Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Bijušās PSRS psihiatriskajās klīnikās politieslodzīto reabilitācija ir valdības kompetencē

Jautājums par psihiski slimas personas statusa atcelšanu bijušās PSRS represētajiem cilvēkiem ir valdības kompetence, taču līdz šim tas nav bijis tās prioritāte, - LTV raidījumā "Labrīt, Latvija!" sacīja tiesībsargs Juris Jansons, piebilstot, ka Tiesībsarga birojā pēc palīdzības vērsušās vairākas šādas personas.

Tiesībsargs norāda, ka Lietuvā un Igaunijā šis jautājums jau sen ir atrisināts, bet Latvijā no valsts puses nekas līdz šim nav izdarīts.

Jansons piekrīt, ka šī jautājuma risināšana prasa zināmu procedūras maiņu, nepieciešama medicīnisko indikāciju izvērtēšana. Viņš norāda, ka šajos jautājumos, iespējams, varētu noderēt kaimiņvalstu pieredze.

Jau ziņots, ka 22 gadus pēc Padomju Savienības sabrukuma Latvijā joprojām dzīvo cilvēki, kuri ikdienā uz savas ādas turpina izjust PSRS represiju sekas. Tie ir cilvēki, kuri toreiz uzdrošinājās nepiekrist komunistiskajam dzīves standartam un tādēļ tika atzīti par psihiski slimiem.

Kopš tā laika, piemēram, šizofrēnijas diagnoze viņiem ir palikusi uz mūžu. Nelīdz ne sūdzēšanās tiesībsargātājiem, ne mediķiem. Lietuva un Igaunija, piemēram, politiski uzliktās diagnozes saviem bijušajiem disidentiem noņēma jau pirmajos neatkarības atjaunošanas gados. Bet Latvijas politiķi atzīst, ka par to vienkārši bijis piemirsts.

Garīgi slima cilvēka diagnoze šiem cilvēkiem ir palikusi, lai gan krimināllietas ir izbeigtas. Diagnozes dēļ šiem cilvēkiem joprojām ir aizliegts strādāt vairākās profesijās vai saņemt autovadītāja apliecību. Okupācijas muzejā domā, ka tādu represēto Latvijā varētu būt ap 50.

Andrejs Judins, Saeimas Tiesu politikas apakškomisijas priekšsēdētājs (V), uzskata, ka ir svarīgi atjaunot vēsturisko taisnību un tieši tad, ja cilvēks bija represēts, viņam jābūt reabilitētam. Judins cer, ka līdz gada beigām juridiski korekti dokuments tiks uzrakstīts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē