Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Brigmanis Lemberga likuma virzīšanu saista ar VARAM mazspēju un gaidāmajām vēlēšanām

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis rosinātos grozījumus, kas paredz noteikt, ka pašvaldības deputāta pilnvaras tiek apturētas, ja pret viņu sākts kriminālprocess, saista ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) "darbības mazspēju un gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām".

Viņš uzsver, ka iecerētie likuma grozījumi ir nepārprotami vērsti pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") un tamdēļ to uzreiz vajadzējis nosaukt par "Lemberga likumu".

Kā ziņots, Lembergs ir apsūdzēts dažādos noziegumos.

Brigmanis norāda, ka par VARAM mazspēju liecina fakts, ka ministrija tās ministra Edmunda Sprūdža (RP) vadībā pašlaik ir iesaistīta tiesu darbos. Savukārt, "Dievs vien zina", kāpēc, cita veida grozījumus ir iesniegusi Saeimas deputāte Lolita Čigāne (V). Iespējams, šāda rīcība viņai "ir asinīs", piebilst ZZS frakcijas priekšsēdētājs.

Politiķis sarkastiski aicina pie reizes veikt grozījumus, kas noteiks, ka uz laiku no deputātu amata tiek atstādināti deputāti, par kuriem ir aizdomas vai arī kuri ir pieķerti dažādu mantu kontrabandā. Brigmanis skaidro, ka grozījumi aktualizēti sakāpinātā gaisotnē, kad līdz vēlēšanām palicis nedaudz laika.

Kā ziņots, priekšlikumos grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā tiek rosināts noteikt, ka pašvaldības deputāta pilnvaras tiek apturētas, ja pret viņu sākts kriminālprocess.

VARAM priekšlikumi šim likumprojektam paredz paplašināt regulējumu, kas attiecas uz deputāta pilnvaru apturēšanu un deputāta aizvietošanu uz laiku. VARAM rosina noteikt, ka deputāta pilnvaras tiek apturētas, ja pret deputātu Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā uzsākts kriminālprocess.

Tāpat viens no VARAM ierosinājumiem paredz, ka deputāts kā domes priekšsēdētājs ir atstādināms no amata likuma "Par pašvaldībām" noteiktajā kārtībā. Likums "Par pašvaldībām" nosaka: ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc tam, kad ir saņemts attiecīgā domes priekšsēdētāja paskaidrojums, ar motivētu rīkojumu var atstādināt viņu no amata pienākumu pildīšanas.

VARAM priekšlikums arī paredz, ka deputāta pilnvaras tiek apturētas, ja deputāts Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā piemērota procesuālā piespiedu līdzekļa dēļ trīs mēnešus pēc kārtas nav piedalījies domes sēdēs. Patlaban likumā ir noteikts, ka deputāta pilnvaras var apturēt, ja viņš Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā piemērota procesuālā piespiedu līdzekļa dēļ trīs mēnešus pēc kārtas nav piedalījies domes sēdēs.

Tātad pašreizējais regulējums noteic, ka šādos gadījumos deputāta pilnvaras var apturēt, pieņemot attiecīgu domes lēmumu, savukārt VARAM priekšlikums paredz tās apturēt obligāti un domes lēmums tam nav nepieciešams.

Savukārt Čigāne rosina noteikt, ka deputāts zaudē tiesības piedalīties pašvaldības un tās komisiju un komiteju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās pašvaldība viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, ja pret deputātu sākta kriminālvajāšana.

Čigānes ierosinājums paredz, ka deputāts šīs tiesības zaudē uz laiku līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā tiesas spriedums, un atstādināšanas laikā viņš zaudē tiesības uz mēnešalgu. Ja krimināllieta izbeigta, nekonstatējot deputāta vainu, vai arī deputāts tiek attaisnots, viņš saņems visu par atstādināšanas laiku viņam neizmaksāto mēnešalgu.

Tikmēr Lembergs savā tviterkontā raksta, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) un Čigāne, "baidoties no politiskās konkurences, rosina veikt grozījumus likumā, lai neļautu man kļūt par domes deputātu". Tāpat viņš vaicā, vai Čigāne "rosinās veikt izmaiņas likumdošanā, kas ierobežos Saeimas deputāta darbību gadījumā, ja viņš ir pieķerts kontrabandā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē