Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Asinsdonoru centrs: Darījām, kā labāk pacientiem

Valsts asinsdonoru centra (VADC) vadītāja Gita Ņemceva, komentējot Valsts kontroles konstatētos pārkāpumus, norāda, ka rīkojusies pacientu interesēs un domājusi kā ārste, nevis pārvaldošā iestāde. Ja centrā jāveic izmaiņas, slimniekiem zāles, ko izgatavo no plazmas, var kļūt dārgākas un nepieejamākas, trešdien vēsta Latvijas Televīzija.

Jau ziņots, ka VADC vadība saņēmusi rājienu no Veselības ministrijas (VM) par nesaimniecisku darbību vairāku gadu garumā.

18.janvārī Valsts kontrole (VK) publicēja likumības revīzijas "Asins dienesta darbības efektivitāte, likumība un plazmas preparātu aprite" secinājumus. Galveno rājienu saņēma VM kā vadošā valsts pārvaldes iestāde veselības nozarē, kas ir atbildīga par valsts politikas izstrādi transfuzioloģijas jomā.

VK revīzijā secināja, ka VADC ir radījis labvēlīgus apstākļus vienam uzņēmumam, sniedzot tam maksas pakalpojumus par cenu, kas nesedz centra faktiskos izdevumus pakalpojuma veikšanai, iznomājot telpas, nepamatoti samazinot telpu nomas maksu esošā līguma darbības laikā, piegādājot izejvielu plazmas preparātu ražošanai par cenu, kas ir zem asins komponenta sagatavošanas pašizmaksas, līdz ar to nav guvis ieņēmumus vismaz 228 850 latu apmērā.

Pēc VK ziņojuma VM veica dienesta pārbaudi un secināja, ka zaudējumi lēšami 192 000 latu apmērā. VADCvadītājai G.Ņemcevai izteikts rājiens un uzdots pārkāpumus novērst. Vadītāja televīzijai skaidroja - vienošanās par zemāku cenu un izdevīgāku telpu nomu bija panākta pacienta interesēs. "Varēja vērtēt, ka trūkumi radušies, bet neuzskatīju tos par pārkāpumiem, rūpējoties par pacientu drošību un apgādi ar asins preperātiem. Mēs darījām tā, kā labāk pacientiem, diemžēl, mums nav jādomā kā mediķiem, bet kā tiešās pārvaldes iestādei. Pacients zaudēs, bet, jā, donoru centram būs pavisam cits tēls – kā pārvaldes, ne ārstniecības iestādei," skaidroja G.Ņemceva.

Vadītāja televīzijai atzina, ka ir sarūgtināta par rājienu, jo vada centru 20 gadus, un to izveidojusi Eiropas līmenī, bet izmaiņas nozīmēs, ka šogad vēl zālēm cenas nepieaugs, bet nākamgad gan.

Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš, uzskata, ka rājiens piemērots, jo pārkāpumi ir bijuši, tomēr tie nav ļaunprātīgi. Cenas nosaka ministru kabineta noteikumi, un ja tās un nomas maksa būs pēc cenrāža, varēs iepirkt arī dārgākas zāles: "No vienas puses, kaut kas cits mums mazāk izmaksās, summāri, es domāju, nekas nemainīsies. Būtu savādākas naudas plūsmas, jo tika sniegtas atlaides pakalpojumiem, tika iepirkti lētāki preparāti. Grūti izvērtēt, bet nevar šādas sistēmas veidot bez valdības ziņas."

Kā norādīja G.Ņemceva, tad citās valstīs ar plazmas preparātiem nodarbojas farmācijas firmas, un tas nav primārais asinsdonoru centra uzdevums. Tomēr tad arī cenas, kas jāmaksā valstij, ir citas, ziņo televīzija. VADC nobažījies arī par to, kādas sekas izskanējusī informācija atstās uz donoru kustību Latvijā, bet bērnu ķirurgs Gunārs Riņķis atzina ka līdz šim sadarbība ar centru veidojusies laba: "Mēs esam tikai patērētāji, bet varu teikt, ka viņi ir laipni un pretimnākoši, visus pieprasījumus apmierina, nevaram teikt nevienu sliktu vārdu."



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Strādāt, ne spriedelēt

Aizvakar Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) sociālajā vietnē X dalījās ar savām pārdomām par iemesliem, kādēļ Latvijas mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir maz vietējās izcelsmes produktu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē