Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latvenergo koncerna peļņu pērn lēš 40,4 miljonu latu apmērā

Latvenergo koncerna pagājušā gada peļņa tiek lēsta 40,4 miljonu latu apmērā, bet ieņēmumi - 780 miljonu latu apmērā, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotais informatīvais ziņojums valdībai "Kapitālsabiedrību, kurās Ekonomikas ministrija ir valsts kapitāla daļu turētāja, finansiālo un darbības rādītāju prognoze, plānotie attīstības virzieni 2013.gadā".

Savukārt 2013.gadam noteiktais peļņas plāns ir 41,7 miljoni latu, bet apgrozījums - 837 miljoni latu.

Ministrija norāda, ka peļņa pērn ir par 8,9 miljoniem latu mazāka nekā plānots un par 3,3 miljoniem latu mazāka nekā 2011.gadā. Plāna izpildi ietekmējuši vairāki faktori, piemēram, lielāks elektroenerģijas iepirkums no vietējiem elektroenerģijas ražotājiem obligātajā iepirkumā, kas radījis ietekmi 22,5 miljonu latu apmērā. Savukārt līdz ar augsto dabasgāzes cenu palielinājušās elektroenerģijas izmaksas Rīgas termoelektrocentrālēs (TEC) un elektroenerģijas iepirkuma cena no vietējiem elektroenerģijas ražotājiem, radot ietekmi 14,5 miljonu latu apmērā. Ietekmi 11,2 miljonu latu apmērā atstājusi arī zemāka elektroenerģijas pārdošanas cena tirgus klientiem.

EM ziņojumā tiek skaidrots, ka rezultātu negatīvi ietekmē arī lielāks nolietojums - par 10,2 miljoniem latu -, kas saistīts ar iespējamu uzkrājumu izveidošanu Rīgas TEC aktīvu vērtības samazinājumam. Negatīvu efektu uz darbības rezultātiem rada arī zemāks faktiskais sadales pakalpojuma tarifs.

Lielu ietekmi uz Latvenergo koncerna rezultātiem atstāj elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) ieņēmumu un izmaksu maiņa. Kā skaidro ministrija, līdz šim OIK ieņēmumus un izdevumus atzina tajā periodā, kad attiecīgi tika veikti norēķini, kas radīja nozīmīgas nobīdes ieņēmumu atzīšanā, respektīvi, palielināja Latvenergo koncerna zaudējumus tajos periodos, kad obligātā iepirkuma izmaksas būtiski pārsniedza ieņēmumus. 2012.gadā izmaksas obligātā iepirkuma ietvaros, kurām OIK ieņēmumi tiktu atzīti nākamajos gados, veidoja 30,8 miljonus latu. Ziņojumā teikts, ka koncerns plāno mainīt OIK uzskaites principus.

Savukārt pozitīvu ietekmi uz Latvenergo koncerna peļņu rada par 15% lielāks izstrādātās elektroenerģijas apjoms, radot ietekmi 12,3 miljonu latu apmērā, mazāka Rīgas TEC elektroenerģijas izstrāde kondensācijas režīmā, zemāka elektroenerģijas vairumtirdzniecības cena, radot ietekmi četru miljonu latu apmērā, un lielāks elektroenerģijas gala patēriņš Latvijā, radot ietekmi 3,5 miljonu latu apmērā.

Salīdzinot ar 2011.gadu, kopējie ieņēmumi no elektroenerģijas mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības 2012.gadā lēsti attiecīgi par 4,6 miljoniem latu un 26 miljoniem latu mazāki, savukārt pārējie elektroenerģijas ieņēmumi - par 66,2 miljoniem latu lielāki. Ieņēmumu samazinājums galvenokārt ir saistīts ar mazāku pārdotās elektroenerģijas apjomu mazumtirdzniecības klientiem Lietuvā visai agresīvās pārējo tirgotāju īstenotās cenu politikas dēļ un zemāku elektroenerģijas tirgus cenu, skaidro EM.

2011.gadā ārpus Latvijas mazumtirdzniecības klientu skaits bija vidēji 600 klienti, līdz ar to 2012.gadā tika plānots to palielināt līdz 1200 klientiem. Tiek lēsts, ka klientu skaits varētu pieaugt līdz 900, kas atbilst 75% no plānotā. Tādējādi uzdevums dubultot klientu skaitu ārpus Latvija” tiks izpildīts daļēji. Klientu skaita straujāku pieaugumu liedz sasniegt salīdzinoši mazā Lietuvas mazo un vidējo uzņēmumu interese pat pie izdevīgāka elektroenerģijas cenas piedāvājuma mainīt elektroenerģijas piegādātāju, norāda ministrija.

Pārējo ieņēmumu pieaugumu savukārt noteicis lielāks citu elektroenerģijas tirgotāju pārdotās elektroenerģijas apjoms Latvijā, kā rezultātā palielinājās no tiem saņemtie ieņēmumi par sadales pakalpojumu un OIK, kā arī AS "Augstsprieguma tīkls" pārdošana 2012.gada sākumā, kā rezultātā ieņēmumi par šī uzņēmuma sniegtajiem pakalpojumiem atspoguļojas kā Latvenergo koncerna ārējie ieņēmumi.

2012.gada kapitālieguldījumu apjoms lēsts 199,4 miljonu latu apmērā, kas ir par 34,2 miljoniem latu mazāk nekā plānots. Būtiskāko novirzi veido mazāki ieguldījumi 330 kilovoltu Kurzemes loka izbūvē, kas saistīts ar izmaiņām darbu izpildes grafikā, mazāki ieguldījumi TEC-2 rekonstrukcijas 2.kārtas projekta īstenošanā, kas saistīts ar līguma cenas samazinājumu, kā arī mazāki kapitālieguldījumi sadales elektrolīniju un transformatoru punktu izbūvē un rekonstrukcijā.

Kā ziņots, Latvenergo koncerna ieņēmumi 2011.gadā bija 681,8 miljoni latu, kas ir par 20% vairāk nekā 2010.gadā, savukārt peļņa 2011.gadā sasniedza 43,8 miljonus latu, kas ir nedaudz mazāk nekā iepriekšējā gadā, kad tā bija 44,3 miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē