Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Āboliņš: Breivīks superstārs

Norvēģijas masu slepkavas Andersa Bēringa Breivīka slavas un spozmes laiks. Viņa foto rotā laikrakstu vākus, viņu rāda teju visi pasaules televīziju kanāli, viņu apspriež mājas ballītēs, un viņa uzskatus citē un analizē it kā savādāk visādi citādi nopietni cilvēki.

Internetā tiešsaistes režīmā var vērot gan to, kā viņš, dūrē sažņaudzis labo plaukstu, salutē, gan to, kā viņš raud «par mirstošo Norvēģiju», un, esmu pārliecināts, par tādu publicitāti Breivīks, pirms nepilna gada rīkojot savu zvērīgo asinspirti, pat nesapņoja.

Viņš ir kļuvis par superstāru, par veiksmes stāstu visiem pasaules neveiksminiekiem, par iedvesmotāju un piemēru tam, kā tikai iedomu pasaulē eksistējošam Templiešu bruņinieku ordenim nodrošināt žilbinošu sabiedrisko attiecību kampaņu. «Katrs var izdarīt to, ko izdarīju es,» plati smaidot, iedrošina Breivīks, un šie vārdi burtiski aplido pasauli, tos tiražē visi - sākot ar BBC un beidzot ar margināliem interneta portāliem. Tie skan ļaužu prātos un tā vienkārši nepazūd.

Breivīka tiesas prāva ir kļuvusi par sava veida Bada spēlēm, pretīgu realitātes šovu, kurš var pastāvēt tikai tāpēc, ka pūlim tā patīk. Ziņu patērētāji pieprasa Breivīku, viņi grib jaunu dozu izklaides, un mediji viņiem atbild - jā, mēs jums dosim Breivīku, izbaudiet!

Taču medijiem ir arī atbildība. Pat ja Norvēģijas tiesa atļāva prāvai kļūt par publiski apmeklējamu pasākumu, bija iespēja par šo slepkavu vienkārši nerunāt. Vai vismaz nerunāt tik daudz.

Taču mediji izvēlējās runāt. Dot tribīni uzskatiem. Piepildīt sapni par savas vēsts nodošanu pēc iespējas lielākam cilvēku skaitam visā pasaulē.

Lielākā daļa informācijas patērētāju jau pēc pāris mēnešiem par tādu Breivīku būs aizmirsuši, viņš ir popzvaigzne - viendienītis, kurš spējīgs tikai uz vienu patiešām lielu hitu. Taču noteikti būs arī kāds, kurš atcerēsies. Kāds, kurš, viņa veiksmes stāsta iedvesmots, centīsies paveikt kaut ko līdzīgu. Vai varbūt pat pārspēt savu skolotāju.

Un pūlis atkal pieprasīs izklaidi. Jaunas Bada spēles, kuras var notikt tikai tik ilgi, kamēr kāds tās skatās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē