Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Adijāns: Nevainīgais PBK

Krievija uz starptautiskās politikas lielās skatuves pēdējā laikā ir guvusi vairākus vērā ņemamus panākumus. Tā ir kļuvusi par sava veida morālo uzvarētāju gan novēršot militāru sabiedroto intervenci Sīrijai, gan piešķirot patvērumu Edvardam Snoudenam, neraugoties uz spēcīgu amerikāņu diplomātisko spiedienu. Vladimirs Putins pavisam oficiāli ir ticis nominēts Nobela Miera prēmijai, un tik tālu viss izskatās skaisti.

Taču uz starptautiskās politikas mazās skatuves skats vairs nav tik rožains, un tas padara Krieviju tiešām nervozu. Tepat tās pievārtē, ko tā radusi uzskatīt par savu ietekmes zonu, ir parādījies jauns pretspars. Novembrī gaidāmajā Viļņas samitā vairākas valstis, tajā skaitā Gruzija un Ukraina, raudzīs nostiprināt savas saites ar Eiropas Savienību. Sevišķi sāpīgs Krievijai būtu Ukrainas zaudējums, jo tā tiek uzskatīta par vienu no atslēgas valstīm 2015. gadā plānotajai Eirāzijas Savienībai. Papildus tam ES cītīgi strādā pie gāzes tirgus liberalizācijas procesa, un tradicionālais spēka politikas instruments Gazprom varētu zaudēt daļu no savas politiskās ietekmes. Un atkal Lietuva ir tā, kur tiek organizēta fronte pret Krievijas interesēm.

Paralēli piena produktu "boikotam" un pastiprinātajām robežkontrolēm Krievija Lietuvai vēl arī piedāvāja piektdienas vakara izklaidi - dokumentālo TV sižetu Cilvēks un likums, kuru PBK tiešajā ēterā retranslēja no Krievijas valsts Pirmā kanāla. Raidījuma saturs ļauj secināt, ka tā galvenais mērķis bijusi provokācija, un tas lielā mērā ticis sasniegts, pateicoties tieši Baltijas Mediju alianses savdabīgajam biznesa modelim.

Nevienam jau nevar aizliegt skatīties Krievijas valsts Pirmo kanālu, tāpēc tā satura retranslācija varētu šķist nevainīga. Tomēr tas tā nav. Apvienojot to ar vietējām aktualitātēm, tiek veidota reģionāli piegriezta platforma Krievijas valsts ideoloģijai un tās vēstures izpratnes izplatīšanai. Ja ņemam vērā, ka līdz pat 70% PBK pārraidītā ir retranslācijas no Krievijas kanāliem un REN TV, bet atlikušos 30% ar reklāmlīgumiem un vecu draudzību var ietekmēt SC politiķi (atcerēsimies kaut vai BMA neizprotamo reklāmlīgumu ar pašvaldības uzņēmumu Rīgas nami par Ls 43 560), tad jāsecina, ka kanāla rīcībā ir visai maz ideoloģiski nepiesārņota materiāla.

Neraugoties uz to, kanāls ir kļuvis par lielisku biznesa projektu un var lepoties ar plašu auditoriju komerctelevīziju vidū (Lietuvā 12%, Igaunijā 19%, Latvijā 28%). Tas kanālam dod lielu ietekmi sabiedriskās domas veidošanā, kas, ņemot vērā ideoloģisko fonu, pilnā mērā var tikt uzskatīts par apdraudējumu valsts drošībai. Lietuvā par melīgā raidījuma demonstrēšanu PBK saņēma triju mēnešu retranslācijas aizliegumu, savukārt Latvijā Rīgā bāzētajam uzņēmumam "draud" līdz Ls 1500 liels administratīvais sods… Kā saka - kas pats sevi nesargā, to arī Dievs nesargā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē