Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Valsts kontrole: Rīgas pašvaldības bērnudārzos joprojām var apiet rindu

Rīgas pilsētas pašvaldība nav nodrošinājusi, ka bērniem no pusotra gada vecuma pirmsskolas izglītības iestādes ir vienlīdz pieejamas, - nav novērsts risks, ka pašvaldības bērnudārzos var uzņemt mazuļus, apejot rindu, secinājusi Valsts kontrole.

Tā kā pašvaldība nav noteikusi vietu skaitu katrā pirmsskolas izglītības iestādē, tām ir iespēja manipulēt ar uzņemamo bērnu skaitu, neaizpildot visas brīvās vietas. Pārbaudot desmit izlasē iekļautos bērnudārzus, revidenti konstatēja, ka bērnu skaits bērnudārzā dažādos mācību gados atšķiras pat par 26 bērniem. Par iespēju uzņemt dārziņā apejot rindu, liecina arī fakts, ka gultu skaits ir lielāks par uzņemto bērnu skaitu. Ir pirmsskolas izglītības iestādes, kurās brīvo gultu skaits sasniedz pat vairākus desmitus.

Revidenti norāda uz nepilnībām prioritārā statusa Komisijas lēmums piešķiršanā, kā rezultātā nav nodrošināta vienlīdzīga pieeja bērnu uzņemšanai dārziņā. Konstatēts, ka prioritārais statuss tiek piešķirts gadījumos, kādus neparedz Rīgas domes saistošie noteikumi. Valsts kontroles revidenti arī atklājuši, ka dažos gadījumos prioritārais statuss ilgstoši, līdz pat 237 dienām, nav ievadīts Pirmsskolu rindas elektroniskajā datubāzē, šādi kavējot bērna iestāšanos bērnudārzā prioritārā kārtībā.

Nepilnības ir arī Pirmsskolu rindas elektroniskās datubāzes kontroles sistēmā. Izveidotā sistēma pieļauj, ka datubāzes administratora prombūtnē ar viņa autorizāciju (paroli) var iekļūt sistēmā un veikt izmaiņas reģistrētajos pieteikumos, mainot rindas secību. 

Šajā revīzijā iezīmējies vēl kāds aspekts. Revidenti konstatējuši, ka netiek pietiekami kontrolēts privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm piešķirtā finansējums izlietojums. Esošā līdzekļu piešķiršanas kārtība pieļauj finansējuma piešķiršanu arī par bērnu, kurš jau ir saņēmis pašvaldības finansētu pirmsskolas izglītības pakalpojumu vai ir uzņemts pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē.

Valsts kontrole Rīgas pilsētas pašvaldībai sniegusi piecus ieteikumus, lai novērstu atklātos pārkāpumus un nepilnības.

Revīzija „Rīgas pilsētas pašvaldības rīcības atbilstība normatīvo aktu prasībām, nodrošinot bērnu vietu pirmsskolas izglītības iestādē” ir veikta par laika posmu no 2011.gada 1.jūlija līdz 2013.gada 1.jūlijam, bet grupu komplektēšanas jautājumā līdz 2013.gada 6.septembrim. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas