Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Delna: Prezidents jāizvēlas valsts, nevis partejiskās interesēs

Sabiedrība par atklātību Delna aicina Saeimas deputātus trešdien, 3.jūnijā, izdarīt izvēli par Valsts prezidentu, vadoties no valstiskām, nevis partejiskām vai sabiedrībai slēptām interesēm.

Delna arī izsaka pārliecību, ka pēc četriem gadiem Valsts prezidenta vēlēšanas jānotur atklātā balsojumā un Satversmes izmaiņas jāpanāk savlaicīgi.

"Esošo Valsts prezidentu kandidātu publiska uzklausīšana un sabiedrības iesaistīšanās padarījusi Valsts prezidenta priekšvēlēšanu laiku atklātāku un konstruktīvāku nekā līdz šim. Tomēr slēptais balsojums un iespējama vēl nenosauktu kandidātu parādīšanās turpmākajās vēlēšanu kārtās joprojām met ēnu pār Latvijas politiku, kurā slēptas vienošanās un sabiedrības viedokļa neuzklausīšana turpina būt par ikdienu," komentē Delnas direktors Gundars Jankovs.

Ikvienam Saeimas deputātam jāspēj pamatot savs balsojums, un Valsts prezidenta izvēle nevar būt izņēmums, uzskata Delna. Valsts prezidents patlaban ir vienīgā Saeimas ieceltā amatpersona, kuru ievēl slēgtā balsojumā.

Kopš 2011.gada par atklātām kļuvušas pārējo amatpersonu vēlēšanas Saeimā. Atklāti notiek valsts kontroliera, tiesnešu, Satversmes aizsardzības biroja vadītāja, ģenerālprokurora, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja, Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja, Satversmes tiesas tiesnešu un citu amatpersonu apstiprināšana Saeimā, norādīja Delna.

"Esam gandarīti, ka izpildīta Delnas prasība, ar ko pirms četriem gadiem, vēlot Valsts prezidentu, ieradāmies pie Saeimas. No desmit punktiem par to, kā atgriezt nozagto valsti, viena bija tieši par atklātu valsts augstāko amatpersonu ievēlēšanu", komentēja Jankovs.

Balsojumā Saeimā šī gada februārī par atklātām prezidenta vēlēšanām pret likumprojekta izskatīšanu nobalsoja opozīcijā esošie partiju Saskaņa un No sirds Latvijai deputāti, kā arī valdības koalīcijas Zaļo un zemnieku savienība.

Jankovs uzsvēra, ka drīz sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv būs savākti vajadzīgie paraksti, lai likumprojekts kā sabiedrības iniciatīva atgrieztos Saeimā.

Līdz ar to Delna aicina deputātus pārvērtēt savu nostāju šajā jautājumā un rīkoties valstiski, lai pēc četriem gadiem Valsts prezidenta ievēlēšana būtu atklāta.

Kā ziņots, Valsts prezidenta amatam oficiāli izvirzīti četri kandidāti - tiesību eksperts Egils Levits, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), kā arī opozīcijas deputāti Mārtiņš Bondars (LRA) un Sergejs Dolgopolovs (Saskaņa).


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē