Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Āboliņš: Rasisms un stulbums

Katram kārtīgam nēģerim ir jābūt trim baltām lietām - baltām plaukstām, baltiem zobiem un baltam saimniekam. Nesaprotu, kāda x pēc vajag mainīt šo lietu kārtību.

Šāds komentārs joprojām ir atrodams internetā pie kāda raksta par melnādaino meiteni Lingitu Linu Bopulu no talantu šova Okartes skatuve.

Lingita ir dzimusi un augusi Latvijā, domā un runā latviski, turklāt visās citās valodās nerunā vai nu nemaz, vai arī dara to ar pamatīgu akcentu. Un viņas pasē ir ieraksts - latviete. Šķiet, ar to vajadzētu pietikt, lai cilvēki internetā nerakstītu - «melnā zoss, tinies prom, melnajiem te nav ko darīt». Taču viņi raksta, un būtiski neatšķiras arī daudzi citi no tiem komentāriem, kurus ļaudis atstājuši pie materiāliem par to, ka Lingita piedalījusies seksīgā fotosesijā žurnālam Playboy. Lauvas tiesa šo ierakstu nejaušam viesim no ārpasaules pilnīgi noteikti radītu iespaidu, ka mūsu interneta lietotāji ir neglābjami rasisti.

Taču es nekad neesmu uzskatījis, ka Latvijas iedzīvotāji ir kaut kādā īpašā veidā neiecietīgāki par citās valstīs mītošajiem, šīs runas vairāk ir pārprasti liberāli noskaņotu un histērisku radikāļu izdomājums, kuri uzskata, ka uz citas rases cilvēku pat nedrīkst atskatīties. Tas, ka cilvēkus ar atšķirīgu ādas krāsu uz ielas pavada ieinteresēti, pētoši skatieni, protams, ir tikai normāli un to, šķiet, saprot ikviena ar veselo saprātu apveltīta būtne. Ļaudis vienmēr interesējis atšķirīgais, esmu pietiekami daudz ceļojis pa Āfriku un arī tur bieži ir tikai pašsaprotami, ka cilvēki uz bālģīmi ne vien skatās, bet arī vēlas viņam pieskarties.

Vienlaikus ar ļaužu uztveri kaut kas īsti kārtībā nav, un to īpaši skaidri apjautu pēc saviem jau minētajiem Āfrikas braucieniem. Pat cienījami cilvēki ar labām izglītībām un darbiem, arī tādi, kuri vismaz pēdējos desmit gadus nodarbojušies ar publisku eiropeisko vērtību sludināšanu un neiecietības nosodīšanu, it kā jokojot sāka uzdot jautājumus par to, vai man nebija bail atrasties starp visiem tiem melnajiem mežoņiem. Turklāt šie spriedumi tiek izteikti ar tādu vieglumu, ka rodas šaubas, vai cilvēki vispār aizdomājas par savu vārdu nozīmi un dziļāko būtību.

Droši vien, ka viņi to nedara, un, visticamāk, līdzīgi ir arī ar anonīmajiem interneta komentētājiem - diez vai šie ļaudis paši vispār saprot, ko raksta, un ļoti iespējams, tas viss ir nevis sistemātisks rasisms, bet vienkārša glupība , ļaunums un nožēlojami mazvērtības kompleksi. Taču pat ja tā, tas nekādā veidā nav piedodami, attaisnojami vai saprotami. Latviešiem daudz patīk runāt par to, ka pasaule mūs nesaprot un lietas Latvijā nenotiek tā, kā pašiem gribētos. Iespējams, ka tā tas arī ir. Taču varbūt ir jāsāk pašiem ar sevi un vispirms jāspēj atzīt, ka Lingita Lina Bopulu ir tāda pati latviete kā visi pārējie. Un pēc tam jau vieglāk būs prasīt kaut ko arī no citiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē