. Skumji, ka 23 gadi pagājuši un tādi kā Ušakovs vēl neatzīst neatkarīgu Latvijas valsti. Bet par pieminekli, es domāju, ka ideja nav peļama. To neviens nekad nenojauks, tas ir skaidrs. bet atstāt kā stāv arī nevar, tas ir jāpārveido lai atspoguļotu Latvijas patieso vēsturi. Šobrīd tas pārstāv vienas sabiedrības maldīgo vēstures interpretāciju un tas nav godīgi pret pārējiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas