Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Raidījums: Jūrkalnē iecerētais vēja turbīnu parks var traucēt armijas radariem

Baltijas jūrā iepretim Jūrkalnei iecerētais Latvijas un Igaunijas kopīgais pārrobežu atkrastes vēja enerģijas projekts ELWIND var radīt negatīvu ietekmi armijas radariem, traucējot gaisa telpas novērošanu. Šajos ģeopolitiskajos apstākļos, kad Krievijas Federācija turpina savus militāros pārlidojumus, gaisa telpas novērošana un kontrole ir kritiski svarīga, - aizsardzības ministrija paudusi bažas televīzijas kanāla 360TV raidījumam ZIŅneši.

Iecerētā vēja parka tehniskā specifikācija konkrēti vēl nav zināma. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra leš, ka jūrā izvietojamo, elektroenerģiju ražojošo vēja ģeneratoru skaits varētu būt no 20 līdz 80, un attālums no krasta ap 20 kilometru. Aizsardzības ministrija uzskata, ka Latvijas armijas radariem aiz šī atkrastes vēja parka var būt problemātiski identificēt ārvalstu karakuģus.

“Elwind īstenošanas rezultātā Latvijai būtu jāveic jāveic būtiski ieguldījumi, lai nodrošinātu sēju pilnībā novērot savu gaisa telpu un teritoriālos ūdeņus. Atkrastes vēja parki rada jaunus riskus valsts aizsardzībai. Baltijas jūrā notiek sabotāžas, piemēram, gāzesvada Nord Stream eksplozija un Balticconnector bojājums. Ja sauszemes vēja parki ir kontrolējami, tad atkrastes vēja parki ir viegls mērķis ārvalstu militārām operācijām. Piemēram, zemūdeņu radītos draudus ir problemātiski novērst un pēc tam pierādīt,” bažas raidījumam “360TV ZIŅneši” pauž aizsardzības ministrija.

Lai veiktu detalizētu izvērtējumu, Aizsardzības ministrijai nepieciešams precīzs vēja parka plāns, kurā norādīts turbīnu skaits, augstums un atrašanās vietas.
Vēja parka iespējamā negatīvā ietekme uz NBS radariem ir jauns pavērsiens attieksmēs pret ELWIND, jo līdz šim pret vēja parku iestājās Jūrkalnes liela daļa iedzīvotāju. Uzskatot, ka vēja parka intereses virzošā Latvijas investīciju un attīstības aģentūra neesot rīkojusi pienācīgu sabiedrisko apspriešanu klātienē, jo daudzi lauku ļaudis ZOOM neprot lietot.

“Protams mēs nevēlamies šo parku, jo tas sabojās mūsu skaisto ainavisko vidi. Tie draņķa ģeneratori sabojās skatu uz saulrietu un sabojās skatu uz dzīvi,” raidījumam teic Jūrkalnes etnogrāfiskā ansambļa “Maģie suiti” dalībniece Taiga Reķe.

LIAA sola izskatīt visu pušu iebildumus un rast kompromisus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas