Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

BBC filmas par Krievijas iebrukumu Latvijā seanss LTV: Latgales pašvaldības neizpratnē

Latgales pašvaldības iebilst pret BBC veidotās filmas par Krievijas iebrukumu Latvijā demonstrēšanu Latvijas Televīzijā (LTV).

Atklātā vēstulē ārlietu ministram, LTV valdes priekšsēdētājam, Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, Valsts prezidentam, Ministru prezidentam iekšlietu ministram kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram, pašvaldību vadītāji norāda, ka filma World War Three: Inside War Room attiecībā uz hipotētiskiem notikumiem Latgales reģionā ir absolūta dokumentāli mākslinieciska provokācija pret Latgales reģiona iedzīvotājiem, visasākajā veidā aizskarot reģionā dzīvojošo latviešu, krievu, poļu, baltkrievu, lietuviešu un citu tautību patriotiskās jūtas un viszemiskākajā formā nepelnīti pretnostatot mūs pārējai Latvijai, Eiropai un pasaulei.

Vēstulē, ko izplatījusi Latgales reģiona attīstības aģentūra, pausts, ka šī filma neesot uzņemta Latgalē, tās radošajā komandā nav atpazīstami Latgales reģiona iedzīvotāji. Nopietnas bažas radot šīs provokācijas varbūtējais neseno dramatisko Ukrainas dokumentālo notikumu jauniestudējums Daugavpilī un visā Latgalē, teikts vēstulē.

Tāpat pausts, ka vairāki provokācijas aspekti esot saistīti ar Latvijas Valsts simbolikas zaimošanu kā arī savstarpējā naida kurināšanu Daugavpilī, Latgalē un Latvijā, virzot to atklātas agresijas aktīvākajās formās un veidos.

Pašvaldību vadītāji uzsver, ka Latgalē nešķiro cilvēkus pēc nacionālās vai reliģiskās piederības, tur gadsimtiem ilgi draudzīgi sadzīvo dažādu tautību un konfesiju cilvēki. Latgales cilvēku sirsnība un atvērtums ir par pamatu savstarpējai cieņai un uzticībai, un neviens šeit necenšas uzspiest kādas vienas izvēles pārākumu. Ar Latgales reģiona pašvaldību aktīvu iniciatīvu un atbalstu tiek sekmēts gan starpnacionālais un starpkultūru dialogs, gan vispārējais sabiedrības savstarpējās cieņas un integrācijas process daudzu gadu garumā, norādīts vēstulē.

Pašvaldību vadītāju uzskata, ka, neobjektīvi atspoguļojot esošo situāciju reģionā ar augstākminētās filmas starptautisku izrādīšanu vienā no pasaules vadošajiem televīzijas kanāliem, ir nodarīts ievērojams neatgriezenisks kaitējums gan reģiona, gan Valsts kopdarbam.

"Vēl jo vairāk esam neizpratnē par Latvijas televīzijas rīcību, iegādājoties šīs filmas pārraides tiesības par Latvijas, tai skaitā, Latgales nodokļu maksātāju naudu un gatavojot to translācijai LTV1 kanālā, īpaši laikā, kad Latvijas televīzija ir spiesta samazināt savu budžetu, darbinieku algas, slēgt raidījumus... Vai tādā veidā visas sabiedrības finansēts valstisks medijs uzskata par savu misiju veicināt sabiedrības savstarpējo cieņu, toleranci un saliedētību Latvijā?" vairājuši vēstules autori.

Pašvaldību vadītāji aicina ārlietu ministru un atbildīgās amatpersonas izvērtēt filmas demonstrēšanas sekas un tās ietekmi uz Daugavpils pilsētas un Latgales reģiona kopējo tēlu un sociāli ekonomiskās attīstības perspektīvu, kā arī nodrošināt visus iespējamos pasākumus Daugavpils pilsētas un Latgales reģiona reputācijas atjaunošanai starptautiskajā līmenī, tai skaitā pieprasot BBC objektīva materiāla sagatavošanu un demonstrēšanu šajā TV kanālā.

Vēstuli parakstījuši Ludzas, Daugavpils, Viļānu, Rēzeknes, Ciblas, Zilupes, Kārsavas, Baltinavas, Viļakas, Balvu, Rugāju, Ilūkstes, Līvānu, Preiļu, Vārkavas, Riebiņu un Krāslavas pašvaldību vadītāji.

Šo filmu LTV1 kanālā demonstrēs piektdienn plkst.21.15.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē