Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Swedbank: Krievijas embargo jau augustā nedaudz ietekmēja Latvijas eksportu

Preču eksports augustā bija par 3,8% mazāks nekā gadu iepriekš. Lielāku lomu šeit nospēlēja pārtikas produktu eksporta kritums (-13,5%). Tomēr krita arī tekstilizstrādājumu, transporta, metālizstrādājumu eksports. Savukārt pieaugumi bija novērojami ķīmisko produktu, plastmasas izstrādājumu, optisko instrumentu, mašīnu un iekārtu eksportā.

Kopējais preču eksports astoņos mēnešos vēl arvien bija par 2,1% lielāks.Eksports uz Krieviju augustā bija tikpat liels kā pirms gada, lai arī astoņos mēnešos kopumā tas, protams, ir krities (-5%). Lai arī Krievijas embargo (kas tika noteikts 7.augustā) skarto nozaru eksports augustā ir sarucis, izskatās, ka citas nozares varējušas to nokompensēt. Pārtikas nozare ir tā, ko skar Krievijas embargo, tomēr šīs produktu grupas eksports krīt jau kopš maija, izskatās, ka ietekme no embargo tur vēl bijusi diezgan maza. Tomēr atsevišķās apakšnozarēs šis efekts, protams, ir lielāks. Piemēram, piena un piena produktu eksports (lielākā preču grupa, ko ietekmē embargo) bija par 37% mazāks nekā gadu iepriekš. Tas gan arī nav tikai embargo efekts, jo gada kritums piena produktu eksportam bija jau jūlijā. Augustā piena produktu eksports bija par 26% mazāks salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, un vislielākais kritums ir, protams, uz Krieviju (78%) un Lietuvu (20%), kuru arī skar embargo un kur ir piena pārprodukcija. Izskatās, ka ir kritušās gan cenas, gan arī apjomi (uz ko pirms tam norādīja rūpniecības dati).Krievijas embargo turpinās ietekmēt eksporta ciparus arī rudenī, tomēr kopējais efekts joprojām gaidāms neliels un ierobežots atsevišķās nozarēs. Piemēram, piena produktu eksports šī gada 8 mēnešos bija 2% no kopējā preču eksporta. Lielāks efekts varētu būt no vārgas ekonomikas Krievijā un vājāka rubļa. Tomēr vēl arvien sagaidām, ka eksports uz Eiropu (jo īpaši uz valstīm ārpus eiro zonas) turpinās augt. Gadā kopumā Latvijas preču eksportam vēl arvien varētu būt mazs pieaugums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē