Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Advokāts: ECT Čalovska lietu varētu izskatīt pat divus gadus

Lieta par Denisa Čalovska izdošanu Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) tiks izskatīta prioritārā kārtībā, tomēr konkrēti nav zināms, cik ilgu laiku tas prasīs. Viens no D.Čalovska advokātiem Lauris Liepa portālam Diena.lv norāda, ka orientējoši tas varētu prasīt no viena līdz diviem gadiem, kuru laikā tā dēvēto Imantas hakeri Latvija nav tiesīga izdot ASV.

"ECT lietu izskatīšanas laiks ir visnotaļ dažāds. Viena lieta stāv un gaida savu izskatīšanu jau septiņus gadus, savukārt Ilzes Naglas gadījumā saņēmām lēmumu mazāk nekā divu gadu laikā," skaidro L.Liepa.Čalovska gadījumā advokāti cer, ka lietu varētu izskatīt gada pusotra laikā, taču tā ir tiesas kompetence. L.Liepa uzskata, ka ilgāk par diviem gadiem procesam nevajadzētu ieilgt.ECT nav jāvērtē D.Čalovska vaina, bet gan viens jautājums – vai Latvijas tiesa un Latvijas valdība, skatot ASV izdošanas pieprasījumu, ir novērtējusi D.Čalovska cilvēktiesības, skaidro advokāts.Tā kā ASV Čalovski inkriminē kibernoziegumos, cilvēktiesību ievērošanai jāpievēršot īpaša vērība. "ASV kibernoziegumi tiek vērtēti kā ļoti īpašs pārkāpums, tie bieži tiek pielīdzināti terorismam," skaidro L.Liepa. Advokāts uzsver, ka cilvēktiesību aktīvisti pēdējos gados apšaubījuši rietumu valstu tiesisko iekārtu spēju skatīt lietas, kas saistītas ar terorismu, līdzīgas bažas ir arī D.Čalovska lietas gadījumā. "Jāsaka, mums ir ļoti paveicies. Kaut arī Latvijas valdība pati nav spējusi piedalīties šajās debatēs ar Eiropas Savienību un ASV par cilvēktiesību ievērošanu, Latvija ir radījusi ļoti interesantu pamatu iespējai turpināt debates ar ES tiesu iestādēm un ASV varas iestādēm par cilvēktiesību ievērošanu jautājumos, kas saistīti ar datu drošību," uzskata L.Liepa. Advokāti norāda, ka šī ir ļoti interesanta lieta, vienlaicīgi paužot nožēlu, ka Latvijas tiesas iepriekš nav spējušas argumentēti paust savu nostāju. Tagad šāda iespēja būs, jo Latvijas valdībai jāatbild uz D.Čalovska sūdzību ECT. Kā viens no argumentiem par labu izdošanai ir vairākkārt izskanējušie viedokļi par Latvijas tiesībsargājošo iestāžu kompetences trūkumu, lai profesionāli un objektīvi izskatītu noziegumus kibervidē. Aizstāvības puse šim viedoklim kategoriski nepiekrīt, dēvējot izteikumus par nepamatotiem un mīkstčaulīgiem."Latvijas tiesiskā sistēma ir moderna un spēj izskatīt jebkuru jautājumu, kurš ir sabiedrībai nozīmīgs. Ja politiķi uzskata, ka tiesu sistēma nav tam piemērota, viņi to vienkārši nepazīst. Es kā viens no šīs sistēmas juristiem uzskatu, ka mēs esam gana kompetenti, lai šādas lietas izskatītu arī Latvijā. Atrunāšanās, ka ASV to zina labāk, ir mīkstčaulība," pauž L.Liepa.Jau vēstīts, ka ECT pieņēmusi izskatīšanai kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Denisa Čalovska advokātu iesniegumu un noteikusi pagaidu aizsardzību - aizliegumu izdot Čalovski ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē